Vizsgálja az Európai Bizottság, hogy Magyarországon miért kerül többe az üzemanyag a külföldieknek

2022. június 3. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság vizsgálja, elfogadható-e, hogy lakóhelytől függ, hogy ki mennyit fizet a magyarországi benzinkutakon – írja a Telex az Rtl.hu-ra hivatkozva. Az információk Sonya Gaspodinovától, a Bizottság szóvivőjétől származnak, aki azt is hozzátette, hogy az uniós szabályok nem engedik, hogy valaki amiatt többet fizessen valamiért, mert más tagállam lakója vagy állampolgára.

A magyar kormány múlt héten jelentette be, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósók tankolhatnak 480 forintos, lejre átszámítva körülbelül 6,03 lejes hatósági áron a magyarországi töltőállomásokon. A korlátozás alól csak azoknak az országoknak az állampolgárai képeznek kivételt, ahol szintén hatósági ár van érvényben. Ez a kivétel a romániai autósokat nem érinti, hiszen nálunk nincs hatóságilag szabályozva az üzemanyagok ára, a szerb és szlovén autósok viszont ezentúl is ársapka mellett vehetnek standard benzint és gázolajat Magyarországon.

Még nem tudni, hogy indul-e kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de ha indul is, valószínűleg sokáig tartana. Erről a horvát miniszterelnök szerdán egyébként azt mondta, hogy egyértelmű a kötelezettségszegés, és ha az ügy bíróság elé kerül, Magyarország biztosan veszít.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!