Románia az utolsó száz méteren teljesítheti a helyreállítási tervben eddig vállalt kötelezettségeit

2022. március 30. – 14:34

Románia az utolsó száz méteren teljesítheti a helyreállítási tervben eddig vállalt kötelezettségeit
Kormányülés a bukaresti Victoria Palotában. Fotó: a kormány Facebook oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre ellentmondó nyilatkozatok és elemzések vannak arról, hogy miként áll Románia a helyreállítási terv célkitűzéseinek teljesítése terén. A tét közel 30 milliárd euró, és egy fenntarthatóbb Románia.

Az idei első negyedév végére a Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervébe (PNRR) foglalt 24 célkitűzésből az ország eddig 11-et teljesített, szerdán viszont újabb 5, míg csütörtökön a maradék 8 célkitűzés is elérésre kerül – jelentette be a szerdai kormányülés első, nyilvános perceiben Nicolae Ciucă miniszterelnök. A kormányfő azt is részletezte, hogy főként miniszteri rendeletek és egyéb dokumentumok elfogadása várat magára, és van két olyan dokumentum is, amelyekről a kutatási és digitalizációs minisztérium szakembereinek az Európai Bizottság szakértőivel kell egyeztessenek.

A helyreállítási tervbe foglalt célkitűzések és mérföldkövek teljesítése azért fontos, mert az Európai Bizottsággal kötött megállapodás – más EU-s támogatási mechanizmusoktól eltérően – ezektől teszi függővé azoknak a forrásoknak a lehívását, amelyeket az ország az Európai Uniós helyreállítási alapjából olcsó hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában kap.

Amennyiben a kormány nem tudja teljesíteni a 2026 végéig több szakaszban vállalt kötelezettségeit, akkor az ország gyakorlatilag elesik az adott projektekre előirányzott forrásoktól.

Az így elérhető források közelítik a 30 milliárd lejt, hogy milyen célokra lesznek elérhetőek az EU-tól származó források, arról itt írtunk részletesen.

Ciucă egyébként arról is beszélt, hogy az erre a negyedévre időzített célkitűzések elérése azért is fontos, mert az azonosított mechanizmusok immár lehetővé teszik, hogy könnyebb és koherensebb párbeszédet tudjanak folytatni a brüsszeli szakbizottságokkal a projektekhez kapcsolódó pályázati útmutatók elkészítésével kapcsolatban. Ez azért lényeges kijelentés, mert a források egy része pályázati úton kerül továbbosztásra, aminek éppen az lenne az egyik feltétele, hogy elkészüljenek a források lehívásával kapcsolatos pályázati útmutatók.

A helyreállítási terv célkitűzéseinek elérési üteme ugyanakkor aggasztó aszerint a jelentés szerint, amelynek az elkészültét az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű Európai Parlamenti frakció finanszírozza. Ennek a frakciónak a tagja egyébként a pár hónapja ellenzékbe szorult, de a román helyreállítási terv kidolgozásában Cristian Ghinea akkori európai alapokért felelős miniszter személyében is kulcsszerepet vállaló Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR).

A MonitorPNRR.eu oldalon élérhető jelentés még arról ír – és ez még ellentmond Ciucă szerdai nyilatkozatának –, hogy a 24 vállalás közül egyetlen sincs még teljesítve, mindenik vállalt intézkedés végrehajtási szakaszban van. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben fennmarad az eddig tapasztalt gyenge megvalósítási ütem, az Románia számára komoly érvágás lehet a források lehívásának elszalasztása miatt. A jelentés egyébként odaszúr a politikai ellenfeleknek is, az egyik bekezdésben például az ország helyreállítási tervét eddig módszeresen kritizáló, de most már kormányon levő Szociáldemokrata Pártot (PSD) ekézik azzal, hogy a retorikai támadások kimerülése után remélhetőleg a nagyobbik kormánypárt tagjai is munkához látnak a terv végrehajtása terén.

Az idei első negyedévre egyébként a kormány a következő érdekesebb célkitűzéseket kell elérje:

  • Hatályba kellene lépnie az „Első csatlakozás a víz- és csatornahálózathoz” programot szabályozó törvénynek.
  • Létre kellene hozni egy olyan támogatási programot, amely a több lakást magukba foglaló lakóépületek energiahatékonnyá tételére és felújítására vonatkozik.
  • A fenti mellett egy olyan támogatási mechanizmust is meg kellene valósítani, ami a középületeknél érné el ugyanezeket a célokat.
  • Pályázati eljárást kellene meghirdetni megújuló energiaforrások (szél- és napenergia) termelését lehetővé tevő projektekre.
  • Be kellene fejezni azokat az elemzéseket, amelyek a legjobb módját kellene megtalálják annak, hogy az állami intézmények felhőszolgáltatások révén könnyebben kommunikálhassanak és működhessenek együtt, valamint oszthassanak meg egymással adatokat.
  • A jogszabályi környezetet megfelelővé kéne tenni ahhoz, hogy a jogi személyek az adóhatóság ügyfélablakai helyett a Saját Virtuális Térben (Spațiu Privat Virtual) intézhessék az adóügyekkel kapcsolatos problémáikat.
  • El kellene fogadni azt a jogszabályt is, amely a biciklis turizmus fellendítését tűzi ki célként.
  • Érvénybe kellene lépnie annak a miniszteri rendeletnek, amely az iskolák technológiai berendezésekkel és oktatáshoz szükséges erőforrásokkal szerelné fel az iskolákat.

A teljes lista román nyelven itt olvasható.

Románia a helyreállítási alapból számára elérhető közel 29,2 milliárd euróból eddig nagyjából 3,8 milliárd eurót tudott lehívni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!