Ha késnek a metróépítéssel Kolozsváron, a projekt elveszítheti a PNRR-s támogatásokat

2022. április 8. – 12:49

Ha késnek a metróépítéssel Kolozsváron, a projekt elveszítheti a PNRR-s támogatásokat
A metró tervezett útvonala és a megállók – Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Mítosz vagy sem, hogy 10 év múlva metrón közlekedhetünk Kolozsvár belvárosa alatt? Mindez attól is függ, hogy mennyire sikerül támogatásokat bevonni az országos helyreállítási terv (PNRR) mellett.

Kolozsváron, a reggeli és délutáni órákban sokszor annyira bedugul a város, hogy egy 15 perces autóút akár egy órásra is kitolódik. Ezek a mindennapi állapotok péntekenként és az esős időben rosszabbra fordulnak.

Az okok jól ismertek: a város infrastruktúrája egyszerűen képtelen felvenni a versenyt a fejlődés és bővülés ritmusával.

Voltak idők, amikor az elégedetlenkedők sokkal hangosabbak voltak, főleg az elmúlt évtized közepén. A kolozsvári metró ötlete ekkor egyre nagyobb teret kapott a közbeszédben, majd végül eljöttek a 2018-as helyhatósági választások, amikor a politikai diskurzusban kiemelt helyet kapott a metróépítés.

A metró terve a jelenlegi mandátumban kezdett körvonalazódni

A metróépítés célja az lenne, hogy a város felszabaduljon a túlzsúfolt közlekedéstől, az állandó dugóktól és a magas fokú légszennyezéstől. Az elképzelések szerint legalább 30 ezer gépjárművet vonna ki a kolozsvári közutakról.

A metró a szászfenesi ingázók mindennapit is jelentősen megkönnyítené. A Kolozsvár melletti település az ország legnagyobb községe, lakosainak száma mintegy ötvenezer főre tehető. Rengetegen költöztek ide az elmúlt években a kolozsvári lakbérköltségek és magas ingatlanárak miatt. A két települést összekötő országúton pedig naponta több mint 60 ezer autó közlekedik, így ez a szakasz az ország legforgalmasabb útjának számít. A folytonos közlekedési dugók, fennakadások kiküszöbölésében segítene tehát a metró, amely a tervek szerint a teljes beüzemelése után legalább 160 ezer embert szállítana naponta.

A kolozsvári HÉV és metró projektre 2019-ben írták ki a megvalósíthatósági előtanulmány elkészítésére a közbeszerzést. A metró előtanulmányának elkészítését végül 2020 áprilisában, egy román-francia-olasz konzorciumra bízták, egy több mint 7 millió euró (áfa nélkül) értékű szerződés megkötése után. A kész tanulmányok 2021. novemberében kerültek az önkormányzat asztalára, melyeket igen heves viták után szavaztak meg. A kormány rá egy hónapra, decemberben el is fogadta a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. Ennek fényében a Szászfenes és Kolozsvár közötti infrastruktúra megtervezésére már 2022. márciusában ki is írták a tendert a városháza és a közlekedésügyi minisztérium közös koordinálásával, az ajánlatokat 2022. május 9-ig várják. A metróépítés teljes költségét (infrastruktúra kiépítése + szerelvények) a kezdeti felmérések alapján több mint 2 milliárd euróra becsülik.

„A kivitelezés még ha nehéz is lesz, sok részletkérdéssel, akkor is úgy vélem, hogy megvalósítható elképzelésről beszélünk” – értékelte a tervezetet Dan Tarcea, Kolozsvár alpolgármestere, aki többek között arról is beszélt, hogy a kivitelezés ütemét befolyásolhatja, ha az építkezés során régészeti leletek is előkerülnek.

„Most az az elsődleges szempont, hogy legyenek finanszírozási forrásaink. Van elég cég a világon, akik Kolozsváron metrót tudnak építeni. Nem helyi vállalkozókat keresünk, mert itthon, sajnos, nincs meg a szükséges szakértelem” – mondta Tarcea.

A régészeti leletek mellett azonban inkább az ad aggodalomra okot, hogy az eddig előirányzott, országos helyreállítási alapból (PNRR) származó támogatás csak akkor lesz elérhető, ha időben teljesülnek a feltételek.

A PNRR keretében, vissza nem térítendő támogatások és a hitelek kategóriáiban Románia már megkapta az első részleteket (1,8 milliárd euró támogatás és 1,9 milliárd euró hitel). Ezekből az összegekből 300 millió eurót szánnak a kolozsvári metró projektre, de a kifizetés különböző mérföldkövek elérésétől függ majd:

  • 2022. negyedik negyedévében a metróvonal munkálataihoz szükséges szerződések legalább 50%-a alá kell legyen írva
  • 2023. negyedik negyedévében az összes kivitelezési szerződés alá kell legyen írva
  • 2024. negyedik negyedévéig az állomások, alagutak és egyéb építmények statikai munkálatainak legalább 50%-ban el kell készülniük
  • 2026. második negyedévében véglegesíteni kell ezeket a munkálatokat

A kolozsvári városháza szerint a PNRR-ben megszabott határidők nagyon szűkösek, tekintettel arra, hogy a kivitelezési közbeszerzést az eredeti tervekhez képest már eleve egy éves késéssel tudják lebonyolítani.

„Fontos megérteni, hogy az alapból nem egyenesen utalják a kolozsvári metróra a pénzt, hanem azt a kormányzati szerveken keresztül folyósítják, amint sikerült elérni a kitűzött célokat. Ha ezek nem teljesülnek, a megvalósított munkálatokat nem finanszírozzák utólag a PNRR-ból kapott összegekből” – emelte ki Cristian Ghinea, volt európai beruházásokért felelős miniszter.

Mint a volt tárcavezető elmagyarázta, a helyreállítási tervben szereplő keretösszeget úgy kalkulálták, hogy egy adott határidőig valóban el tudják költeni a rendelkezésre álló pénzt a metróvonal kivitelezésének céljából.

„Személy szerint optimista vagyok, mert ennyi pénzt ennyi idő alatt el lehet költeni, a kolozsvári önkormányzat pedig garanciát vállalt” – mondta Ghinea, majd hozzátette:

„A kolozsvári metróprojekt PNRR-be való felvétele teljes mértékben a városháza által vállalt kötelezettségekhez kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy be kell tartani a menetrendet: nemzetközileg elismert vállalatokkal kell együttműködni, (…) nem szabad spórolni. Kíváncsian várom, hogyan alakulnak a közbeszerzések” – összegezte mondandóját a volt miniszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!