Tényleg lejjebb tekerték a gázcsapot az oroszok az Északi Áramlaton

2022. július 27. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Tényleg tovább szűkítették az oroszok a gázszállítást: az orosz Gazprom szerdától az eddigi gázmennyiség felét szállítja már csak le Európa felé az Északi Áramlat 1 vezetékein, így a háború előtti mennyiség 20 százalékára apadt az orosz gázszállítások mennyisége Németország felé – írja a Telex.

A csaptekerést ugyan Moszkva technikai problémákkal indokolja, Németország szerint a Gazprom, és azon keresztül Vlagyimir Putyin politikai okokból zsarolja Európát, hogy bizonytalanságot keltsen az energiapiacon, és tovább növelje az árakat az ukrajnai háború közepén.

Az oroszok gázmanővereire reagáltak kedden az Európai Unió energiaügyi miniszterei is, ugyanis elfogadták az Európai Bizottság gázspórolási tervét az idei téli időszakra. Bár az eredeti javaslat 15 százalékos csökkentést írt elő az elmúlt évek átlagos fogyasztásához képest, a kedden elfogadott terv több országnak is kivételt ad a végrehajtás alól.

A kormány arról adott ki közleményt a keddi megállapodással kapcsolatban, hogy a romániai lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat, a szociális szolgáltatásokat és a kritikus iparágakat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló esetleges intézkedések.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!