Elfogadta a képviselőház az offshore-törvényt

2022. május 18. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta szerdán a képviselőház az offshore-törvény tervezetét. A tervezetet 248 képviselő támogatta szavazatával, 34-en szavaztak ellene.

A szenátus által elfogadott törvényjavaslat – amelyet a három koalíciós párt elnöke, Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) és Kelemen Hunor (RMDSZ) közösen nyújtott be a parlamentbe – a 2018 végén hatályba lépett offshore-törvényt módosítja.

Az offshore-törvény múltjáról és jelenéről itt írtunk részletes cikket, amelyben felsoroltuk a 2018-ban elfogadott törvénnyel kapcsolatos legfontosabb módosításokat:

  • A javaslatcsomag talán legfontosabb pontja, hogy a földgáz felszínre hozásából származó bevételek körülbelül 60%-a a román államot, 40%-a pedig a kitermelőt illetné meg. Ez jelentős elmozdulás ahhoz képest, hogy az offshore-törvény jelenleg is érvényben lévő verziója ugyanezeket az arányokat 70-30-ban határozza meg, az állam javára.
  • Szintén fontos módosítás lenne, hogy eltörölnék a többletadózást azon bevételek esetében, amelyekből a beruházók nem érnek el többletnyereséget. A 85 lej/MWh-nál magasabb földgázár alkalmazásánál viszont az adó szintje változatlan maradna.
  • A vállalatok szempontjából az is kardinális kérdésnek tűnik, hogy 30%-ról 40%-ra emelték a beruházások adóleírásának maximális szintjét. Magyarán, egy kitermelésben érdekelt vállalat a megvalósított beruházásainak nagyobb részét tudná levonni az adókötelezettségeiből, ami az állam számára nyilván kevesebb adóbevételt jelent, a vállatokat viszont további beruházások megvalósítására serkenti.
  • Eltörölnék azt a rendelkezést is, ami szerint a nyereségadó szintjének meghatározásánál a kitermelő vállalatok a beruházásaikat csak egy meghatározott szintig írhatták le amortizációként. Ez a módosítás azért is indokolt, mert az Adótörvénykönyv előírja annak az elvnek a betartását, hogy minden adózó gazdasági ágazat egyenlő elbánásban részesüljön az adók meghatározásánál, a kitermelők esetében az aktuálisan érvényben lévő rendelkezések viszont még más gazdasági szegmensek vállalataihoz képest is rosszabb adózási feltételeket kínálnak.
  • Az viszont bizonyos megközelítésben szigorításnak tekinthető, hogy Romániát elővásárlási jog illetné meg a módosító csomag szerint a Fekete-tengerből kitermelt földgázt illetően.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről, amely akkor lép hatályba, ha Klaus Iohannis államfő kihirdeti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!