Nagyon sok még a kérdés a kormány 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzációja körül

2022. június 24. – 11:27

frissítve

Nagyon sok még a kérdés a kormány 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzációja körül
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre még nagyon sok részlet homályos Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtöki bejelentésével kapcsolatban, miszerint a kormány úgy döntött, hogy az iparági vállalatok bevonásával 0,50 lejjel kompenzálja az üzemanyagárakat a töltőállomásoknál. Több lap is úgy tudja, hogy több töltőállomás-hálózatot működtető vállalattal csak ezután fog tárgyalni a kormány az intézkedésről, ami azért is érdekes, mert a kormányfő tegnapi bejelentése szerint a 0,50 lejes kompenzációból 0,25 lejt a költségvetésből fedeznek, a fennmaradó 0,25 lejt pedig a vállalatoknak kell állniuk.

Az Economedia kormányzati forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írja, hogy az OMV Petrom már elvben beleegyezett abba, hogy a kormány elképzelésének megfelelően 0,25 lejes kedvezményt ad az üzemanyag literjére, arról viszont semmit nem lehet tudni, hogy a megállapodásnak milyen egyéb tartalmi komponensei vannak.

A lap úgy tudja, hogy a következő napokban a kormány egyeztetéseket kezdeményez a többi iparági szereplővel is, amelyek során arról akarják meggyőzni őket, hogy önkéntesen vegyenek részt a kormány intézkedésében. Az viszont egyelőre nagyon homályos, hogy mi történik abban az esetben, ha ezek a cégek esetleg visszautasítják az együttműködést, vagy akár az kompenzációs mechanizmus elindulása után áremeléssel próbálják elérni azt, hogy kevésbé terhelje őket az üzemanyagár-kompenzáció rájuk eső része. Az egyeztetésekre nincs azonban sok idő, a három hónapra tervezett ideiglenes intézkedés július 1-től lépne hatályba.

Az is érdekes vetülete az intézkedésnek, hogy az Economedia úgy tudja, a kormány által kitalált mechanizmus szerint a költségvetésből fizetett 0,25 lejes literenkénti kompenzációt a vállalatok „úgy kapnák meg”, hogy a pénzügyi év végén valamiféle adóleírás formájában levonnák az adókötelezettségeikből. Tehát rövid távon az intézkedés teljes költségét tulajdonképpen az üzemanyag-forgalmazóknak kell megfizetniük, a kormányra eső 0,25 lejes kompenzációt is, ami szintén arra enged következtetni, hogy az üzemanyagár-kompenzáció sikere jelentős mértékben függhet a töltőállomások üzemeltetőitől.

Az is borítékolható, hogy a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság is figyelni fogja a fejleményeket. Az is kérdéses viszont, hogy a töltőállomás-hálózatok áremelésekkel egyáltalán ki akarják-e játszani az intézkedést olyan körülmények között, hogy a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a PSD továbbra is az ársapka bevezetésének lehetőségéről beszél, ami vélhetően egy sokkal fájdalmasabb intézkedés lenne az iparági vállalatoknak.

Mit jelentett be csütörtökön a kormány?

A kormányfő csütörtökön azt jelentette be, hogy 0,50 lejes kompenzációt fizetnek az üzemanyagok literjére. A kompenzáció 50%-át az államháztartásból fedezik, a fennmaradó 50% pedig az iparági vállalatokat fogja terhelni. Az alacsonyabb árak júliustól jelenhetnek meg a töltőállomásokon, amennyiben a kormány addig elfogadja az ezzel kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletet.

A bejelentésből azt is megtudtuk, hogy intézkedést közvetlenül a töltőállomásoknál alkalmazzák, a kompenzáció értéke szerepelni fog a pénztári nyugtákon is. Az intézkedés költsége 2 milliárd lej, tehát 1 milliárd lejjel terheli a költségvetést.

Az árkompenzáció hatására a 8,60 lej feletti literenkénti benzinár 8,10 lej környékére, míg a gázolaj ára 9,20 lej környékéről 8,70 lejre csökkenhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!