Közzétették a tervezetet: ezeken az adókon készül emelni a kormány

2022. július 5. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több adó és illeték is emelkedhet a pénzügyminisztérium által hétfőn este közvitára bocsátott tervezet szerint, amely az adótörvénykönyvet módosítaná.

Nőne a szénsavas italokra kivetett általános forgalmi adó, emellett növelnék a vendéglátóipari szolgáltatásoknál meghatározott áfakulcsot is. A vállalati szféra szempontjából fontos intézkedés lehet, hogy 1 millió euróról 500 ezer euróra csökkentenék a mikrovállalkozások esetében meghatározott árbevétel plafont.

A legtöbb intézkedés csak 2023-ban lépne érvénybe, ez alól az alkoholos italokra és dohánytermékekre kivetett jövedéki adó emelkedése jelenthet kivételt, erre ugyanis a kormány tervei szerint még idén augusztusban sor kerülne.

Az intézkedésektől a kormány azt várja, hogy már 2022-ben 2,2 milliárd lej plusz adóbevételt hozzon a költségvetés számára, míg 2023-tól 13,4 milliárd lej többletbevételre számítanak.

A többletbevételek nem csak az adóemeléseknek lennének köszönhetőek, hanem annak is, hogy a kormány a már korábban kiszivárgott tervek szerint korlátozni akarja az építkezési szektorban és a mezőgazdasági ágazatban dolgozók adókedvezményeit.

Emelkedik az osztalékadó

A pénzügyminisztérium által kidolgozott tervezet szerint az osztalékadó a jelenlegi 5%-ról 8%-ra emelkedne a jogi személyek között létrejött osztalékkifizetések esetében. Az intézkedés a nem rezidens személyeket is érintené. Az azonban, hogy mikortól tervezik emelni az osztalékadót, a tervezetből nem derül ki.

Szigorodik a mikrovállalkozások adózása

A jelenlegi előírások szerint egy vállalkozás akkor tekinthető mikrovállalkozásnak, ha az előző év végén az üzleti forgalma nem haladta meg az 1 millió eurónak megfelelő összeget. A pénzügyminisztérium most viszont azt javasolja, hogy az 1 millió eurós plafon 500 ezer euróra csökkenjen, ami számos kis méretű vállalkozás számára jelenthet kedvezőtlenebb adózási feltételeket a jövőben.

A mikrovállalkozások eddig 3%-os árbevétel adót fizettek abban az esetben, ha a cégnek egyetlen alkalmazottja sem volt, míg az adókulcs 1%-ra csökkent abban az esetben, ha a vállalkozásnak legalább egy személy állt az alkalmazásában. Ezek az előírások is jelentős változásokon esnének át: pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy a mikrovállalkozásoknak a jövőben ahhoz, hogy mikroadózók legyenek, kötelezően rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal, és ezzel párhuzamosan megszüntetnék a 3%-os adókulcsot (ami az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrocégekre van jelenelg érvényben). A tervezet szerint az 1%-os adókulcshoz nem nyúlnának.

Szintén fontos módosítás, hogy egy tulajdonosnak legfennebb három mikrovállalkozásban lehet érdekeltsége akkor, ha a részesedése meghaladja a 25%-ot. Ugyanakkor a tervezetből itt sem derül ki, hogy a kormány mikortól tervezi elfogadni a mikrovállalkozásokat érintő módosításokat.

Újragondolnák az adóleírások rendszerét

A tervezetben az is szerepel, hogy gyermekenként 100 lej lenne az elérhető adóleírások mértéke, amelyet ugyanakkor csak az egyik szülő vagy a gyermeket nevelő személy vehet igénybe abban az esetben, ha a gyermek iskolai képzésben vesz részt.

A tervezetben azt is javasolják, hogy a 26 év alatti fiatalok esetében az országban garantált minimális bruttó alapbér 15%-a legyen leírható, ha a fiatal jövedelmének szintje legfeljebb 2000 lejjel haladja meg az országonként garantált minimális bruttó alapbér szintjét.

A mezőgazdasági és építkezési szektorban dolgozók is érintettek

A jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökkenne az a plafon, amely esetében alkalmazhatóak ezekben a szektorokban a munkabérekre vonatkozó adókedvezmények.

Emelnék az áfát a nagy cukortartalmú italok és a vendéglátóipari szolgáltatások esetében

A tervezet szerint a jelenlegi 9%-ról 19%-ra nőne az áfa a magas cukortartalmú italok, üdítők esetében, az intézkedés az alkoholmentes sörökre is vonatkozna. Az intézkedésről korábban azt írtuk, hogy körülbelül 1 lejjel fogja megdrágítani ezeket a termékeket.

A pénzügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja, hogy alkalmazzanak 9%-os csökkentett áfát az olyan szolgáltatásokra, mint az élelmiszerek házhoz szállítása, beleértve az állateledeleket és egyéb állatok táplálására szánt termékeket is.

A HoReCa-szektor sem örülhet az őket érintő adózási módosításoknak: a pénzügyi tárca azt javasolja ugyanis, hogy a járvány alatt 5%-ra csökkentett vendéglátóipari szolgáltatásokra kivetett áfakulcsot emeljék 9%-ra.

Jövedéki adók: drágább lenne a cigaretta és az alkohol

A tervezetben több, a jövedéki adókat érintő módosítási javaslat is szerepel, amelyek miatt már augusztustól emelkedhet a dohánytermékek és az alkoholos italok ára. A tervezet szerint 1000 szál cigaretta esetében a jövedéki adó 563,97 lejről 594,97 lejre emelkedhet, ami körülbelül 0,60 lejjel dobhatja meg egy doboz cigaretta árát. Ugyanakkor sem a cigaretta, sem az alkoholos italok esetében a mostani adóemelés nem számít meglepetésnek, a kormány képviselői már a tavasszal jelezték, hogy mivel régen emeltek utoljára jövedéki adót ezeknél a termékkategóriáknál, ezt az intézkedést a nyár folyamán mindenképpen meglépnék.

Változna az ingatlanok adózása

A tervezetben azt is javasolják, hogy alkalmazzanak új módszertant az ingatlanok adóalap-számításánál, amelyhez a Romániai Közjegyzők Országos Szövetsége (UNNPR) által kezelt értéktanulmányokat vegyék figyelembe. Az intézkedésben a pénzügyminisztérium szakértői azt javasolják, hogy a lakóépületek esetén meghatározott ingatlanadó-kulcs legyen 0,1%-0,2% között, míg a nem lakáscélú ingatlanok esetén 1%-1,3% között. Az ingatlanadók mértékét egyébként az önkormányzatok határozzák meg úgy, hogy megfeleljenek az adótörvénykönyvben szereplő előírásoknak.

Bukaresti lakónegyed – Fotó: Franek Strzeszewski / Image Source / AFP
Bukaresti lakónegyed – Fotó: Franek Strzeszewski / Image Source / AFP

A tervezetben ugyanakkor az is szerepel, hogy az önkormányzatok legfeljebb 50%-kal emelhetik vagy csökkenthetik a helyi adók és illetékek mértékét.

Kivezetnék az egyes tevékenységi területekre kivetett különadókat

Azok a személyek, akik eddig a jogszabályi előírások miatt bizonyos tevékenységeik után különadót kellett fizessenek, ezentúl a mikrovállalkozási jövedelemadó befizetésére lesznek kötelesek. Az intézkedés a szállodákat és egyéb szálláshelyeket, bárokat, kocsmákat működtető, az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat végző vállalkozások esetében jelenthet adózási változásokat.

Szigorodna az engedélyezett magánszemélyek (PFA) adózása is

A tervezet szerint az engedélyezett magánszemélyek (PFA) esetében a jelenlegi 100 ezer euróról 25 ezer euróra csökkenne a jövedelemre vonatkozó felső határ. A módosítás azokra a szabadfoglalkozásúakra is vonatkozik, akiknek a jövedelme nem szakmai szolgáltatásokból származik.

Emelkedne a szerencsejáték-nyereményekre kivetett adó

A szerencsejátékból származó 3000 lejig terjedő nyereményt 10%-kal, a 3000 és 10 000 lej közötti nyereményt 20%-kal, a 10 000 lej felettit pedig 40%-kal adóztatnák meg a közvitára bocsátott tervezet szerint. A kaszinókban, póker klubokban és úgynevezett pénznyerő automatáknál elért jövedelem 600 lej alatt lenne adómentes.

Még több kereskedőnek kell kötelező módon elfogadnia a bankkártyás fizetést

A tervezet szerint 50 ezer euróról 10 ezer euróra csökkentenék azt a felső határt, amelynek elérésével egy kereskedelmi tevékenységet végző jogi személy számára kötelezővé válna a bankkártyás fizetés elérhetővé tétele az ügyfelek számára. Az intézkedés azért csak 2023. január 1-től lépne érvénybe, hogy az érintett vállalatok számára elegendő időt biztosítsanak arra, hogy beszerezzék a szükséges eszközöket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!