Így lesz luxustermék az üzemanyag: a benzin ára két hét alatt emelkedett 5%-ot

2022. június 13. – 13:32

Így lesz luxustermék az üzemanyag: a benzin ára két hét alatt emelkedett 5%-ot
Az egyik kolozsvári töltőállomás május 30-án – Fotó: Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn az elmúlt hetek tendenciáihoz hasonlóan tovább folytatódott az üzemanyagárak emelkedése a hazai töltőállomásokon. Nőtt a standard benzin és a gázolaj ára is, Kolozsváron legolcsóbban 8,54 lejért lehetett egy liter benzint és 9,12 lejért egy liter gázolajat tankolni.

A Romániában legnagyobb töltőállomás-hálózattal rendelkező Petromnál 8,61 lej volt hétfőn a benzin, míg 9,18 lej a gázolaj literje. Két héttel ezelőtt, május 30-án ugyanennél a kúthálózatnál még a 8,23 lejes benzin-, és a 8,84 lejes gázolajárral lehetett leggyakrabban találkozni.

A benzin esetében ez közel 5, a gázolajnál közel 4%-os áremelkedésnek felel meg mindössze két hét alatt.

Az üzemanyagárak emelkedése még fájdalmasabbnak tűnhet, ha azt is megnézzük, hogyan alakultak az árak év elejéhez viszonyítva. Január 3-án még 6,10 lejért lehetett egy liter benzint, és 6,03 lejért egy liter gázolajat venni, ami a benzin esetében 40%-os, míg a gázolajnál 51%-os növekedésnek felel meg mindössze bő fél év alatt.

A nagy töltőállomás-hálózatok közül legolcsóbban jelenleg a Lukoil kutaknál lehet benzint tankolni 8,54 lej/literes áron. A Rompetrolnál jellemzően 8,58 lejbe, a Petromnál 8,61 lejbe, a Socarnál (Azerbajdzsáni Köztársaság Állami Olajipari Vállalata) 8,64 lejbe, a MOL-nál 8,67 lejbe, míg az OMV-nél 8,67 lejbe került a benzin hétfőn délelőtt.

A gázolaj esetében is a Lukoil a legolcsóbb az iparág legnagyobb szereplői közül, itt 9,12 lejért lehet tankolni. A Rompetrolnál 9,15 lejbe, a Petromnál 9,18 lejbe, a Socarnál 9,19 lejbe, míg a MOL-nál és az OMV-nél egyaránt 9,24 lejbe kerül a gázolaj literje.

Miért emelkednek így az üzemanyagárak?

Az árak emelkedését több tényező mozgatja. Az egyik legfontosabb nyilván a legfontosabb alapanyag, a nyersolaj árában keresendő. A mérvadó, Északi-tengeren kitermelt Brent kőolajfajta hordónkénti ára január 3-án még 82 dollár körül alakult, június 13-án reggel viszont már a 120 dollárt közelíti, ami bő 46%-os emelkedésnek felel meg.

Ez szépen illeszkedik az üzemanyagárak alakulásához, a Ziarul Financiar gazdasági lap cikke ugyanakkor arra mutat rá, hogy az elemzők szerint az üzemanyagárak az elmúlt hetekben nem is elsősorban a nyers kőolaj árát, hanem a piacra jellemző zavarok miatt sokkal inkább a kőolajból készült termékek árváltozását követték.

A kőolajtermékek árának alakulására pedig nyilván jelentős hatással van az Ukrajnában zajló háború, és Oroszországra ezzel kapcsolatban kivetett szankciók várható hatása. Az üzemanyagárakra nehezedő árnyomást ugyanis tovább fokozhatja az Európai Unió hatodik szankciós csomagja, amelynek az a célkitűzése, hogy az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal csökkentsék.

A Ziarul Financiar az Európai Bizottság adataira hivatkozva azt írja, hogy az EU szintjén az orosz kőolajtól való függőség a teljes kőolajimport egynegyedére terjed ki. Ami Romániát illeti, a Romanian Economic Monitor közgazdász kutatóinak elemzéséből kiderül, hogy Románia az elmúlt öt évben jelentősen csökkentette az orosz kőolajtól való függőségét, 2015-ben még a teljes olajimport 42,3%-a származott Oroszországból, 2020-ra ugyanez az arány 32,8%-ra csökkent.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!