Szállítási miniszter: hamarosan új versenytárgyalást írnak ki a Bihar és Bisztraterebes sztrádaszakasz megépítésére

2022. augusztus 12. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb versenytárgyalást írnak ki hamarosan az észak-erdélyi autópálya Bihar (Biharia) és Bisztraterebes (Chiribiş) közötti szakaszának megépítésére – írja az Agerpres Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterre hivatkozva.

Grindeanu Facebook bejegyzést tett közzé a témában, amely szerint a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) csütörtökön elküldte jóváhagyásra az országos közbeszerzési ügynökségnek (ANAP) a Brassót Nagyváraddal összekötő sztráda 28,55 km-es szakaszára vonatkozó dokumentációt. Ennek jóváhagyása után ki lehet írni a versenytárgyalást – szögezte le a miniszter, aki szerint a tervezési munkálatokra legtöbb hat hónapot, a kivitelezésre 18 hónapot szabnak majd meg a szerződésben.

Grindeanu május közepén jelentette be, hogy a CNAIR szerződést bontott a szóban forgó sztrádaszakaszt építő konzorciummal. Azzal indokolta a döntést, hogy a vállalat addig nem nyújtott be megfelelő műszaki tervet, bár a szerződést még 2020-ban aláírták, és 2022 végére el kellett volna készülnie a munkálatokkal.

A Trameco által vezetett konzorcium képviselői erre reagálva kormányzati kivizsgálást szorgalmaztak a szerződéssel kapcsolatban, és a CNAIR-t tették felelőssé a helyzetért. Meglátásuk szerint a szerződés felmondásáról szóló döntést „teljesen visszaélésszerűen” hozta meg a CNAIR, a szerződésbe foglalt rendelkezések és a vonatkozó jogszabályok megsértésével.

Az A3-as autópálya Bisztraterebes és Bihar közötti, 28,55 km-es szakaszának megépítéséről szóló, 326,5 millió lej értékű szerződést 2020 júniusában írta alá a CNAIR a Trameco által vezetett konzorciummal.

Csütörtökön éppen az egyik szomszédos, a Bisztraterebes és Berettyószéplak közé tervezett szakasszal kapcsolatban hozta nyilvánosságra a Pro Infrastruktúra Egyesület, hogy leállítják a közbeszerzést a 26 kilométeres szakasz építési munkálataira. Ahogy azt megírtuk, a kérdéses szakasznál a legutóbbi tenderen a megbízást a Construcții Erbașu nyerte volna el, ám a nagyváradi Drum Asfalt – Trameco konzorcium óvást emelt a döntés ellen, amit jóvá is hagytak. A Pro Infrastruktúra Egyesület által közzétett dokumentum alapján viszont arra derült fény, hogy az Asfalt – Trameco ajánlata sem felelt meg a követelményeknek, a szakmai szervezet szerint azért nem, mert a konzorcium egy korábbi megbízásakor nem becsülte meg jól a költségeket.