„Európa zöld erőművét” készül kiépíteni négy ország az Északi-tengeren

2022. május 19. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

A befogott szélenergia 230 millió háztartást lesz képes ellátni a tervek szerint.


Megállapodást írt alá négy ország, melyben vállalják, hogy az Északi-tengert három évtizeden belül „Európa zöld erőművévé” teszik, a tengeri szélenergia nagyobb léptékű hasznosítása révén.

Dánia, Németország, Hollandia és Belgium kormányfői szerdai energetikai találkozójukon megállapodtak abban, hogy 2050-re megtízszerezik, 150 GW-ra növelik az északi-tengeri szélenergia-kapacitást – írja a Spotmedia.

A dániai Esbjergben aláírt nyilatkozat szerint a kötelezettségvállalás előrelépés az Európai Unió azon törekvésében, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól, különösen az Oroszországból érkező energiahordozóktól való függőséget.


A négy ország kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2030-ig 65 GW tengeri szélenergia termelését valósítja meg, ami a jelenlegi mennyiség ötszörösét jelenti.

Ha a termelés 2050-ben eléri a 150 GW-ot, ez az Európai Bizottság arra az évre kitűzött szélenergia-célkitűzésének a felét jelenti majd.

Az északi-tengeri szélenergia-termelés 2050-ben 230 millió európai háztartást fog ellátni villamos energiával – írják a megállapodásban.

Fotó: Nicholas Doherty/Unsplash
Fotó: Nicholas Doherty/Unsplash

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szintén jelen volt Esbjergben, a megállapodást „nagyon erős politikai kötelezettségvállalásnak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy most van itt az ideje a szélenergiába történő beruházások növelésének.

„Európa zöld erőműve” több tengeri szélerőműből és összekapcsolt csomópontokból áll majd.

Az aláíró felek, mint bejelentették, megnyitják az ajtót a bekapcsolódásra az úgynevezett Északi-tengeri Energiaügyi Együttműködés (NSEC) más országai előtt is, amelyhez Franciaország, Írország, Luxemburg, Norvégia és Svédország tartozik még.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!