Több mint 1000 kilométer vasutat kellene felújítani Romániában, de a közlekedési tárca nem az infrastruktúrába fektet

2022. május 6. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Romániának több mint ezer kilométernyi vasúti infrastruktúrát kellene felújítania, ez például Lengyelországnak, ahol a vasúthálózat hossza nem sokkal nagyobb, mint Romániáé, egyetlen európai költségvetési ciklus alatt sikerült: több mint 1500 kilométert rehabilitáltak európai forrásokból – derül ki a „Szálljunk vonatra. A vasúti utazás újjáélesztése egy európai Romániában” című, a 2Celsius Egyesület által az Európa a vasúton projekt részeként készített kiadványból.

A pénteken egy online workshop keretében, amelyről az Agerpres számolt be, bemutatott felmérés szerint a vasút ma a leghatékonyabb közlekedési mód, és 8,5%-os piaci részesedése mellett mindössze 1,5%-kal járul hozzá az európai közlekedés széndioxid-kibocsátásához.

„Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az EU teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 27%-a a közlekedési ágazatból származik. Azonban a megújuló energiával hajtott elektromos vonatoknak köszönhetően közel nulla széndioxid-kibocsátású utazás és közlekedés lehetséges. De nemcsak a légszennyezésről van szó, bármilyen paramétert figyelembe veszünk, a vasúti közlekedés minden kategóriában nagyon jól teljesít” – fejtette ki a bemutatón a jelentés szerzője, Raul Cazan, a 2Celsius Egyesület elnöke.

Az idézett forrás szerint az Európai Bizottság által 2018 márciusában készített tanulmány megállapította, hogy az Európában meglévő 365 transznacionális összeköttetéseknek kevesebb mint felét (49%) használták személyszállításra.

Ami a jelenlegi romániai helyzetet illeti, a szakértői jelentésből kiderül, hogy az országnak több mint ezer kilométernyi vasúti infrastruktúrát kellene korszerűsítenie. Ugyanakkor Lengyelország, amelynek vasúti infrastruktúrája nem sokkal hosszabb, mint Romániáé, egyetlen európai költségvetési ciklus alatt több mint 1500 kilométert rehabilitált európai forrásokból. „Az infrastruktúra-fejlesztési stratégiának a legnagyobb használati potenciállal rendelkező, de a legtöbb korlátozással rendelkező vonalakat kell megcéloznia. Évente több száz kilométernyi pályát érintenek a korlátozások, így a vasúti rendszerünk további fejlesztési programjai mindaddig elmaradnak, amíg a korlátozások nem oldódnak meg, és az infrastruktúrát nem rehabilitálják teljes mértékben” – jegyzik meg a szakértők.

A 2Celsius szakértői szerint az EU az Európai Beruházási Bankon (EBB) keresztül kedvezményes, zöld közlekedési hiteleket nyújt az országos üzemeltetőknek és az új befektetőknek.

„A regionális és egyes országos műveletek esetében a gördülőállományt néha a kormányok (a megbízó hatóság) vagy egy állami tulajdonú vállalat tulajdonában és lízingjében tartják. Az EBB elindította a Zöld Vasúti Beruházási Platformot – egy új kezdeményezést a vasúti projektekbe történő állami és magánberuházások támogatására. A vasúti beruházások végrehajtásának felgyorsítása érdekében az új platform az EBB és az InvestEU keretében rendelkezésre álló uniós pénzügyi eszközök hitelezési és tanácsadási szolgáltatásait kínálja. A platform valamennyi vasútüzemeltető, pályahálózat-működtető, közlekedési hatóság és egyéb érdekelt fél számára elérhető. A Zöld Vasúti Befektetési Platform célja, hogy konkrét piaci igényekkel foglalkozzon, új üzleti modelleket tárjon fel, és ösztönözze a vasúti közlekedésben az innováció és az éghajlatváltozás elleni fellépés finanszírozási lehetőségeit. Ugyanakkor a határokon átnyúló vonatokat be kell tudni vonni a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervekbe” – állítja a szervezet.

A 2Celsius egy 2010-ben alapított civil szervezet, amely a klímapolitika országos és európai szintű befolyásolására jött létre, és tagja az Európai Környezetvédelmi Iroda, az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat és az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) nemzetközi szervezeteinek.

Az Európa a vasúton egy lengyel, német, francia, spanyol, francia és román civil szervezetekből álló hálózat, amelynek célja, hogy támogassa az európai vasutak újjáélesztését, és olyan intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek erősítik a vasúti közlekedés elsőbbségét a nemzetközi személyszállításban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!