Rendkívüli állapot kihirdetését kéri az energiaágazatban az egyik legnagyobb román szakszervezeti konföderáció

2022. szeptember 10. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

A 41 tagszervezetet számláló és Románia szerte több mint 600 ezer munkavállaló érdekeit képviselő Alfa Kartell, országos szakszervezeti konföderáció pénteken arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy „a helyzet súlyosságára és következményeire” való tekintettel hirdessen rendkívüli állapotot az energiaágazatban, írja a News.ro hírügynökség.

A szakszervezetek arra hivatkoznak, hogy „a nemzeti energiapolitikával kapcsolatos kormányzati döntések koherenciájának hiánya, beleértve annak puszta elismerését, hogy Románia gazdasága és polgárai is energiaválsággal küzdenek, zavart okoz, melyet a kormány tagjai ellentmondásos nyilatkozatokkal tetéznek”.

Az Alfa Kartell arra is utal, hogy „az energiaárak emelkedésének megállítására irányuló konkrét intézkedések hiányoznak, noha a szociális partnerek az év eleje óta megalapozott javaslatokat nyújtottak be a kormánynak”.

„Az év elején egy tárcaközi bizottságot hoztak létre az energiaár-válság megoldásának meghatározására. Három februári ülés után nem érkezett további hír a munkájáról. Ehelyett a kormány olyan intézkedéseket fogad el, amelyek minden jel szerint a jelenlegi helyzet romlásához vezetnek, ami a gyorsuló inflációra, valamint a gazdasági egységek leállására és számos munkahely gyorsuló megszűnésére is hatással van” – tették hozzá a szakszervezeti képviselők, akik szerint „sürgős intézkedésekre van szükség”.

A szakszervezetek által kért intézkedések a következők:

  • Állítsák le az elbocsátások folyamatát az Oltenia energetikai vállalatnál, és azonnal indítsák újra a komplexum széntüzelésű erőműveit;
  • Az energiapiac új alapokra helyezése, a nem hatályos energiaszerződések felbontása; egyértelmű szabályozás az energiaspekuláció ellen;
  • A kormány hirdessen rendkívüli állapotot az energiaágazatban és a sürgős intézkedések meghatározása érdekében hívja össze a Szociális Párbeszéd Nemzeti Tanácsát;
  • Hívják össze a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy a javaslatok alapján hozza meg a megfelelő döntéseket.

Az Alfa Kartell nyílt levelét a miniszterelnöki hivatalba juttatta el. A konföderáció országos sztrájkot helyezett kilátásba, ha a kormány elzárkózik a szakszervezetekkel való egyeztetés elől.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!