Részmunkaidős szerződések: a pénzügyminiszter szerint azért van szükség a szigorításra, hogy visszaszorítsák a fekete munkát

2022. július 15. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Azért van szükség a részmunkaidős szerződések esetén augusztus 1-től bevezetendő adózási változtatásokra, hogy visszafogják a feketemunkát – jelentette ki a Profit.ro szerint Adrian Câciu pénzügyminiszter azt követően, hogy a kormány pénteken megszavazta az adótörvénykönyv módosításáról szóló javaslatcsomagot.

Ahogy arról beszámoltunk, augusztus 1-től a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél a minimálbért tekintik az adóalapnak, és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket vetnek ki.

Ez azt jelenti, hogy egy részmunkaidős alkalmazott fizetése után akkor is a 2550 lejes bruttó minimálbérre meghatározott havi 638 lejes társadalombiztosítási járulékot (CAS) és a 255 lejes egészségbiztosítási járulékot (CASS) fizet be a munkaadó, ha az adóalany fizetése nem éri el a minimálbér szintjét.

Az intézkedés alól csak a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők, az állami nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a több rész- vagy teljes munkaidős állásban dolgozó magánszemélyek képeznek kivételt abban az esetben, ha az összjövedelmük meghaladja a minimálbér szintjét. Az intézkedés alól kivételt képeznek emellett a fogyatékkal élők is.

Adrian Câciu pénzügyminisztert a kormányülést követő sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogy az intézkedés véleménye szerint nem-e fog hozzájárulni a fekete munka térnyeréséhez. Câciu úgy válaszolt, az intézkedés szerintük épp ellentétes hatást fog kiváltani.

„Az intézkedés vissza fogja szorítani a fekete munkát, hiszen azok a személyek, akik 2 órában vannak alkalmazva, biztosítom önöket, hogy nem 2 óra munkából élnek meg” – mondta a tárcavezető, aki szerint nagyon sok olyan részmunkaidős alkalmazott van, akiknek a munkaszerződésükben ugyan 2 óra szerepel, de igazából 8 órát dolgoznak. „Ez egy olyan jelenség, amelynek a meglétét még a vállalkozók is elismerik” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!