22,5 százalékkal csökkent a forgalomba íratott autók száma augusztusban

2022. szeptember 13. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában 22,5 százalékkal csökkent a forgalomba íratott autók száma augusztusban a tavalyi év augusztusához képest – derül ki a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesületénak (APIA) kedden közzétett adataiból.

Az APIA közlése szerint az év első öt hónapjában még bővült az autópiac. Ugyanakkor idén augusztusban 10,9 százalékkal több személygépkocsit írattak forgalomba, mint 2020 augusztusában, és 47,4 százalékkal kevesebbet, mint 2019 nyolcadik hónapjában.

Az adatok szerint az új gépjárművet (személygépkocsit és haszonjárművet) vásárlók közül a legtöbben a Dacia (24.412 darab), a Ford (8198) és a Toyota (7243) modelljei közül válogattak az idei év első nyolc hónapjában.

Az értékesített autók 65,7 százaléka benzinmotoros volt – ez 3,3 százalékponttal nagyobb arány, mint a múlt év első nyolc hónapjában –, 13,6 százaléka pedig dízelmeghajtású. Környezetkímélő – elektromos vagy hibrid – autók piaci részesedése 20,6 százalékos volt, 5773 darabbal többet adtak el belőlük, mint a dízelmeghajtásúakből. A teljesen elektromos meghajtású gépkocsik piaci részesedése 7,8 százalékos volt az év első nyolc hónapjában, a múlt év azonos időszakában pedig még csak 2 százalékos.

Az APIA adatai szerint az év első nyolc hónapjában értékesített autók 58 százalékát jogi személyek, 42 százalékát pedig természetes személyek vásárolták meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!