Rávennék a cégeket, hogy 200 lejjel növeljék a minimálbéresek fizetését

2022. május 4. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi bruttó 2550 lejes minimálbér június 1-től 200 lejjel lenne növelhető anélkül, hogy a többletösszegre plusz adókat vagy illetékeket kellene fizetni – derül ki egy pénzügyminisztérium által kidolgozott törvénytervezetből.

A lehetőség opcionális lenne a munkaadók számára, magyarán, amennyiben egy alkalmazó úgy dönt, hogy bruttó 2550 lejről 2750 lejre emeli a minimálbéren alkalmazott munkavállalójának fizetését, akkor a 200 lejes fizetésemelés után nem kellene adót fizetnie. Technikaibb megfogalmazással élve, a 200 lejes bérnövekmény nem kerülne bele az adóalapba.

Az intézkedés akár 1,6 millió munkavállalót is érinthet, a hivatalos statisztikák szerint ugyanis Romániában ennyire tehető azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik a törvény által meghatározott legkisebb fizetést viszik haza hónap végén. Ez az 1,6 millió munkavállaló egyébként közel egyharmada, 32%-a a Romániában számon tartott 5 millió munkavállalónak.

A tervezet szerint a 200 lejes béremelés nem tartalmazhat bérpótlékokat vagy egyéb fizetéskiegészítéseket. A pénzügyminisztérium által kidolgozott javaslat emellett az újonnan alkalmazott személyekre is gondolt, akik esetében az alkalmazók szintén élhetnek az adómentesség lehetőségével 200 lejig terjedően, ha a 2550 lejes bruttó minimálbér helyett 2750 lejes fizetést adnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!