Nem tudja megbüntetni a Wizz Airt és a Ryanairt a fogyasztóvédelem

2022. július 18. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) nem tud büntetést kiszabni a Wizz Air és Ryanair légitársaságokra, mert ezeknek a cégeknek – a múlt héten 2 millió eurós bírságot kapó Blue Air-rel ellentétben – sem székhelyük, sem munkapontjuk nincs Romániában – nyilatkozta Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Constantinescu ugyanakkor azt ismételten megerősítette, az általa vezetett intézmény már kérte a megfelelő európai hatóságokat, hogy indítsanak kivizsgálást a két légitársaság által elkövetett, az ügyfelek által jelentett esetleges kihágásokkal kapcsolatban. Az ANPC elnöke rámutatott, hogy amikor ugyanezek az európai hatóságok azt tapasztalták, hogy a Blue Air „kicsúszik mindenféle európai szabályozás alól”, akkor ők is romániai fogyasztóvédelemmel való együttműködés lehetőségét keresték, és ennek az együttműködésnek az eredménye az, hogy a román tulajdonban lévő légitársaságot múlt héten rekord nagyságú büntetéssel sújtották.

Horia Constantinescu szerint jelenleg a fogyasztóvédelmi hatóságnak semmilyen viszonyítási alapja nincs arról, hogy a Wizz Air és a Ryanair légitársaságok mekkora üzleti forgalmat bonyolíthatnak Romániában. A Ziarul Financiar ezzel kapcsolatban arra mutat rá, hogy a pénzügyminisztérium adatai alapján a Wizz Air a mindössze 100 ezer eurós 2021-es üzleti forgalmat bonyolító Wizz Air Hungary Ltd. nevű társaság révén van jelen Romániában, míg a Ryanair is rendelkezik egy bejegyzett céggel, a Ryanair DAC – Sediu Permanent nevű társasággal, ennek viszont egyetlen alkalmazottja sem volt tavaly.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!