Pénzügyminiszter: havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiaügyi rendelet

2022. szeptember 2. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiapiacot szabályozó, csütörtökön elfogadott új sürgősségi rendelet, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter az Agerpres szerint.

A csütörtök esti kormányülés után a tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ezt az összeget az újonnan létrehozott Energiaátállási Alapból fogják fedezni.

A kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel jövő év augusztus 31-ig meghosszabbította a kormány az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedések hatályát. A jogszabály azt is előírja, hogy szeptember elsejétől az energia-termelőknek és forgalmazóknak hozzá kell járulniuk az úgynevezett Energiaátállási Alaphoz.

Ez az alap lehetővé teszi az energiaügyi, illetve a munkaügyi minisztérium számára, hogy időben fizesse ki az energiapiaci szereplőknek az energiaár-plafon és a piaci ár különbözetét. Az intézkedés egyben megakadályozza azt, hogy a kereskedők jóval a beszerzési ár fölött értékesítsék az energiát – magyarázta Adrian Câciu.

Az új sürgősségi rendelet szerint 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt továbbra is legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát, változás viszont, hogy 300 KWh havi átlagfogyasztásról 255 KWh-ra csökkentik azt a felső határt, amely mellett a 0,80 lej/KWh-s plafonált ár alkalmazható. A földgáz esetében is 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben az árplafon. Az energiaügyi sürgősségi rendelet legfontosabb elemeiről itt írtunk.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!