Részmunkaidős szerződések: a pénzügyminiszter szerint azért van szükség a szigorításra, hogy visszaszorítsák a fekete munkát

2022. július 15. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Azért van szükség a részmunkaidős szerződések esetén augusztus 1-től bevezetendő adózási változtatásokra, hogy visszafogják a feketemunkát – jelentette ki a Profit.ro szerint Adrian Câciu pénzügyminiszter azt követően, hogy a kormány pénteken megszavazta az adótörvénykönyv módosításáról szóló javaslatcsomagot.

Ahogy arról beszámoltunk, augusztus 1-től a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél a minimálbért tekintik az adóalapnak, és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket vetnek ki.

Ez azt jelenti, hogy egy részmunkaidős alkalmazott fizetése után akkor is a 2550 lejes bruttó minimálbérre meghatározott havi 638 lejes társadalombiztosítási járulékot (CAS) és a 255 lejes egészségbiztosítási járulékot (CASS) fizet be a munkaadó, ha az adóalany fizetése nem éri el a minimálbér szintjét.

Az intézkedés alól csak a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők, az állami nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a több rész- vagy teljes munkaidős állásban dolgozó magánszemélyek képeznek kivételt abban az esetben, ha az összjövedelmük meghaladja a minimálbér szintjét. Az intézkedés alól kivételt képeznek emellett a fogyatékkal élők is.

Adrian Câciu pénzügyminisztert a kormányülést követő sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogy az intézkedés véleménye szerint nem-e fog hozzájárulni a fekete munka térnyeréséhez. Câciu úgy válaszolt, az intézkedés szerintük épp ellentétes hatást fog kiváltani.

„Az intézkedés vissza fogja szorítani a fekete munkát, hiszen azok a személyek, akik 2 órában vannak alkalmazva, biztosítom önöket, hogy nem 2 óra munkából élnek meg” – mondta a tárcavezető, aki szerint nagyon sok olyan részmunkaidős alkalmazott van, akiknek a munkaszerződésükben ugyan 2 óra szerepel, de igazából 8 órát dolgoznak. „Ez egy olyan jelenség, amelynek a meglétét még a vállalkozók is elismerik” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!