Árstopot kérnek az üzemanyagra a közúti fuvarozók

2022. június 13. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

A benzin és a gázolaj árának maximálását kéri a kormánytól hétfői közleményében a Romániai Fuvarozók Szövetsége (FORT) – írja az Agerpres.

A szervezet úgy véli, a jelenlegi helyzetben rövidtávon az árstop jelenti az egyetlen megoldást a fogyasztók számára, ugyanakkor arra buzdítanak mindenkit, hogy támogassák a magas üzemanyagárak elleni tiltakozó megmozdulásokat.

A FORT üdvözli a személyszállítási szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentésére irányuló kezdeményezést, de kéri a kormánytól, hogy ezt ne törvénnyel, hanem sürgősségi rendelettel vezessék be, ebben a formában ugyanis azonnal hatályba léphet, a parlament pedig utólag elfogadhatja az erről szóló törvényt – érvelnek.

Hétfőn az elmúlt hetek tendenciáihoz hasonlóan tovább folytatódott az üzemanyagárak emelkedése a hazai töltőállomásokon. Nőtt a standard benzin és a gázolaj ára is, Kolozsváron legolcsóbban 8,54 lejért lehetett egy liter benzint és 9,12 lejért egy liter gázolajat tankolni.

A Romániában legnagyobb töltőállomás-hálózattal rendelkező Petromnál 8,61 lej volt hétfőn a benzin, míg 9,18 lej a gázolaj literje. Két héttel ezelőtt, május 30-án ugyanennél a kúthálózatnál még a 8,23 lejes benzin-, és a 8,84 lejes gázolajárral lehetett leggyakrabban találkozni. A benzin esetében ez közel 5, a gázolajnál közel 4%-os áremelkedésnek felel meg mindössze két hét alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!