A moldvai autópálya újabb 21 kilométeres szakaszára kötöttek szerződést

2022. június 16. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szóban forgó útszakasz Mizil és Pietroasele települések között húzódik.

Az országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) csütörtökön aláírta az Impresa Pizzarotti – Retter konzorciummal az A7 Ploieşti – Buzău autópálya építésének keretében egy 21 km hosszú szakasz kivitelezési szerződését. A szóban forgó útszakasz Mizil és Pietroasele települések között húzódik, írja a mainnews.ro.

Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter (PSD), aki elmondta, hogy a régóta várt moldvai autópálya kezd alakot ölteni.

„A Ploieşti-Buzău autópálya 1. szakaszának kivitelezésére vonatkozó szerződés mai aláírásával újabb fontos állomáshoz érkeztünk. Ez már a második szerződés, amelyet az A7-es autópálya kiépítésének keretében írtak alá, az elsőt néhány nappal ezelőtt véglegesítették” – mondta Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök ugyanakkor kifejtette: szeretné, ha a többi tételre vonatkozó szerződéseket az év végéig aláírnák.

„Feltett szándékunk, hogy ezt a tempót folytassuk, hogy az év végére aláírásra kerüljenek a szerződések ennek a fontos infrastrukturális projektnek a többi tételére is, amely gyors összeköttetést biztosít Moldva és az ország déli része között.

Kötelességünk, hogy biztosítsuk a teljes program következetes végrehajtását, a határidők betartását és a lakosság elvárásainak teljesítését” – tette hozzá a kormány közleménye szerint.

Ciucă azt is elmondta, hogy a projektet az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozzák, amely jelentős összeget – 12 milliárd eurót – különít el a romániai közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

„A projekt 14 híd és egy 550 m hosszú felüljáró építését is magában foglalja. A román-olasz építőipari konzorciumnak 20 hónap áll rendelkezésére a PNRR által finanszírozott, 1,468 milliárd lejes, áfa nélküli szerződés keretében.

A közlekedési minisztérium a PNRR-n keresztül megvalósuló beruházásokat prioritásként kezeli. Ilyen például a moldovai A7-es autópálya, amelynek 13 tételéből 2 építésére már aláírták a szerződéseket.

Bár a PNRR szerint 2023 negyedik negyedéve a közbeszerzési eljárások eredményei közlésének határideje, a közlekedési minisztérium azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2022 végéig teljesíti ezt” – tette hozzá.

A moldvai autópálya mintegy 320 km hosszú lesz, Pașcani-ig tart, és négy szakaszra oszlik: Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău és Bacău-Pașcani. A kivitelezési munkálatokkal, melyet a PNRR-ből Finanszíroznak, 2026-ig végezni kell.

A projekt egy 117 kilométeres gyorsforgalmi úttal folytatódik, nevezetesen a Pașcani – Suceava és Suceava – Siret szakaszokkal, amelyek még a tervezési szakaszban vannak.