Források: újragondolta a kormány a mikrovállalkozásokat és a vendéglátószektort érintő adózási elképzeléseit

2022. július 12. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzleti szféra képviselőivel, szakszervezetekkel és helyi önkormányzatokkal történő egyeztetések után a kormány úgy döntött, hogy több helyen is jelentősen módosítja a nemrég bemutatott adótörvénykönyvet módosító javaslatcsomagot – írja a kormányhoz közeli forrásaira hivatkozva a Digi24.

Az eredeti elképzelésekhez képest változnának a mikrovállalkozásokat, a vendéglátószektort, a szerencsejátékból származó bevételeket, valamint az ingatlanadót érintő adózási elképzelések.

A Digi24 szerint elvetik azt az elképzelést, miszerint egy vállalkozás csak akkor lenne besorolható a mikrovállalkozás kategóriába, ha legalább egy alkalmazottat foglalkoztat. Ugyanakkor azok a mikrovállalkozások, amelyek egyetlen alkalmazottal sem rendelkeznek, a kormány elképzelései szerint

automatikusan 16%-os nyereségadót kellene fizessenek.

Azok a mikrovállalkozások, amelyek legalább egy alkalmazottat foglalkoztatnak, 1%-os üzleti forgalomra kivetett adót kellene fizessenek akkor, ha a cég üzleti forgalma nem haladja meg az évi 500 ezer eurót – utóbbi ugyanis a közvitára bocsátott módosító csomag szerint az az új plafon, amely alatt egy cég még mikrovállalkozásnak tekinthető.

Csak emlékeztetőül, az alkalmazottal nem rendelkező mikrovállalkozók a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint 3%-os üzleti forgalomra kivetett forgalmi adót fizetnek, a jelenleg érvényben levő árbevétel-plafon pedig 1 millió euró.

A vendéglátó ágazat esetében a Digi24 szerint a kormány arról döntött, hogy jövő év elejére halasztja az adózási változások hatályba lépésének idejét. Mint arról korábban írtunk, a kormány azt tervezi, hogy megszünteti a HoReCa ágazatra kivetett iparági adót, amely helyett az érintett vállalatoknak a mikrovállalkozásokra érvényes rendelkezéseknek megfelelően kell adózniuk.

A kormányhoz közeli források alapján a Digi24 azt is írja, hogy az önkormányzati vezetőkkel történő egyeztetések következményeként az ingatlanadók nem változnának: a lakóépületek esetében 0,1%, míg a nem lakóépületek esetében 0,5% minimális adószintet maradna érvényben.

Változnának viszont a szerencsejátékból származó jövedelmekre kivetett adókulcsok a július elején közvitára bocsátott javaslatcsomaghoz képest. Eszerint a 10 000 lejig terjedő nyereményt 3%-kal, az ennél nagyobb nyereményeket pedig progresszív adózással 20 és 40% közötti adókulcsnak vetnék alá, míg a 66 750 lejnél nagyobb nyereményekre már 40%-os adókulcs lenne érvényben. Ezzel párhuzamosan új elem lenne a javaslatcsomagban, hogy a kormány a szerencsejáték-ipar szereplőire plusz adókat vetne ki.

A július 5-én közvitára bocsátott javaslatcsomagról itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!