Béremelés helyett elektromos biciklikkel küzdené fel magát ismét a csúcsra a Román Posta

2022. május 27. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Posta, az alkalmazottak száma alapján Románia második legnagyobb állami tulajdonban lévő vállalata 1000 elektromos kerékpárt vásárol, amelyeket a postai dolgozók között osztanak szét, de a vásárlás a munkavállalókkal való konzultáció nélkül történik – állítja a Román Postai Dolgozók Szakszervezete, amely a vállalat 24 ezer alkalmazottjából mintegy 17 ezret képvisel. Az ügyet az Economedia írta meg.

A szakszervezetisek azt állítják, hogy az elektromos kerékpárok beszerzése munkahelyek megszűnéséhez vezethet, mivel egy postai dolgozó napi normája tartalmazza a napi kézbesített szolgáltatások számát és a távolságot, 4 km/h-val számolva. Az elektromos kerékpárok növelnék az utazási sebességet és ezáltal a kiszállítások számát.

A postai dolgozók számára való elektromos kerékpárok beszerzéséről szóló tárgyalások a Román Posta új kollektív munkaszerződéséről szóló tárgyalások keretében zajlanak. A szakszervezet 300 lejes béremelést, 20 lejes étkezési utalványt és munkahelyi biztonságot követel – olvasható az Agerpres által idézett sajtóközleményben.

„A román postai alkalmazottak előrehaladott szegénységi állapota kétségtelen: 17 ezer alkalmazott, azaz a teljes személyzetnek közel 80%-a számára a nettó havi fizetés kevesebb, mint 1700 lej, ami a létminimum határán van, nagyon nehéz, megterhelő munkakörülmények között” – állítja a szakszervezet. A főigazgató kategorikusan elutasította a munkavállalók béremeléséről szóló tárgyalásokat, dacolva a SLPR számos követelésével, és figyelmen kívül hagyva az energia-, üzemanyag- és élelmiszerárak folyamatos emelkedését.

A szakszervezetisek azzal vádolják a vállalat vezetését, hogy a munkahelyeket és a munkavállalók jogait védő cikkelyek eltávolítását kezdeményezte a kollektív munkaszerződésből. Szerintük a kollektív munkaszerződés aláásásának fő céljai a következők: a szakszervezet azon jogának megszüntetése, hogy aktívan részt vegyen a munkaügyi normák kidolgozásában és értékelésében, a szabványosítás eredményeinek alkalmazása a szakszervezettel való tárgyalás nélkül, valamint a végkielégítés megszüntetése – az a minimális védelem, amelyet a munkáltató még mindig nyújt annak, akit évtizedes munkaviszony után elbocsátanak.

A 24 ezer alkalmazottat foglalkoztató állami tulajdonú Román Nemzeti Posta Vállalatot ideiglenesen Valentin Ștefan, a vezérigazgató-helyettes vezeti, aki önéletrajza szerint korábban a Morgan Stanley cégnél dolgozott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!