Források: újragondolta a kormány a mikrovállalkozásokat és a vendéglátószektort érintő adózási elképzeléseit

2022. július 12. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzleti szféra képviselőivel, szakszervezetekkel és helyi önkormányzatokkal történő egyeztetések után a kormány úgy döntött, hogy több helyen is jelentősen módosítja a nemrég bemutatott adótörvénykönyvet módosító javaslatcsomagot – írja a kormányhoz közeli forrásaira hivatkozva a Digi24.

Az eredeti elképzelésekhez képest változnának a mikrovállalkozásokat, a vendéglátószektort, a szerencsejátékból származó bevételeket, valamint az ingatlanadót érintő adózási elképzelések.

A Digi24 szerint elvetik azt az elképzelést, miszerint egy vállalkozás csak akkor lenne besorolható a mikrovállalkozás kategóriába, ha legalább egy alkalmazottat foglalkoztat. Ugyanakkor azok a mikrovállalkozások, amelyek egyetlen alkalmazottal sem rendelkeznek, a kormány elképzelései szerint

automatikusan 16%-os nyereségadót kellene fizessenek.

Azok a mikrovállalkozások, amelyek legalább egy alkalmazottat foglalkoztatnak, 1%-os üzleti forgalomra kivetett adót kellene fizessenek akkor, ha a cég üzleti forgalma nem haladja meg az évi 500 ezer eurót – utóbbi ugyanis a közvitára bocsátott módosító csomag szerint az az új plafon, amely alatt egy cég még mikrovállalkozásnak tekinthető.

Csak emlékeztetőül, az alkalmazottal nem rendelkező mikrovállalkozók a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint 3%-os üzleti forgalomra kivetett forgalmi adót fizetnek, a jelenleg érvényben levő árbevétel-plafon pedig 1 millió euró.

A vendéglátó ágazat esetében a Digi24 szerint a kormány arról döntött, hogy jövő év elejére halasztja az adózási változások hatályba lépésének idejét. Mint arról korábban írtunk, a kormány azt tervezi, hogy megszünteti a HoReCa ágazatra kivetett iparági adót, amely helyett az érintett vállalatoknak a mikrovállalkozásokra érvényes rendelkezéseknek megfelelően kell adózniuk.

A kormányhoz közeli források alapján a Digi24 azt is írja, hogy az önkormányzati vezetőkkel történő egyeztetések következményeként az ingatlanadók nem változnának: a lakóépületek esetében 0,1%, míg a nem lakóépületek esetében 0,5% minimális adószintet maradna érvényben.

Változnának viszont a szerencsejátékból származó jövedelmekre kivetett adókulcsok a július elején közvitára bocsátott javaslatcsomaghoz képest. Eszerint a 10 000 lejig terjedő nyereményt 3%-kal, az ennél nagyobb nyereményeket pedig progresszív adózással 20 és 40% közötti adókulcsnak vetnék alá, míg a 66 750 lejnél nagyobb nyereményekre már 40%-os adókulcs lenne érvényben. Ezzel párhuzamosan új elem lenne a javaslatcsomagban, hogy a kormány a szerencsejáték-ipar szereplőire plusz adókat vetne ki.

A július 5-én közvitára bocsátott javaslatcsomagról itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!