Ortodox húsvét: Ciucă hadjáratot indítana a nyerészkedők ellen, a mezőgazdasági miniszter szerint nem kell

2022. április 21. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ortodox húsvét közeledtével magasra csapnak az indulatok az elszabadult árak miatt. Mindenki a „spekulánsokat” hibáztatja, holott a drágulásnak az oka sokkal komplexebb.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön arra kérte a hatóságokat, „figyeljenek” a piacokon és az üzletekben, hogy megakadályozzák a húsvéti termékekkel való „spekulációt”. Ciucă nyilatkozata az Antena 3 által az állítólagos spekulánsok ellen indított kampány közepette hangzott el.

„Nagycsütörtök van, hamarosan a húsvétot fogjuk ünnepelni. Számos kérdés érkezett az árakkal kapcsolatban, láttuk, hogy bizonyos termékek ára megemelkedett, és ezt megvitattuk a szakintézményekkel, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóságon keresztül biztosíthassuk a spekuláci elkerülését, és azt, hogy a polgárok méltányos összeget fizessenek a különböző termékekért. Minden hatóságnak, oda kellene figyelnie, hogy a legkeresettebb termékekkel kapcsolatban ne forduljon elő üzérkedés” – mondta Ciucă csütörtök reggel, a kormányülés kezdetén.

Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter két nappal ezelőtt kifejtette, hogy az állam nem büntetheti a ‘nyerészkedést’, amelyet csak a kommunizmus idején kriminalizáltak, amikor a kereskedelem államosított modellje miatt széles körű hiány volt jellemző az élelmiszerellátásban.

Chesnoiu kedd reggel az Antena 3 televíziónak arról a kérdésre, hogy mit tesz az állam a piacokon a bárányhúst kilónként 60 lejért áruló haszonlesők ellen, azt mondta, nincs jogalap a büntetésükre, és a kereskedelmi haszonszerzés már nem számít bűncselekménynek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!