Pénzügyminiszter: havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiaügyi rendelet

2022. szeptember 2. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiapiacot szabályozó, csütörtökön elfogadott új sürgősségi rendelet, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter az Agerpres szerint.

A csütörtök esti kormányülés után a tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ezt az összeget az újonnan létrehozott Energiaátállási Alapból fogják fedezni.

A kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel jövő év augusztus 31-ig meghosszabbította a kormány az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedések hatályát. A jogszabály azt is előírja, hogy szeptember elsejétől az energia-termelőknek és forgalmazóknak hozzá kell járulniuk az úgynevezett Energiaátállási Alaphoz.

Ez az alap lehetővé teszi az energiaügyi, illetve a munkaügyi minisztérium számára, hogy időben fizesse ki az energiapiaci szereplőknek az energiaár-plafon és a piaci ár különbözetét. Az intézkedés egyben megakadályozza azt, hogy a kereskedők jóval a beszerzési ár fölött értékesítsék az energiát – magyarázta Adrian Câciu.

Az új sürgősségi rendelet szerint 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt továbbra is legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát, változás viszont, hogy 300 KWh havi átlagfogyasztásról 255 KWh-ra csökkentik azt a felső határt, amely mellett a 0,80 lej/KWh-s plafonált ár alkalmazható. A földgáz esetében is 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben az árplafon. Az energiaügyi sürgősségi rendelet legfontosabb elemeiről itt írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!