Helyreállítási terv: a miniszterelnök szerint Románia elérte az erre a negyedévre szóló célkitűzéseket

2022. április 1. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán még csak 11 célkitűzés és mérföldkő volt teljesítve a 24-ből.

Románia teljesítette az országos helyreállítási tervbe (PNRR) belefoglalt mind a 24 mérföldkövet és célkitűzést, amelyek az első negyedévre voltak megfogalmazva – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő, aki szerint mindez a kabinet csapatmunkájának volt köszönhető.

Ciucă az alább is olvasható Facebook posztban hozzátette, hogy a kormány részéről a továbbiakban is megfeszített munkára lesz szükség ahhoz, hogy az EU-s helyreállítási alapból elérhető, közel 30 milliárd eurónyi olcsó hitelt és vissza nem térítendő támogatást Románia le tudja hívni.

Ahogy arról szerdán is írtunk, mindössze két nappal a határidő lejárta előtt a 24 aktuális célkitűzésből még 11 volt teljesítve, de a kormányfő már akkor arról beszélt, hogy kormányzati szinten több lényeges dokumentum és miniszteri rendelet is elfogadásra kerül, amelyek révén sikerül elérni az Európai Bizottsággal közösen lefektetett célkitűzéseket és mérföldköveket a március végén lejáró határidőre.

Azt is összefoglaltuk, hogy melyek voltak azok a legérdekesebb célkitűzések, amelyeket Romániának teljesítenie kellett az idei első negyedévben:

  • Hatályba kellett lépnie az „Első csatlakozás a víz- és csatornahálózathoz” programot szabályozó törvénynek.
  • Létre kellett hozni egy olyan támogatási programot, amely a több lakást magukba foglaló lakóépületek energiahatékonnyá tételére és felújítására vonatkozik.
  • A fenti mellett egy olyan támogatási mechanizmust is meg kellett valósítani, ami a középületeknél érné el ugyanezeket a célokat.
  • Pályázati eljárást kellett meghirdetni megújuló energiaforrások (szél- és napenergia) termelését lehetővé tevő projektekre.
  • Be kellett fejezni azokat az elemzéseket, amelyek az állami intézmények felhőszolgáltatások révén történő összekapcsolását szólnak.
  • A jogszabályi környezetet megfelelővé kellett tenni ahhoz, hogy a jogi személyek az adóhatóság ügyfélablakai helyett a Saját Virtuális Térben (Spațiu Privat Virtual) intézhessék az adóügyekkel kapcsolatos problémáikat.
  • El kellett fogadni azt a jogszabályt is, amely a biciklis turizmus fellendítését tűzi ki célként. Erről egyébként itt írtunk bővebben.
  • Érvénybe kellett lépnie annak a miniszteri rendeletnek, amely az iskolák technológiai berendezésekkel és oktatáshoz szükséges erőforrásokkal szerelné fel az iskolákat.

A helyreállítási tervbe foglalt célkitűzések és mérföldkövek teljesítése azért fontos, mert az Európai Bizottsággal kötött megállapodás – más EU-s támogatási mechanizmusoktól eltérően – ezektől teszi függővé azoknak a forrásoknak a lehívását, amelyeket az ország az Európai Uniós helyreállítási alapjából olcsó hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában kap.

Amennyiben a kormány nem tudja teljesíteni a 2026 végéig több szakaszban vállalt kötelezettségeit, akkor az ország gyakorlatilag elesik az adott projektekre előirányzott forrásoktól. Az így elérhető források közelítik a 30 milliárd lejt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!