Csütörtökre 15 banival csökkentek az üzemanyagárak egyes töltőállomásokon

2022. július 21. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön reggelre literenként 15 banival csökkentette a benzin és a gázolaj árát a piacvezető töltőállomás-hálózat üzemeltetője, a Petrom. A kolozsvári Petrom-kutakon a szerdai 8,03 lej standard benzin és a 8,69 lejes standard gázolaj ára csütörtök reggelre 7,88 lejre és 8,54 lejre esett vissza. A hónap eleje óta, a kormány 50 banis üzemanyagár-kompenzációs intézkedésének hatását is beleszámolva, a Petrom-kutaknál 7-8%-kal csökkentek az üzemanyagárak.

A Petrom mellett az OMV-kutaknál is 15 banival lett olcsóbb a benzin és a gázolaj szerdához képest. Minden kolozsvári OMV-kútnál 7,94 lejes literenkénti áron lehet benzint tankolni úgy, hogy a tegnapi ár még 8,09 lej volt, a gázolaj ára pedig 8,60 lejre mérséklődött a szerdai 8,75 lejről.

A Peco-online.ro adatai szerint a Rompetrol enyhén, mindössze 1-2 banival csökkentette az üzemanyagok árát szerda óta, míg a MOL az oldal adatai szerint az OMV-hez hasonló árak mellett kínálja az üzemanyagot: a standard benzin literenként 7,94 lejbe, míg a standard gázolaj 8,60 lejbe kerül a magyar vállalatnál.

Az Economica ír arról, hogy a csütörtöki már a harmadik hangsúlyosabbnak mondható árcsökkenés a piacvezető OMV-Petrom töltőállomásainál. A július 1-jén hatályba lépő 50 banis üzemanyagár-kompenzációs mechanizmus hónap elején tapasztalható hatásai mellett az árak július 15-én 4 banival csökkentek mindkét standard üzemanyagtípus esetén, míg július 17-én újabb árcsökkenés következett, akkor csak a standard benzin ára kúszott lejjebb újabb 4 banival.

Június végéhez képest a Petromnál tankolható standard benzin 73 banival lett olcsóbb, míg a gázolajnál az árcsökkenés ugyanebben az időszakban 65 bani literenként, ami 8,4%-os áresést jelent a benzin, és 7%-os csökkenést a gázolaj árában.

Mi mozgatja az árakat?

Az üzemanyagárak csökkenése elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy az elmúlt időszakban csökkentek a kőolajárak is, a Brent kőolajfajta hordónkénti ára például már többször beesett 100 dollár alá, jelenleg is 103 dollár környékén mozog. Annak szintén nagy hatása van, hogy a finomított termékek ára is számottevően csökkent, az amerikai Platts pénzügyi szolgáltató adatai szerint a benzin ára 1055 dollár/tonnára, a gázolaj ára 1103 dollár/tonnára esett vissza a nemzetközi piacon szerdán, miközben egy hónappal ezelőtt még mindkét üzemanyagtípus ára meghaladta a tonnánkénti 1300 dollárt.

Vannak ugyanakkor ellentétes hatású folyamatok is. Az egyik ilyen a dollár erősödése a lejhez képest, ami nem csak azt idézi elő, hogy a romániai vállalatok drágábban tudnak (jellemzően dollárban kereskedett) nyersanyagot beszerezni, hanem a logisztikai költségek emelkedésére is hatással van. Szintén nem tesz jót a hazai üzemanyagáraknak, hogy a régió kőolajfinomítási kapacitása nem túl magas, emellett akadozik is: a bécsi és pozsonyi finomítók visszafogottan üzemelnek az elmúlt időszakban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!