Csütörtökre 15 banival csökkentek az üzemanyagárak egyes töltőállomásokon

2022. július 21. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön reggelre literenként 15 banival csökkentette a benzin és a gázolaj árát a piacvezető töltőállomás-hálózat üzemeltetője, a Petrom. A kolozsvári Petrom-kutakon a szerdai 8,03 lej standard benzin és a 8,69 lejes standard gázolaj ára csütörtök reggelre 7,88 lejre és 8,54 lejre esett vissza. A hónap eleje óta, a kormány 50 banis üzemanyagár-kompenzációs intézkedésének hatását is beleszámolva, a Petrom-kutaknál 7-8%-kal csökkentek az üzemanyagárak.

A Petrom mellett az OMV-kutaknál is 15 banival lett olcsóbb a benzin és a gázolaj szerdához képest. Minden kolozsvári OMV-kútnál 7,94 lejes literenkénti áron lehet benzint tankolni úgy, hogy a tegnapi ár még 8,09 lej volt, a gázolaj ára pedig 8,60 lejre mérséklődött a szerdai 8,75 lejről.

A Peco-online.ro adatai szerint a Rompetrol enyhén, mindössze 1-2 banival csökkentette az üzemanyagok árát szerda óta, míg a MOL az oldal adatai szerint az OMV-hez hasonló árak mellett kínálja az üzemanyagot: a standard benzin literenként 7,94 lejbe, míg a standard gázolaj 8,60 lejbe kerül a magyar vállalatnál.

Az Economica ír arról, hogy a csütörtöki már a harmadik hangsúlyosabbnak mondható árcsökkenés a piacvezető OMV-Petrom töltőállomásainál. A július 1-jén hatályba lépő 50 banis üzemanyagár-kompenzációs mechanizmus hónap elején tapasztalható hatásai mellett az árak július 15-én 4 banival csökkentek mindkét standard üzemanyagtípus esetén, míg július 17-én újabb árcsökkenés következett, akkor csak a standard benzin ára kúszott lejjebb újabb 4 banival.

Június végéhez képest a Petromnál tankolható standard benzin 73 banival lett olcsóbb, míg a gázolajnál az árcsökkenés ugyanebben az időszakban 65 bani literenként, ami 8,4%-os áresést jelent a benzin, és 7%-os csökkenést a gázolaj árában.

Mi mozgatja az árakat?

Az üzemanyagárak csökkenése elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy az elmúlt időszakban csökkentek a kőolajárak is, a Brent kőolajfajta hordónkénti ára például már többször beesett 100 dollár alá, jelenleg is 103 dollár környékén mozog. Annak szintén nagy hatása van, hogy a finomított termékek ára is számottevően csökkent, az amerikai Platts pénzügyi szolgáltató adatai szerint a benzin ára 1055 dollár/tonnára, a gázolaj ára 1103 dollár/tonnára esett vissza a nemzetközi piacon szerdán, miközben egy hónappal ezelőtt még mindkét üzemanyagtípus ára meghaladta a tonnánkénti 1300 dollárt.

Vannak ugyanakkor ellentétes hatású folyamatok is. Az egyik ilyen a dollár erősödése a lejhez képest, ami nem csak azt idézi elő, hogy a romániai vállalatok drágábban tudnak (jellemzően dollárban kereskedett) nyersanyagot beszerezni, hanem a logisztikai költségek emelkedésére is hatással van. Szintén nem tesz jót a hazai üzemanyagáraknak, hogy a régió kőolajfinomítási kapacitása nem túl magas, emellett akadozik is: a bécsi és pozsonyi finomítók visszafogottan üzemelnek az elmúlt időszakban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!