A tűzifa árának kompenzálásra készül a kormány

2022. augusztus 26. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

„A lakosság számára a téli tűzifa biztosítása az energiaválság okozta körülmények között komoly kihívás lesz. Ezért támogatnunk kell a lakosságot a faanyag megvásárlásában, és kormányzati szinten olyan támogatási programot készítünk elő, amelyen keresztül a tűzifa árának egy részét kompenzáljuk” – írta csütörtökön a Facebookján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Egy köbméter tűzifa után 150 lejes támogatást (utalványok formájában) javasol a környezetvédelmi minisztérium, egy háztartás esetében pedig legtöbb öt köbméter esetében lehet majd igényelni – nyilatkozta ennek kapcsán az RMDSZ-es miniszter a Szabad Európa Rádiónak. A tárcavezető szerint az erre fordított támogatások várhatóan „néhány százmillió” lejes költségvetési kiadást jelentenének.

Koalíciós források szerint azonban még nem hozták meg a végső döntést a tervek szerint a polgármesteri hivatalok számára kiosztott utalványokról, de a tűzifára nyújtott támogatást „ilyen vagy olyan formában” biztosan bevezetik majd.

A kormány az intézkedéssel azt szeretné, ha a gázzal, villannyal és fával fűtő lakosok között egyenlőség legyen a támogatások tekintetében, a kompenzációs rendszer pedig lefedné a teljes hideg időszakot. A hivatalos javaslatot a jövő héten teszik közzé.

A hivatalos adatok szerint Románia lakosságának csaknem fele még mindig fatüzelésű kályhával fűt, sőt, a piaci információkból az is kiderül, hogy vannak olyan háztartások, amelyek bár kazánnal rendelkeznek, de a gáz magas ára miatt most mégis visszatérnének a kályha használatához. Arról, hogy milyen mértékű volt a tűzifa drágulása az elmúlt évhez képest és milyen helyzet alakult ki ezen a piacon, itt írtunk bővebben.