Benzinárstopot vezetne be magyarországi mintára a Szociáldemokrata Párt elnöke

2022. június 20. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországi mintára korlátozná az üzemanyagok árát Marcel Ciolacu. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az intézkedéssel ki lehet szorítani a spekulánsokat a piacról.

A PSD bukaresti székházában tartott hétfői sajtótájékoztatóján a politikus kijelentette, hogy a jelenlegi energiaválságból jelentős hasznot húztak az ágazat bizonyos szereplői. „A rendkívüli bevételeik árspekuláción alapulnak. (…) Az energiaválság terheit eközben a polgárok viselik. Így szerintem nem lenne sem tisztességtelen, sem igazságtalan, hogy egy bizonyos időszakra korlátozzuk ezeknek a vállalatoknak a bevételeit” – idézte az Agerpres Ciolacu nyilatkozatát.

A PSD elnöke elmondta, le kell ülni tárgyalni az üzemanyag-forgalmazókkal, fel kell térképezni a visszaéléseket, de az árkorlátozás bevezetése szerinte elkerülhetetlen. „Olyan árplafont kell megállapítani, ami egy bizonyos profitrátát is biztosít ezeknek a vállalatoknak” – jegyezte meg.

Ciolacu kijelentésének előzménye, hogy a múlt héten több városban sajátos módszerekkel tiltakoztak az autósok az üzemanyagok drágulása ellen: jelképesen mindössze 1 lejre tankoltak a töltőállomásokon.

A magyar kormány a múlt héten október elsejéig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, és az üzemanyagok hatósági ára is 480 forint marad. A döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!