Egyeseknek már másodszor töltik fel szociális utalványkártyájukat, mások még magát a kártyát sem kapták kézhez

2022. augusztus 4. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Beruházási és Európai Projektek Minisztériuma a partnerintézményekkel – a kártyakibocsátókkal és a Román Postával – közösen befejezte a „Támogatás Romániának” program első szakaszában kibocsátott szociális segély-kártyáknak a szétosztását, amelyekre a szociális támogatás négy, egyenként 250 lejes részletben kerül feltöltésre, derül ki az Adevarul portál tudósításából. Június 10-e óta közel két és félmillióan kapták meg azokat az utalványkártyákat, melyre az élelmiszerre költhető 250 lejes támogatást utalják, sokan azonban mindeddig hiába várták a postást.

A projektért felelős tárca szerint a héten a Román Posta képviselői ellenőrzik, hogy kik azok a jogosultak, akik nem kapták meg a kártyájukat, beleértve azokat is, akiket eredetileg nem találtak otthon, vagy akik nem reagáltak az értesítésre.

„Ha vannak olyanok, akik nem biztosak abban, hogy szerepelnek-e a jogosultak listáján, megemlítjük, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésekkel a Munkaügyi Minisztériumhoz kell fordulni. Ami a nem kézbesíthető kártyákkal kapcsolatos információkat illeti, ezeket a Román Postától lehet kérni” – jelentette ki Marcel Boloş, az európai alapok minisztere szerint a Támogatás Romániának program legnehezebb része lezárult, a második utalást már egyszerűbb lesz lebonyolítani, mivel addigra mindenki megkapja a feltöltendő kártyát.

„Az első szakasza a projektnek eléggé bonyolult volt, mintegy 2,5 millió kedvezményezettnek sikerült kiosztanunk az elektronikus kártyákat, és már készülünk a második fázisra, amelyet szeptember első felében fogunk befejezni. Az eljárás most már akadálymentes, mivel a kártyák feltöltése egyszerű módon történik minden jogosult számára. Az első részlet 2 480 613 kedvezményezettjén kívül még mintegy 150 000 romániai állampolgár kap élelmiszersegélyt és meleg ételt” – mondta Marcel Bolos miniszter.

Az említett második szakaszban azok a kártyák kerülnek kiosztásra, amelyek mindeddig nem érkeztek meg a jogosultakhoz, illetve azoknak is most fogják kézbesíteni, akik 2022. július 1-jétől váltak jogosulttá. A becslések szerint 150 000 új kedvezményezettről van szó. A listát a Munkaügyi és Szociális Minisztérium e hét végéig frissíti.

Az új kártyák kibocsátása a tervek szerint augusztus 22-én fejeződik be, és a Román Posta szeptember 3-ig kézbesíti a kedvezményezetteknek. A II. részlet élelmiszer- és melegétel-támogatása szeptember 8-ig jut el minden kedvezményezetthez. A 250 lej értékű utalványokat az év végéig kéthavonta töltik fel, és a feltöltéstől számított 12 hónapig érvényesek.

A kártyákhoz a kiosztáskor levelet mellékelnek, amely tartalmazza a használati utasításokat (beleértve a PIN-kódot), a kártyákat használó üzletek adatait, valamint egy telefonszámot probléma esetén. A kártyákat csak a kedvezményezettek használhatják.

Kivételes esetekben, amikor a kedvezményezett nem tud elmenni a kereskedőkhöz, hogy igénybe vegye a támogatást, a kártyákat egy hozzá közel álló személyre bízhatja, de csak a személyi igazolványával együtt.

Kik kapnak szociális utalványt?

  • Az állami nyugdíjrendszer nyugdíjasai, az ágazati nyugdíjpénztáraknál nyilvántartott nyugdíjasok és a külön törvények által előírt, a területi nyugdíjpénztárak/az ágazati nyugdíjpénztárak által fizetett jogok kedvezményezettjei, akiknek saját nettó havi jövedelme legfeljebb 1.500 lej;
  • A súlyos, súlyos vagy középsúlyos fogyatékosnak minősülő személyek, akiknek saját nettó havi jövedelme legfeljebb 1. 500 lej;
  • Legalább két eltartott gyermeket nevelő családok, akiknek az egy családtagra jutó havi nettó jövedelme legfeljebb 600 lej;
  • Egyszülős családok, akiknek az egy családtagra jutó havi nettó jövedelme legfeljebb 600 lej;
  • Azok a családok, akik a garantált minimáljövedelemről szóló, később módosított és kiegészített 416/2001. számú törvény értelmében szociális támogatásra jogosultak;
  • Azok a személyek, akik az érvényes szabályzatoknak megfelelően hajléktalannak minősülnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!