Helyreállítási terv: a miniszterelnök szerint Románia elérte az erre a negyedévre szóló célkitűzéseket

2022. április 1. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán még csak 11 célkitűzés és mérföldkő volt teljesítve a 24-ből.

Románia teljesítette az országos helyreállítási tervbe (PNRR) belefoglalt mind a 24 mérföldkövet és célkitűzést, amelyek az első negyedévre voltak megfogalmazva – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő, aki szerint mindez a kabinet csapatmunkájának volt köszönhető.

Ciucă az alább is olvasható Facebook posztban hozzátette, hogy a kormány részéről a továbbiakban is megfeszített munkára lesz szükség ahhoz, hogy az EU-s helyreállítási alapból elérhető, közel 30 milliárd eurónyi olcsó hitelt és vissza nem térítendő támogatást Románia le tudja hívni.

Ahogy arról szerdán is írtunk, mindössze két nappal a határidő lejárta előtt a 24 aktuális célkitűzésből még 11 volt teljesítve, de a kormányfő már akkor arról beszélt, hogy kormányzati szinten több lényeges dokumentum és miniszteri rendelet is elfogadásra kerül, amelyek révén sikerül elérni az Európai Bizottsággal közösen lefektetett célkitűzéseket és mérföldköveket a március végén lejáró határidőre.

Azt is összefoglaltuk, hogy melyek voltak azok a legérdekesebb célkitűzések, amelyeket Romániának teljesítenie kellett az idei első negyedévben:

  • Hatályba kellett lépnie az „Első csatlakozás a víz- és csatornahálózathoz” programot szabályozó törvénynek.
  • Létre kellett hozni egy olyan támogatási programot, amely a több lakást magukba foglaló lakóépületek energiahatékonnyá tételére és felújítására vonatkozik.
  • A fenti mellett egy olyan támogatási mechanizmust is meg kellett valósítani, ami a középületeknél érné el ugyanezeket a célokat.
  • Pályázati eljárást kellett meghirdetni megújuló energiaforrások (szél- és napenergia) termelését lehetővé tevő projektekre.
  • Be kellett fejezni azokat az elemzéseket, amelyek az állami intézmények felhőszolgáltatások révén történő összekapcsolását szólnak.
  • A jogszabályi környezetet megfelelővé kellett tenni ahhoz, hogy a jogi személyek az adóhatóság ügyfélablakai helyett a Saját Virtuális Térben (Spațiu Privat Virtual) intézhessék az adóügyekkel kapcsolatos problémáikat.
  • El kellett fogadni azt a jogszabályt is, amely a biciklis turizmus fellendítését tűzi ki célként. Erről egyébként itt írtunk bővebben.
  • Érvénybe kellett lépnie annak a miniszteri rendeletnek, amely az iskolák technológiai berendezésekkel és oktatáshoz szükséges erőforrásokkal szerelné fel az iskolákat.

A helyreállítási tervbe foglalt célkitűzések és mérföldkövek teljesítése azért fontos, mert az Európai Bizottsággal kötött megállapodás – más EU-s támogatási mechanizmusoktól eltérően – ezektől teszi függővé azoknak a forrásoknak a lehívását, amelyeket az ország az Európai Uniós helyreállítási alapjából olcsó hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában kap.

Amennyiben a kormány nem tudja teljesíteni a 2026 végéig több szakaszban vállalt kötelezettségeit, akkor az ország gyakorlatilag elesik az adott projektekre előirányzott forrásoktól. Az így elérhető források közelítik a 30 milliárd lejt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!