Üzemanyagárak: 7 lejes árplafon bevezetését javasolhatta a PSD a kormánykoalícióban

2022. június 21. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősen meg kellene vitatni a kormánykoalícióban, hogy maximálják az üzemanyagok árát, vagy korlátozzák az árrést a teljes kereskedelmi láncon – áll a Szociáldemokrata Párt keddi közleményében, amelyet az Agerpres szemlézett. A Digi24 hírtelevízió úgy tudja, hogy már szerdán ülésezhetnek a koalíciós pártok a témában,

a PSD által elfogadhatónak vélt javaslat pedig az lenne, ha 7 lej/literenkénti árban plafonálnák az üzemanyagárakat a töltőállomásoknál.

Ahogy azt megírtuk, Marcel Ciolacu PSD-elnök már hétfőn beszélt arról, hogy szerintük magyarországi mintára korlátozni kellene az üzemanyagok árát. A pártelnök szerint az intézkedéssel ki lehet szorítani a spekulánsokat a piacról.

A PSD keddi közleménye üdvözli, hogy a koalíciós pártok egyetértenek abban, hogy határozott közbelépésre van szükség a kormány részéről az üzemanyagárak emelkedésének korlátozására. Kérik Virgil Popescu energiaügyi minisztert, hogy sürgősen terjessze a koalíció elé javaslatait a témában.

Azt is írják, hogy a késlekedés ebben az ügyben a kormány részéről súlyos kihatással van az ország gazdaságára és a lakosság vásárlóerejére, szerintük csak azóta 0,5 lejjel emelkedett az üzemanyagok ára, amióta felkérték az energiaügyi tárca vezetőjét, hogy javasoljon lépéseket az ügyben.

A Digi24 úgy tudja, hogy a PSD 7 lejes literenkénti árplafont szeretne elérni a tárgyalások során, a korábbi tárgyalások alkalmával ezt az árszintet javasolták a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ képviselőinek. Arról viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a benzin és a gázolaj esetében is azonos szinten korlátoznák-e az árakat, illetve azt sem, hogy az intézkedés csak a standard benzin és gázolajra, vagy esetleg a prémium üzemanyagokra is vonatkozna-e.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!