Szállítási miniszter: hamarosan új versenytárgyalást írnak ki a Bihar és Bisztraterebes sztrádaszakasz megépítésére

2022. augusztus 12. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb versenytárgyalást írnak ki hamarosan az észak-erdélyi autópálya Bihar (Biharia) és Bisztraterebes (Chiribiş) közötti szakaszának megépítésére – írja az Agerpres Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterre hivatkozva.

Grindeanu Facebook bejegyzést tett közzé a témában, amely szerint a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) csütörtökön elküldte jóváhagyásra az országos közbeszerzési ügynökségnek (ANAP) a Brassót Nagyváraddal összekötő sztráda 28,55 km-es szakaszára vonatkozó dokumentációt. Ennek jóváhagyása után ki lehet írni a versenytárgyalást – szögezte le a miniszter, aki szerint a tervezési munkálatokra legtöbb hat hónapot, a kivitelezésre 18 hónapot szabnak majd meg a szerződésben.

Grindeanu május közepén jelentette be, hogy a CNAIR szerződést bontott a szóban forgó sztrádaszakaszt építő konzorciummal. Azzal indokolta a döntést, hogy a vállalat addig nem nyújtott be megfelelő műszaki tervet, bár a szerződést még 2020-ban aláírták, és 2022 végére el kellett volna készülnie a munkálatokkal.

A Trameco által vezetett konzorcium képviselői erre reagálva kormányzati kivizsgálást szorgalmaztak a szerződéssel kapcsolatban, és a CNAIR-t tették felelőssé a helyzetért. Meglátásuk szerint a szerződés felmondásáról szóló döntést „teljesen visszaélésszerűen” hozta meg a CNAIR, a szerződésbe foglalt rendelkezések és a vonatkozó jogszabályok megsértésével.

Az A3-as autópálya Bisztraterebes és Bihar közötti, 28,55 km-es szakaszának megépítéséről szóló, 326,5 millió lej értékű szerződést 2020 júniusában írta alá a CNAIR a Trameco által vezetett konzorciummal.

Csütörtökön éppen az egyik szomszédos, a Bisztraterebes és Berettyószéplak közé tervezett szakasszal kapcsolatban hozta nyilvánosságra a Pro Infrastruktúra Egyesület, hogy leállítják a közbeszerzést a 26 kilométeres szakasz építési munkálataira. Ahogy azt megírtuk, a kérdéses szakasznál a legutóbbi tenderen a megbízást a Construcții Erbașu nyerte volna el, ám a nagyváradi Drum Asfalt – Trameco konzorcium óvást emelt a döntés ellen, amit jóvá is hagytak. A Pro Infrastruktúra Egyesület által közzétett dokumentum alapján viszont arra derült fény, hogy az Asfalt – Trameco ajánlata sem felelt meg a követelményeknek, a szakmai szervezet szerint azért nem, mert a konzorcium egy korábbi megbízásakor nem becsülte meg jól a költségeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!