Benyújtották a parlamentbe a nyíltvízi földgázkitermelést szabályozó offshore-törvény tervezetét

2022. április 15. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánykoalíció vezetői nyújtották be pénteken a parlamentbe a nyíltvizi kitermelést szabályozó offshore-törvény tervezetét. A hírről Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben arról ír, hogy a jogszabály elfogadása lehetővé teszi a fekete-tengeri beruházásokat, így csökkenni fog az orosz földgáztól való függőség. Ciolacu azt is írta, hogy a tervezetnek köszönhetően a román állampolgárok olcsóbban juthatnak földgázhoz.

Ahogy arról már írtunk, a kidolgozott törvénytervezet szerint a Fekete-tenger talapzatában lévő gáz kitermelése nyomán létrejövő bevételnek a 60%-a a román államot, 40%-a pedig a kitermelőt illetné.

A benyújtott tervezettel kapcsolatban Ciolacu és Virgil Popescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) energiaügyi minisztere is azt emelte ki a törvénytervezettel kapcsolatban, hogy vannak olyan vállalatok, amelyek már ebben az évben is meg tudják kezdeni a fekete-tengeri kitermelést, amennyiben a tervezetet valóban sürgősségi eljárással fogadja el a parlament. A legnagyobb esélye erre a Black Sea Oil and Gas vállalatnak van, amely már megkezdte az előkészületeket mintegy évi egymilliárd köbméter földgáz felszínre hozatalához.

A jogszabály ugyanolyan adófeltételeket teremt az offshore (nyíltvizi) kitermelés, mint a nagy mélységű onshore (szárazföldi) kitermelés számára – mutattak rá a politikusok. Utóbbira mindketten a Buzău megyei Caragele környékén nemrég felfedezett földgázmezőt említették példaként, amelynek kitermelése már 2024-ben elkezdődhet.

A Fekete-tenger talapzatában lévő egyik gázmező, a Neptun Deep kitermelésének előkészületei jövő évben kezdődhetnek el, az első adag gáz várhatóan 2026 végén, 2027 elején kerülhet a felszínre.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint a törvény elfogadása után a Romániában kitermelt földgázmennyiség megkétszereződik, bőven fedezni fogja a hazai szükségletet, és az ország hozzájárul majd a régió energiabiztonságához. Ciolacu ennél is tovább ment, a PSD első embere szerint a jogszabály elfogadása hozzájárul ahhoz, hogy Románia regionális energianagyhatalommá váljon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!