Árstopot kérnek az üzemanyagra a közúti fuvarozók

2022. június 13. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

A benzin és a gázolaj árának maximálását kéri a kormánytól hétfői közleményében a Romániai Fuvarozók Szövetsége (FORT) – írja az Agerpres.

A szervezet úgy véli, a jelenlegi helyzetben rövidtávon az árstop jelenti az egyetlen megoldást a fogyasztók számára, ugyanakkor arra buzdítanak mindenkit, hogy támogassák a magas üzemanyagárak elleni tiltakozó megmozdulásokat.

A FORT üdvözli a személyszállítási szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentésére irányuló kezdeményezést, de kéri a kormánytól, hogy ezt ne törvénnyel, hanem sürgősségi rendelettel vezessék be, ebben a formában ugyanis azonnal hatályba léphet, a parlament pedig utólag elfogadhatja az erről szóló törvényt – érvelnek.

Hétfőn az elmúlt hetek tendenciáihoz hasonlóan tovább folytatódott az üzemanyagárak emelkedése a hazai töltőállomásokon. Nőtt a standard benzin és a gázolaj ára is, Kolozsváron legolcsóbban 8,54 lejért lehetett egy liter benzint és 9,12 lejért egy liter gázolajat tankolni.

A Romániában legnagyobb töltőállomás-hálózattal rendelkező Petromnál 8,61 lej volt hétfőn a benzin, míg 9,18 lej a gázolaj literje. Két héttel ezelőtt, május 30-án ugyanennél a kúthálózatnál még a 8,23 lejes benzin-, és a 8,84 lejes gázolajárral lehetett leggyakrabban találkozni. A benzin esetében ez közel 5, a gázolajnál közel 4%-os áremelkedésnek felel meg mindössze két hét alatt.