Románia az utolsó száz méteren teljesítheti a helyreállítási tervben eddig vállalt kötelezettségeit

2022. március 30. – 14:34

Románia az utolsó száz méteren teljesítheti a helyreállítási tervben eddig vállalt kötelezettségeit
Kormányülés a bukaresti Victoria Palotában. Fotó: a kormány Facebook oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre ellentmondó nyilatkozatok és elemzések vannak arról, hogy miként áll Románia a helyreállítási terv célkitűzéseinek teljesítése terén. A tét közel 30 milliárd euró, és egy fenntarthatóbb Románia.

Az idei első negyedév végére a Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervébe (PNRR) foglalt 24 célkitűzésből az ország eddig 11-et teljesített, szerdán viszont újabb 5, míg csütörtökön a maradék 8 célkitűzés is elérésre kerül – jelentette be a szerdai kormányülés első, nyilvános perceiben Nicolae Ciucă miniszterelnök. A kormányfő azt is részletezte, hogy főként miniszteri rendeletek és egyéb dokumentumok elfogadása várat magára, és van két olyan dokumentum is, amelyekről a kutatási és digitalizációs minisztérium szakembereinek az Európai Bizottság szakértőivel kell egyeztessenek.

A helyreállítási tervbe foglalt célkitűzések és mérföldkövek teljesítése azért fontos, mert az Európai Bizottsággal kötött megállapodás – más EU-s támogatási mechanizmusoktól eltérően – ezektől teszi függővé azoknak a forrásoknak a lehívását, amelyeket az ország az Európai Uniós helyreállítási alapjából olcsó hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában kap.

Amennyiben a kormány nem tudja teljesíteni a 2026 végéig több szakaszban vállalt kötelezettségeit, akkor az ország gyakorlatilag elesik az adott projektekre előirányzott forrásoktól.

Az így elérhető források közelítik a 30 milliárd lejt, hogy milyen célokra lesznek elérhetőek az EU-tól származó források, arról itt írtunk részletesen.

Ciucă egyébként arról is beszélt, hogy az erre a negyedévre időzített célkitűzések elérése azért is fontos, mert az azonosított mechanizmusok immár lehetővé teszik, hogy könnyebb és koherensebb párbeszédet tudjanak folytatni a brüsszeli szakbizottságokkal a projektekhez kapcsolódó pályázati útmutatók elkészítésével kapcsolatban. Ez azért lényeges kijelentés, mert a források egy része pályázati úton kerül továbbosztásra, aminek éppen az lenne az egyik feltétele, hogy elkészüljenek a források lehívásával kapcsolatos pályázati útmutatók.

A helyreállítási terv célkitűzéseinek elérési üteme ugyanakkor aggasztó aszerint a jelentés szerint, amelynek az elkészültét az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű Európai Parlamenti frakció finanszírozza. Ennek a frakciónak a tagja egyébként a pár hónapja ellenzékbe szorult, de a román helyreállítási terv kidolgozásában Cristian Ghinea akkori európai alapokért felelős miniszter személyében is kulcsszerepet vállaló Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR).

A MonitorPNRR.eu oldalon élérhető jelentés még arról ír – és ez még ellentmond Ciucă szerdai nyilatkozatának –, hogy a 24 vállalás közül egyetlen sincs még teljesítve, mindenik vállalt intézkedés végrehajtási szakaszban van. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben fennmarad az eddig tapasztalt gyenge megvalósítási ütem, az Románia számára komoly érvágás lehet a források lehívásának elszalasztása miatt. A jelentés egyébként odaszúr a politikai ellenfeleknek is, az egyik bekezdésben például az ország helyreállítási tervét eddig módszeresen kritizáló, de most már kormányon levő Szociáldemokrata Pártot (PSD) ekézik azzal, hogy a retorikai támadások kimerülése után remélhetőleg a nagyobbik kormánypárt tagjai is munkához látnak a terv végrehajtása terén.

Az idei első negyedévre egyébként a kormány a következő érdekesebb célkitűzéseket kell elérje:

  • Hatályba kellene lépnie az „Első csatlakozás a víz- és csatornahálózathoz” programot szabályozó törvénynek.
  • Létre kellene hozni egy olyan támogatási programot, amely a több lakást magukba foglaló lakóépületek energiahatékonnyá tételére és felújítására vonatkozik.
  • A fenti mellett egy olyan támogatási mechanizmust is meg kellene valósítani, ami a középületeknél érné el ugyanezeket a célokat.
  • Pályázati eljárást kellene meghirdetni megújuló energiaforrások (szél- és napenergia) termelését lehetővé tevő projektekre.
  • Be kellene fejezni azokat az elemzéseket, amelyek a legjobb módját kellene megtalálják annak, hogy az állami intézmények felhőszolgáltatások révén könnyebben kommunikálhassanak és működhessenek együtt, valamint oszthassanak meg egymással adatokat.
  • A jogszabályi környezetet megfelelővé kéne tenni ahhoz, hogy a jogi személyek az adóhatóság ügyfélablakai helyett a Saját Virtuális Térben (Spațiu Privat Virtual) intézhessék az adóügyekkel kapcsolatos problémáikat.
  • El kellene fogadni azt a jogszabályt is, amely a biciklis turizmus fellendítését tűzi ki célként.
  • Érvénybe kellene lépnie annak a miniszteri rendeletnek, amely az iskolák technológiai berendezésekkel és oktatáshoz szükséges erőforrásokkal szerelné fel az iskolákat.

A teljes lista román nyelven itt olvasható.

Románia a helyreállítási alapból számára elérhető közel 29,2 milliárd euróból eddig nagyjából 3,8 milliárd eurót tudott lehívni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!