Nagyon sok még a kérdés a kormány 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzációja körül

2022. június 24. – 11:27

frissítve

Nagyon sok még a kérdés a kormány 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzációja körül
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre még nagyon sok részlet homályos Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtöki bejelentésével kapcsolatban, miszerint a kormány úgy döntött, hogy az iparági vállalatok bevonásával 0,50 lejjel kompenzálja az üzemanyagárakat a töltőállomásoknál. Több lap is úgy tudja, hogy több töltőállomás-hálózatot működtető vállalattal csak ezután fog tárgyalni a kormány az intézkedésről, ami azért is érdekes, mert a kormányfő tegnapi bejelentése szerint a 0,50 lejes kompenzációból 0,25 lejt a költségvetésből fedeznek, a fennmaradó 0,25 lejt pedig a vállalatoknak kell állniuk.

Az Economedia kormányzati forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írja, hogy az OMV Petrom már elvben beleegyezett abba, hogy a kormány elképzelésének megfelelően 0,25 lejes kedvezményt ad az üzemanyag literjére, arról viszont semmit nem lehet tudni, hogy a megállapodásnak milyen egyéb tartalmi komponensei vannak.

A lap úgy tudja, hogy a következő napokban a kormány egyeztetéseket kezdeményez a többi iparági szereplővel is, amelyek során arról akarják meggyőzni őket, hogy önkéntesen vegyenek részt a kormány intézkedésében. Az viszont egyelőre nagyon homályos, hogy mi történik abban az esetben, ha ezek a cégek esetleg visszautasítják az együttműködést, vagy akár az kompenzációs mechanizmus elindulása után áremeléssel próbálják elérni azt, hogy kevésbé terhelje őket az üzemanyagár-kompenzáció rájuk eső része. Az egyeztetésekre nincs azonban sok idő, a három hónapra tervezett ideiglenes intézkedés július 1-től lépne hatályba.

Az is érdekes vetülete az intézkedésnek, hogy az Economedia úgy tudja, a kormány által kitalált mechanizmus szerint a költségvetésből fizetett 0,25 lejes literenkénti kompenzációt a vállalatok „úgy kapnák meg”, hogy a pénzügyi év végén valamiféle adóleírás formájában levonnák az adókötelezettségeikből. Tehát rövid távon az intézkedés teljes költségét tulajdonképpen az üzemanyag-forgalmazóknak kell megfizetniük, a kormányra eső 0,25 lejes kompenzációt is, ami szintén arra enged következtetni, hogy az üzemanyagár-kompenzáció sikere jelentős mértékben függhet a töltőállomások üzemeltetőitől.

Az is borítékolható, hogy a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság is figyelni fogja a fejleményeket. Az is kérdéses viszont, hogy a töltőállomás-hálózatok áremelésekkel egyáltalán ki akarják-e játszani az intézkedést olyan körülmények között, hogy a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a PSD továbbra is az ársapka bevezetésének lehetőségéről beszél, ami vélhetően egy sokkal fájdalmasabb intézkedés lenne az iparági vállalatoknak.

Mit jelentett be csütörtökön a kormány?

A kormányfő csütörtökön azt jelentette be, hogy 0,50 lejes kompenzációt fizetnek az üzemanyagok literjére. A kompenzáció 50%-át az államháztartásból fedezik, a fennmaradó 50% pedig az iparági vállalatokat fogja terhelni. Az alacsonyabb árak júliustól jelenhetnek meg a töltőállomásokon, amennyiben a kormány addig elfogadja az ezzel kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletet.

A bejelentésből azt is megtudtuk, hogy intézkedést közvetlenül a töltőállomásoknál alkalmazzák, a kompenzáció értéke szerepelni fog a pénztári nyugtákon is. Az intézkedés költsége 2 milliárd lej, tehát 1 milliárd lejjel terheli a költségvetést.

Az árkompenzáció hatására a 8,60 lej feletti literenkénti benzinár 8,10 lej környékére, míg a gázolaj ára 9,20 lej környékéről 8,70 lejre csökkenhet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!