Ciolacu szerint 3000 lejre emelnék a bruttó minimálbért jövőtől

2022. augusztus 30. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bruttó minimálbér a jelenlegi 2550 lejről januártól 3000 lejre emelkedhet, az emelés mértékéről viszont még zajlanak a tárgyalások – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Az intézkedés azt jelentené, hogy körülbelül 1,5 millió, jelenleg minimálbért kereső alkalmazott nettó, „kézbe kapott” fizetése megközelítőleg 250 lejjel emelkedne jövőtől.

A jelenlegi adókörnyezetben a bruttó 2550 lejes minimálbér nettója 1524 lej. Amennyiben a kormánykoalíció valóban 450 lejjel emeli meg a minimálbért, akkor januártól a bruttó minimálbér szintje 3000 lej lenne, ami 1774 lejes nettó fizetésnek felel meg.

„Zajlanak a tárgyalások. A jelenlegi bruttó 2550 lejes minimálbérrel bruttó 3000 lejig akarunk felmenni, hogy elérjük az építőiparban és a mezőgazdaságban meghatározott minimálbér szintjét. Ugyanakkor meg kell találni azt a módszert, hogy ennek az emelésnek az egyik felét az állam, a másik felét pedig a munkaadó állja, hogy a minimálbér emelése ne jelentsen túl nagy erőfeszítést a vállalatok számára. A bruttó minimálbérnek 450 lejjel kellene emelkednie, amiből a munkáltatóknak 200-250 lejt kellene állniuk, a többit pedig az államnak kellene fedeznie adóleírások által” – magyarázta Ciolacu.

A kormány egyébként már májusban elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy 200 lejjel, 2550 lejről 2750 lejre emeljék a bruttó minimálbért anélkül, hogy a többletösszegre adókat vagy illetékeket kellene fizetni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!