Közzétették a tervezetet: ezeken az adókon készül emelni a kormány

2022. július 5. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több adó és illeték is emelkedhet a pénzügyminisztérium által hétfőn este közvitára bocsátott tervezet szerint, amely az adótörvénykönyvet módosítaná.

Nőne a szénsavas italokra kivetett általános forgalmi adó, emellett növelnék a vendéglátóipari szolgáltatásoknál meghatározott áfakulcsot is. A vállalati szféra szempontjából fontos intézkedés lehet, hogy 1 millió euróról 500 ezer euróra csökkentenék a mikrovállalkozások esetében meghatározott árbevétel plafont.

A legtöbb intézkedés csak 2023-ban lépne érvénybe, ez alól az alkoholos italokra és dohánytermékekre kivetett jövedéki adó emelkedése jelenthet kivételt, erre ugyanis a kormány tervei szerint még idén augusztusban sor kerülne.

Az intézkedésektől a kormány azt várja, hogy már 2022-ben 2,2 milliárd lej plusz adóbevételt hozzon a költségvetés számára, míg 2023-tól 13,4 milliárd lej többletbevételre számítanak.

A többletbevételek nem csak az adóemeléseknek lennének köszönhetőek, hanem annak is, hogy a kormány a már korábban kiszivárgott tervek szerint korlátozni akarja az építkezési szektorban és a mezőgazdasági ágazatban dolgozók adókedvezményeit.

Emelkedik az osztalékadó

A pénzügyminisztérium által kidolgozott tervezet szerint az osztalékadó a jelenlegi 5%-ról 8%-ra emelkedne a jogi személyek között létrejött osztalékkifizetések esetében. Az intézkedés a nem rezidens személyeket is érintené. Az azonban, hogy mikortól tervezik emelni az osztalékadót, a tervezetből nem derül ki.

Szigorodik a mikrovállalkozások adózása

A jelenlegi előírások szerint egy vállalkozás akkor tekinthető mikrovállalkozásnak, ha az előző év végén az üzleti forgalma nem haladta meg az 1 millió eurónak megfelelő összeget. A pénzügyminisztérium most viszont azt javasolja, hogy az 1 millió eurós plafon 500 ezer euróra csökkenjen, ami számos kis méretű vállalkozás számára jelenthet kedvezőtlenebb adózási feltételeket a jövőben.

A mikrovállalkozások eddig 3%-os árbevétel adót fizettek abban az esetben, ha a cégnek egyetlen alkalmazottja sem volt, míg az adókulcs 1%-ra csökkent abban az esetben, ha a vállalkozásnak legalább egy személy állt az alkalmazásában. Ezek az előírások is jelentős változásokon esnének át: pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy a mikrovállalkozásoknak a jövőben ahhoz, hogy mikroadózók legyenek, kötelezően rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal, és ezzel párhuzamosan megszüntetnék a 3%-os adókulcsot (ami az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrocégekre van jelenelg érvényben). A tervezet szerint az 1%-os adókulcshoz nem nyúlnának.

Szintén fontos módosítás, hogy egy tulajdonosnak legfennebb három mikrovállalkozásban lehet érdekeltsége akkor, ha a részesedése meghaladja a 25%-ot. Ugyanakkor a tervezetből itt sem derül ki, hogy a kormány mikortól tervezi elfogadni a mikrovállalkozásokat érintő módosításokat.

Újragondolnák az adóleírások rendszerét

A tervezetben az is szerepel, hogy gyermekenként 100 lej lenne az elérhető adóleírások mértéke, amelyet ugyanakkor csak az egyik szülő vagy a gyermeket nevelő személy vehet igénybe abban az esetben, ha a gyermek iskolai képzésben vesz részt.

A tervezetben azt is javasolják, hogy a 26 év alatti fiatalok esetében az országban garantált minimális bruttó alapbér 15%-a legyen leírható, ha a fiatal jövedelmének szintje legfeljebb 2000 lejjel haladja meg az országonként garantált minimális bruttó alapbér szintjét.

A mezőgazdasági és építkezési szektorban dolgozók is érintettek

A jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökkenne az a plafon, amely esetében alkalmazhatóak ezekben a szektorokban a munkabérekre vonatkozó adókedvezmények.

Emelnék az áfát a nagy cukortartalmú italok és a vendéglátóipari szolgáltatások esetében

A tervezet szerint a jelenlegi 9%-ról 19%-ra nőne az áfa a magas cukortartalmú italok, üdítők esetében, az intézkedés az alkoholmentes sörökre is vonatkozna. Az intézkedésről korábban azt írtuk, hogy körülbelül 1 lejjel fogja megdrágítani ezeket a termékeket.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja, hogy alkalmazzanak 9%-os csökkentett áfát az olyan szolgáltatásokra, mint az élelmiszerek házhoz szállítása, beleértve az állateledeleket és egyéb állatok táplálására szánt termékeket is.

A HoReCa-szektor sem örülhet az őket érintő adózási módosításoknak: a pénzügyi tárca azt javasolja ugyanis, hogy a járvány alatt 5%-ra csökkentett vendéglátóipari szolgáltatásokra kivetett áfakulcsot emeljék 9%-ra.

Jövedéki adók: drágább lenne a cigaretta és az alkohol

A tervezetben több, a jövedéki adókat érintő módosítási javaslat is szerepel, amelyek miatt már augusztustól emelkedhet a dohánytermékek és az alkoholos italok ára. A tervezet szerint 1000 szál cigaretta esetében a jövedéki adó 563,97 lejről 594,97 lejre emelkedhet, ami körülbelül 0,60 lejjel dobhatja meg egy doboz cigaretta árát. Ugyanakkor sem a cigaretta, sem az alkoholos italok esetében a mostani adóemelés nem számít meglepetésnek, a kormány képviselői már a tavasszal jelezték, hogy mivel régen emeltek utoljára jövedéki adót ezeknél a termékkategóriáknál, ezt az intézkedést a nyár folyamán mindenképpen meglépnék.

Változna az ingatlanok adózása

A tervezetben azt is javasolják, hogy alkalmazzanak új módszertant az ingatlanok adóalap-számításánál, amelyhez a Romániai Közjegyzők Országos Szövetsége (UNNPR) által kezelt értéktanulmányokat vegyék figyelembe. Az intézkedésben a pénzügyminisztérium szakértői azt javasolják, hogy a lakóépületek esetén meghatározott ingatlanadó-kulcs legyen 0,1%-0,2% között, míg a nem lakáscélú ingatlanok esetén 1%-1,3% között. Az ingatlanadók mértékét egyébként az önkormányzatok határozzák meg úgy, hogy megfeleljenek az adótörvénykönyvben szereplő előírásoknak.

Bukaresti lakónegyed – Fotó: Franek Strzeszewski / Image Source / AFP
Bukaresti lakónegyed – Fotó: Franek Strzeszewski / Image Source / AFP

A tervezetben ugyanakkor az is szerepel, hogy az önkormányzatok legfeljebb 50%-kal emelhetik vagy csökkenthetik a helyi adók és illetékek mértékét.

Kivezetnék az egyes tevékenységi területekre kivetett különadókat

Azok a személyek, akik eddig a jogszabályi előírások miatt bizonyos tevékenységeik után különadót kellett fizessenek, ezentúl a mikrovállalkozási jövedelemadó befizetésére lesznek kötelesek. Az intézkedés a szállodákat és egyéb szálláshelyeket, bárokat, kocsmákat működtető, az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat végző vállalkozások esetében jelenthet adózási változásokat.

Szigorodna az engedélyezett magánszemélyek (PFA) adózása is

A tervezet szerint az engedélyezett magánszemélyek (PFA) esetében a jelenlegi 100 ezer euróról 25 ezer euróra csökkenne a jövedelemre vonatkozó felső határ. A módosítás azokra a szabadfoglalkozásúakra is vonatkozik, akiknek a jövedelme nem szakmai szolgáltatásokból származik.

Emelkedne a szerencsejáték-nyereményekre kivetett adó

A szerencsejátékból származó 3000 lejig terjedő nyereményt 10%-kal, a 3000 és 10 000 lej közötti nyereményt 20%-kal, a 10 000 lej felettit pedig 40%-kal adóztatnák meg a közvitára bocsátott tervezet szerint. A kaszinókban, póker klubokban és úgynevezett pénznyerő automatáknál elért jövedelem 600 lej alatt lenne adómentes.

Még több kereskedőnek kell kötelező módon elfogadnia a bankkártyás fizetést

A tervezet szerint 50 ezer euróról 10 ezer euróra csökkentenék azt a felső határt, amelynek elérésével egy kereskedelmi tevékenységet végző jogi személy számára kötelezővé válna a bankkártyás fizetés elérhetővé tétele az ügyfelek számára. Az intézkedés azért csak 2023. január 1-től lépne érvénybe, hogy az érintett vállalatok számára elegendő időt biztosítsanak arra, hogy beszerezzék a szükséges eszközöket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!