Eurostat: a románok és a bolgárok vannak kitéve a legnagyobb mértékben a szegénység kockázatának

2022. szeptember 15. – 15:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly az Európai Unióban a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett lakosság aránya Romániában (34 százalék), Bulgáriában (32 százalék), Görögországban és Spanyolországban (egyenként 28 százalék) volt a legmagasabb – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adataiból.

A legalacsonyabb volt ez az arány a csehországi (11 százalék), szlovéniai (13) és finnországi (14) lakosság körében.

Az EU területén 2021-ben 95,4 millió személyt fenyegetett a szegénység és a társadalmi kirekesztődés. Ez az összlakosság 21,7 százalékát jelenti, és enyhe növekedést mutat a 2020-ban jegyzett adatokhoz képest, amikor 94,8 millió személy (a lakosság 21,6 százaléka) volt ebben a helyzetben.

A 95,4 millió emberből mintegy 5,9 millió (a teljes népesség 1,3 százaléka) élt olyan háztartásban tavaly, amely a szegénység és a társadalmi kirekesztődés mindhárom kockázatának egyszerre volt kitéve.

A statisztikai adatok szerint tavaly 73,7 millió embert fenyegetett a szegénység az EU-ban, 27 millió, szociálisan hátrányos helyzetben levő embernek voltak súlyos anyagi problémái, 29,3 millió ember élt alacsony munkaintenzitású háztartásban.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!