A moldvai autópálya újabb 21 kilométeres szakaszára kötöttek szerződést

2022. június 16. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szóban forgó útszakasz Mizil és Pietroasele települések között húzódik.

Az országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) csütörtökön aláírta az Impresa Pizzarotti – Retter konzorciummal az A7 Ploieşti – Buzău autópálya építésének keretében egy 21 km hosszú szakasz kivitelezési szerződését. A szóban forgó útszakasz Mizil és Pietroasele települések között húzódik, írja a mainnews.ro.

Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter (PSD), aki elmondta, hogy a régóta várt moldvai autópálya kezd alakot ölteni.

„A Ploieşti-Buzău autópálya 1. szakaszának kivitelezésére vonatkozó szerződés mai aláírásával újabb fontos állomáshoz érkeztünk. Ez már a második szerződés, amelyet az A7-es autópálya kiépítésének keretében írtak alá, az elsőt néhány nappal ezelőtt véglegesítették” – mondta Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök ugyanakkor kifejtette: szeretné, ha a többi tételre vonatkozó szerződéseket az év végéig aláírnák.

„Feltett szándékunk, hogy ezt a tempót folytassuk, hogy az év végére aláírásra kerüljenek a szerződések ennek a fontos infrastrukturális projektnek a többi tételére is, amely gyors összeköttetést biztosít Moldva és az ország déli része között.

Kötelességünk, hogy biztosítsuk a teljes program következetes végrehajtását, a határidők betartását és a lakosság elvárásainak teljesítését” – tette hozzá a kormány közleménye szerint.

Ciucă azt is elmondta, hogy a projektet az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozzák, amely jelentős összeget – 12 milliárd eurót – különít el a romániai közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

„A projekt 14 híd és egy 550 m hosszú felüljáró építését is magában foglalja. A román-olasz építőipari konzorciumnak 20 hónap áll rendelkezésére a PNRR által finanszírozott, 1,468 milliárd lejes, áfa nélküli szerződés keretében.

A közlekedési minisztérium a PNRR-n keresztül megvalósuló beruházásokat prioritásként kezeli. Ilyen például a moldovai A7-es autópálya, amelynek 13 tételéből 2 építésére már aláírták a szerződéseket.

Bár a PNRR szerint 2023 negyedik negyedéve a közbeszerzési eljárások eredményei közlésének határideje, a közlekedési minisztérium azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2022 végéig teljesíti ezt” – tette hozzá.

A moldvai autópálya mintegy 320 km hosszú lesz, Pașcani-ig tart, és négy szakaszra oszlik: Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău és Bacău-Pașcani. A kivitelezési munkálatokkal, melyet a PNRR-ből Finanszíroznak, 2026-ig végezni kell.

A projekt egy 117 kilométeres gyorsforgalmi úttal folytatódik, nevezetesen a Pașcani – Suceava és Suceava – Siret szakaszokkal, amelyek még a tervezési szakaszban vannak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!