Ciolacu szerint 3000 lejre emelnék a bruttó minimálbért jövőtől

2022. augusztus 30. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bruttó minimálbér a jelenlegi 2550 lejről januártól 3000 lejre emelkedhet, az emelés mértékéről viszont még zajlanak a tárgyalások – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Az intézkedés azt jelentené, hogy körülbelül 1,5 millió, jelenleg minimálbért kereső alkalmazott nettó, „kézbe kapott” fizetése megközelítőleg 250 lejjel emelkedne jövőtől.

A jelenlegi adókörnyezetben a bruttó 2550 lejes minimálbér nettója 1524 lej. Amennyiben a kormánykoalíció valóban 450 lejjel emeli meg a minimálbért, akkor januártól a bruttó minimálbér szintje 3000 lej lenne, ami 1774 lejes nettó fizetésnek felel meg.

„Zajlanak a tárgyalások. A jelenlegi bruttó 2550 lejes minimálbérrel bruttó 3000 lejig akarunk felmenni, hogy elérjük az építőiparban és a mezőgazdaságban meghatározott minimálbér szintjét. Ugyanakkor meg kell találni azt a módszert, hogy ennek az emelésnek az egyik felét az állam, a másik felét pedig a munkaadó állja, hogy a minimálbér emelése ne jelentsen túl nagy erőfeszítést a vállalatok számára. A bruttó minimálbérnek 450 lejjel kellene emelkednie, amiből a munkáltatóknak 200-250 lejt kellene állniuk, a többit pedig az államnak kellene fedeznie adóleírások által” – magyarázta Ciolacu.

A kormány egyébként már májusban elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy 200 lejjel, 2550 lejről 2750 lejre emeljék a bruttó minimálbért anélkül, hogy a többletösszegre adókat vagy illetékeket kellene fizetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!