Nem tudja megbüntetni a Wizz Airt és a Ryanairt a fogyasztóvédelem

2022. július 18. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) nem tud büntetést kiszabni a Wizz Air és Ryanair légitársaságokra, mert ezeknek a cégeknek – a múlt héten 2 millió eurós bírságot kapó Blue Air-rel ellentétben – sem székhelyük, sem munkapontjuk nincs Romániában – nyilatkozta Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.

Constantinescu ugyanakkor azt ismételten megerősítette, az általa vezetett intézmény már kérte a megfelelő európai hatóságokat, hogy indítsanak kivizsgálást a két légitársaság által elkövetett, az ügyfelek által jelentett esetleges kihágásokkal kapcsolatban. Az ANPC elnöke rámutatott, hogy amikor ugyanezek az európai hatóságok azt tapasztalták, hogy a Blue Air „kicsúszik mindenféle európai szabályozás alól”, akkor ők is romániai fogyasztóvédelemmel való együttműködés lehetőségét keresték, és ennek az együttműködésnek az eredménye az, hogy a román tulajdonban lévő légitársaságot múlt héten rekord nagyságú büntetéssel sújtották.

Horia Constantinescu szerint jelenleg a fogyasztóvédelmi hatóságnak semmilyen viszonyítási alapja nincs arról, hogy a Wizz Air és a Ryanair légitársaságok mekkora üzleti forgalmat bonyolíthatnak Romániában. A Ziarul Financiar ezzel kapcsolatban arra mutat rá, hogy a pénzügyminisztérium adatai alapján a Wizz Air a mindössze 100 ezer eurós 2021-es üzleti forgalmat bonyolító Wizz Air Hungary Ltd. nevű társaság révén van jelen Romániában, míg a Ryanair is rendelkezik egy bejegyzett céggel, a Ryanair DAC – Sediu Permanent nevű társasággal, ennek viszont egyetlen alkalmazottja sem volt tavaly.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!