Románia 3000 kilométer bicikliutat épít

2022. március 31. – 10:17

Románia 3000 kilométer bicikliutat épít
Fotó: Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány a bicikliutak létrehozására vonatkozó módszertani szabályokat, amelyek kidolgozása egyike az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében vállalt reformoknak – írja az Agerpres.

Ahogy arról szerdán mi is beszámoltunk, a helyreállítási tervben megfogalmazott, első negyedévre vonatkozó célkitűzések elérésével jókorát hajrázik a kormány. Ez a jogszabály is egyike azoknak a reformoknak, amelyeket Románia az első negyedév végére kell teljesítsen.

Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter a jogszabály elfogadásáról azt nyilatkozta, hogy

több mint 3000 kilométer bicikliutat épít a fejlesztési minisztérium, Románia a helyreállítási alapból 247,5 millió eurót különítettünk el erre a célra.

A miniszter szerint a kerékpárutak építése a kirándulást, a kikapcsolódást és a környezetbarát közlekedést bátorítja, ugyanakkor egy egészségesebb életmódra biztat.

Arra is kitért, hogy Európa egy nagy, határokat átszelő, egybefüggő bicikliút megépítésén dolgozik, ennek a Romániában épülő részére biztosít finanszírozást uniós alapokból a fejlesztési minisztérium. Az EuroVelo bicikliút turisztikai látványosságokat, célpontokat köt össze, bátorítva ezzel azt, hogy a családok kerékpárral induljanak kirándulni – mondta Cseke, aki szerint Romániában létezik már néhány, kisebb bicikliútszakasz, amelyet bekötnek majd az újonnan épülő bicikliútba. Azt is bejelentette, hogy Románia olyan digitális, okostelefonra telepíthető alkalmazást is készít, amely segíti a környezetbarát, kerékpáros turistákat.

A fejlesztési minisztérium egyébként szintén a helyreállítási alapból további finanszírozást nyújt az önkormányzatoknak is, amelyből a településen belüli kerékpáros közlekedéshez szükséges infrastruktúra épülhet meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!