Pénzügyminiszter: havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiaügyi rendelet

2022. szeptember 2. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Havi egymilliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiapiacot szabályozó, csütörtökön elfogadott új sürgősségi rendelet, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter az Agerpres szerint.

A csütörtök esti kormányülés után a tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ezt az összeget az újonnan létrehozott Energiaátállási Alapból fogják fedezni.

A kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel jövő év augusztus 31-ig meghosszabbította a kormány az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedések hatályát. A jogszabály azt is előírja, hogy szeptember elsejétől az energia-termelőknek és forgalmazóknak hozzá kell járulniuk az úgynevezett Energiaátállási Alaphoz.

Ez az alap lehetővé teszi az energiaügyi, illetve a munkaügyi minisztérium számára, hogy időben fizesse ki az energiapiaci szereplőknek az energiaár-plafon és a piaci ár különbözetét. Az intézkedés egyben megakadályozza azt, hogy a kereskedők jóval a beszerzési ár fölött értékesítsék az energiát – magyarázta Adrian Câciu.

Az új sürgősségi rendelet szerint 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt továbbra is legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát, változás viszont, hogy 300 KWh havi átlagfogyasztásról 255 KWh-ra csökkentik azt a felső határt, amely mellett a 0,80 lej/KWh-s plafonált ár alkalmazható. A földgáz esetében is 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben az árplafon. Az energiaügyi sürgősségi rendelet legfontosabb elemeiről itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!