Augusztustól egy sor adózási változás lépett érvénybe. Ezek a legfontosabbak

2022. augusztus 1. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztus 1-től érvénybe lépő adóügyi változások következtében drágább lett a cigaretta és az alkohol, nő az egyes részmunkaidős alkalmazottakra kivetett adóteher és a szerencsejáték-nyereményekre érvényes új adókulcsok lépnek érvénybe.

A július közepén elfogadott adótörvénykönyvet módosító törvénycsomagról itt írtunk részletesen, az egyik legtöbb vitát kiváltó intézkedés a részmunkaidőben foglalkoztatott személyek adózásával kapcsolatos változások jelentették. Augusztus 1-től a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél a minimálbért tekintik az adóalapnak, és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket vetnek ki. Ez azt jelenti, hogy egy részmunkaidős alkalmazott fizetése után akkor is a 2550 lejes bruttó minimálbérre meghatározott havi 638 lejes társadalombiztosítási járulékot (CAS) és a 255 lejes egészségbiztosítási járulékot (CASS) fizet be a munkaadó, ha az adóalany fizetése nem éri el a minimálbér szintjét.

Az intézkedés alól vannak kivételek is: a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők, az állami nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a több rész- vagy teljes munkaidős állásban dolgozó magánszemélyek abban az esetben, ha az összjövedelmük meghaladja a minimálbér szintjét. Az intézkedés alól kivételt képeznek emellett a fogyatékkal élők is.

A mezőgazdasági és építkezési szektorban dolgozók esetében is változások léptek érvénybe. Az eddigi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökkent augusztustól azt a plafon, amely esetében alkalmazhatóak ezekben a szektorokban a munkabérekre vonatkozó adókedvezmények. Emlékeztetőül, ezekben az ágazatokban az alkalmazottak nem fizetnek jövedelemadót, valamint nem kellett egészségügyi hozzájárulást sem fizetniük (közben biztosítottak) a fizetésük 3 ezer és 30 ezer lej közötti részére. Ez a felső határ 30 ezer lejről most 10 ezer lejre csökkent.

Augusztustól mind a dohányipari termékek, mind az alkoholos italok esetében a jövedéki adó 5%-kal emelkedett. 1000 szál cigaretta esetében a jövedéki adó 563,97 lejről 594,97 lejre emelkedett, ami – nem a kormánytól érkező számítások szerint – körülbelül 0,60 lejjel dobhatja meg egy doboz cigaretta árát.

Ami a szerencsejáték-nyereményekre kivetett adókat illeti, az augusztustól érvénybe lépő módosítás szerint a 10 ezer lejig terjedő nyereményeket 3%-kal adózzák meg, az ennél nagyobb nyereményeket pedig progresszív adózással 20 és 40% közötti adókulcsnak vetik alá úgy, hogy a 10 ezer lej és a 66 750 lej közötti nyeremény esetében 300 lej díjat, valamint a nyeremény 10 ezer lejt meghaladó részére vonatkozó 20%-os adót kell fizetni. A 66 750 lejnél nagyobb nyereményekre már 40%-os adókulcs van érvényben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!