Szerdán fogadja el a kormány a jogszabályt, amely plusz adóterhek nélkül teszi lehetővé a minimálbérek 200 lejes emelését

2022. május 18. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősségi kormányrendeletet fogad el szerdai ülésén a kabinet, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltatók 200 lejjel 2550 lejről 2750 lejre emeljék a bruttó minimálbért anélkül, hogy a többletösszegre adókat vagy illetékeket kellene fizetni – írja az Agerpres.

Az intézkedés a Támogatás Romániának szociális és gazdaságösztönző csomag részét képezi, amely az áremelkedések hatásait hivatott ellensúlyozni.

A javaslatról már korábban is írtunk. A lehetőség opcionális lenne a munkaadók számára, magyarán, amennyiben egy alkalmazó úgy dönt, hogy bruttó 2550 lejről 2750 lejre emeli a minimálbéren alkalmazott munkavállalójának fizetését, akkor a 200 lejes fizetésemelés után nem kellene adót fizetnie.

Az intézkedés akár 1,6 millió munkavállalót is érinthet, a hivatalos statisztikák szerint ugyanis Romániában ennyire tehető azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik a törvény által meghatározott legkisebb fizetést viszik haza hónap végén. Ez az 1,6 millió munkavállaló egyébként közel egyharmada, 32%-a a Romániában számon tartott 5 millió munkavállalónak.

A tervezet szerint a 200 lejes béremelés nem tartalmazhat bérpótlékokat vagy egyéb fizetéskiegészítéseket. A pénzügyminisztérium által kidolgozott javaslat emellett az újonnan alkalmazott személyekre is gondolt, akik esetében az alkalmazók szintén élhetnek az adómentesség lehetőségével 200 lejig terjedően, ha a 2550 lejes bruttó minimálbér helyett 2750 lejes fizetést adnak.

A tervezet szerint a jogszabály június elsejétől lép hatályba.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!