Augusztustól egy sor adózási változás lépett érvénybe. Ezek a legfontosabbak

2022. augusztus 1. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az augusztus 1-től érvénybe lépő adóügyi változások következtében drágább lett a cigaretta és az alkohol, nő az egyes részmunkaidős alkalmazottakra kivetett adóteher és a szerencsejáték-nyereményekre érvényes új adókulcsok lépnek érvénybe.

A július közepén elfogadott adótörvénykönyvet módosító törvénycsomagról itt írtunk részletesen, az egyik legtöbb vitát kiváltó intézkedés a részmunkaidőben foglalkoztatott személyek adózásával kapcsolatos változások jelentették. Augusztus 1-től a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél a minimálbért tekintik az adóalapnak, és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket vetnek ki. Ez azt jelenti, hogy egy részmunkaidős alkalmazott fizetése után akkor is a 2550 lejes bruttó minimálbérre meghatározott havi 638 lejes társadalombiztosítási járulékot (CAS) és a 255 lejes egészségbiztosítási járulékot (CASS) fizet be a munkaadó, ha az adóalany fizetése nem éri el a minimálbér szintjét.

Az intézkedés alól vannak kivételek is: a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők, az állami nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a több rész- vagy teljes munkaidős állásban dolgozó magánszemélyek abban az esetben, ha az összjövedelmük meghaladja a minimálbér szintjét. Az intézkedés alól kivételt képeznek emellett a fogyatékkal élők is.

A mezőgazdasági és építkezési szektorban dolgozók esetében is változások léptek érvénybe. Az eddigi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökkent augusztustól azt a plafon, amely esetében alkalmazhatóak ezekben a szektorokban a munkabérekre vonatkozó adókedvezmények. Emlékeztetőül, ezekben az ágazatokban az alkalmazottak nem fizetnek jövedelemadót, valamint nem kellett egészségügyi hozzájárulást sem fizetniük (közben biztosítottak) a fizetésük 3 ezer és 30 ezer lej közötti részére. Ez a felső határ 30 ezer lejről most 10 ezer lejre csökkent.

Augusztustól mind a dohányipari termékek, mind az alkoholos italok esetében a jövedéki adó 5%-kal emelkedett. 1000 szál cigaretta esetében a jövedéki adó 563,97 lejről 594,97 lejre emelkedett, ami – nem a kormánytól érkező számítások szerint – körülbelül 0,60 lejjel dobhatja meg egy doboz cigaretta árát.

Ami a szerencsejáték-nyereményekre kivetett adókat illeti, az augusztustól érvénybe lépő módosítás szerint a 10 ezer lejig terjedő nyereményeket 3%-kal adózzák meg, az ennél nagyobb nyereményeket pedig progresszív adózással 20 és 40% közötti adókulcsnak vetik alá úgy, hogy a 10 ezer lej és a 66 750 lej közötti nyeremény esetében 300 lej díjat, valamint a nyeremény 10 ezer lejt meghaladó részére vonatkozó 20%-os adót kell fizetni. A 66 750 lejnél nagyobb nyereményekre már 40%-os adókulcs van érvényben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!