Az idei román méztermés jóval elmarad az éves átlagtól a szárazság miatt

2022. augusztus 08. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei romániai méztermés jóval elmarad a korábbi évek átlagától, nem fogja meghaladni a 12-13 ezer tonnát – nyilatkozta Ioan Fetea, a romániai méhtenyésztők egyesületének elnöke a román médiának, írja az MTI.

A szakember elmondta, hogy 2015 számított a legjobb évnek, amikor Romániában a termés elérte a 32 ezer tonnát. Az idei várható 12-13 ezer tonna nem haladja meg a többéves átlag 45 százalékát. Becslése szerint a méhészek kiadásai 40 százalékkal nőnek, ami tükröződni fog a méz árában.

Arra panaszkodott, hogy az idén Románia kevés mézet exportál, a belföldi piacon pedig nem növelhetik az árat, mert van még készleten az előző évek terméseiből, ráadásul az egyesület elnöke szerint Ukrajnából és Dél-Amerikából ellenőrizetlenül érkezik a hamisított méz. Ioan Fetea elmondta, hogy a bukaresti kormánynak méhcsaládonként 20 eurónak megfelelő összegű de minimis támogatást kellene adnia a tenyésztőknek, hogy fedezzék veszteségeiket.


Románia átlagban 22 ezer tonna mézet állít elő évente, amivel a negyedik legnagyobb termelő Európában. A statisztikák szerint 40 ezer nyilvántartott méhész van, akik 1,47 millió méhcsaládot tartanak.