Tovább húzódik a Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti autópályaszakasz közbeszerzési huzavonája

2022. augusztus 11. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállította a közbeszerzési eljárást a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR), amelyet az Észak-erdélyi autópálya (A3) Bisztraterebes és Berettyószéplak közé tervezett 26 kilométeres szakaszának kivitelezésére hirdettek – közölte szerda este a Pro Infrastruktúra Egyesület.

A civil szervezet Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy minden bizonnyal negatív világrekordról van szó, hiszen legelőször 18 éve, az amerikai Bechtel kezdett neki az építkezésnek.

Az amerikai konzorcium botrányos kivonulása után a CNAIR háromszor írt ki közbeszerzést az építkezés folytatására, először 2014 májusában, majd 2017 augusztusában és 2020 decemberében.

A legutóbbi tenderen a megbízást a Construcții Erbașu nyerte volna el, ám a nagyváradi Drum Asfalt – Trameco konzorcium óvást emelt a döntés ellen, amit jóvá is hagytak. A Pro Infrastruktúra Egyesület által közzétett dokumentum alapján viszont arra derült fény, hogy az Asfalt – Trameco ajánlata sem felelt meg a követelményeknek, a szakmai szervezet szerint azért nem, mert a konzorcium egy korábbi megbízásakor nem becsülte meg jól a költségeket.

A bejegyzésben ugyanakkor kifejtik azt is, hogy a Drum Asfalt – Trameconak a döntés meghozatala után joga lett volna fellebezni, ám arról semmit nem tudni, hogy éltek ezzel a lehetőséggel, avagy sem.