Komoly büntetést kapott a Blue Air a járattörlések miatt

2022. július 14. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) 2 millió euróra büntette csütörtökön a Blue Air fapados légitársaságot amiatt, mert a cég közel 180 ezer, összesen 65 millió lej értékű foglalást mondott le – áll a hatóság közleményében.

A fogyasztóvédelem az ügyfelektől érkező panaszok, valamint a médiában megjelent esetek miatt kezdett vizsgálatba a román tulajdonban lévő légitársaságnál.

A vizsgálat június folyamán zajlott le, és megállapították, hogy 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között a légitársaság 11 289 utat törölt, ami összesen 178 405 foglalást érintett. A közleményben azt is kifejtik, hogy az Európai Unió 20 tagállamának állampolgárai számára okozott bosszúságot a légitársaság a járattörlések által.

A fogyasztóvédelem azt is megjegyzi, hogy mivel a Blue Air eddig még nem közölt adatokat az üzleti forgalmára vonatkozóan, a hatóság nem tudott a légitársaság üzleti teljesítményének megfelelő büntetést kiszabni, végül a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően 2 millió eurós bírságot határoztak meg.

A büntetés mellett a fogyasztóvédelmi ellenőrök javaslatára a hatóság elnöke elnöki rendeletben elrendelte, hogy a Blue Air kiegészítő szankcióként 10 napon belül visszatérítse a szolgáltatások értékét és a kapcsolódó kártérítéseket azoknak az ügyfeleknek, akiknél a légitársaság 2022. április 30. után törölt járatok esetén nem járt el a jogszabályoknak megfelelően.

A fogyasztóvédelem közleménye azt is megjegyzi, hogy a Wizz Air és a Ryanair légitársaságok esetében is nagyon sok járattörlésről és késésről érkezett panasz, amelyeknek a vizsgálatánál az európai fogyasztóvédelmi hatóságok jelenleg is együttműködnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!