Redditezők készítették ki a Wall Street nagyágyúit. Mi történt?

2021. január 29. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kisbefektetők indítottak hadjáratot a tőzsdecápák ellen. A főszereplők: DeepFuckingValue és a „gonosz” hedge fund menedzserek.

Egészen elképesztő események zajlottak a napokban az amerikai tőzsdén: az elmúlt időszak részvénypiaci sikereiben felbátorodott fiatal befektetők két vállra fektettek több alapkezelő vállalatot is. Nem volt más a kezükben, csupán egy tőzsdei kereskedésre alkalmas applikáció, na meg egy közösségi oldal, ahol jól szervezett támadást indítottak azok ellen a vállalatok ellen, amelyekről úgy érezték, hogy beleköpnek a levesükbe.

Ez nem egy tipikus Dávid legyőzi Góliátot történet, sokkal komplexebb annál. Ráadásul felveti annak a kérdését is, hogy napjainkban a tőzsdei kereskedésre vonatkozó szabályok, illetve a szabályalkotók mit tudnak kezdeni azzal a helyzettel, amikor fiatal befektetők a Redditen vagy a Twitteren szerveződve minden logikát nélkülözve „megállapodnak” abban, hogy az egekbe emelik egy olyan vállalat részvényárfolyamát, amelyre alig fogadott volna bárki is.

A történet megértéséhez mindenképp meg kell ismerni az amerikai GameStop nevű bolthálózatot. A videójátékok, gaming és fogyasztói elektronika kereskedelmével foglalkozó, több mint 5 ezer üzletet számláló bolthálózat tőzsdén jegyzett, a vállalat részvényeit tulajdonképpen bárki megvásárolhatja, feltéve, ha akarja. De az elmúlt években nem sokan akarták, mivel a hozzáértők szerint egy ilyen típusú vállalatnak nincs nagy jövője, a videójátékok kereskedelme egyre hangsúlyosabban az online platformokra kerül át. Azt, hogy a vállalat hosszú távú kilátásai nem voltak túl jók, a részvényárfolyam alakulása is jelzi: míg 2016-ban egy részvény ára még a 25 dollárt is elérte, addig már jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt beesett 5 dollár alá. Akkor mégis, hogy emelkedett most az árfolyam 1700%-ot?

A főszereplők: DeepFuckingValue és a gonosz hedge fund menedzserek

A történet egyik főszereplője a r/wallstreetbets elnevezésű subreddit egyik tagja, aki a DeepFuckingValue felhasználónév alatt ténykedik. A r/wallstreetbetsről érdemes tudni, hogy a mindenképpen nagyon népesnek nevezhető felhasználókör jellemzően olyan fiatalokból tevődik össze, akiknek a tőzsdei kereskedés viszonylag új dolog, és nem arról szól, hogy alapos megfontolás után megvásárolnak egy részvényt, mert azt gondolják róla, hogy az árfolyam növekedni fog, hanem sokkal inkább mémkereskedést folytatnak, a gyors meggazdagodás reményében, és feltehetően néha poénból is, teljesen értelmetlennek tűnő részvényeket választanak ki, és a csordaszellemet kihasználva addig emelik a tétet, amíg az árfolyamok az egekbe szöknek.

Ilyen értelemben a DeepFuckingValue nevű felhasználó csak kicsit volt őrültebb a többieknél. A mostani felfordulás ugyanis vélhetően azzal kezdődött, hogy a felhasználó kiírta, több mint 53 ezer dollárt, gyakorlatilag minden pénzét GameStop részvényekre költötte. Hogy DeepFuckingValue húzása mennyire volt tudatos, és mennyire számított esetében nagyon sokat a szerencse, nagy valószínűséggel soha nem fog kiderülni. De tény, hogy a kezdeti bizonytalanság után egyre többen szálltak be mellé, és vettek GameStop papírokat, ami jelentősen megemelte a vállalat részvényeinek az árát.

A történet másik oldalán az úgynevezett hedge fundok (jellemzően szűk körű befektetői alapok) állnak, az érdekesség kedvéért közülük is emeljük ki Andrew Left , és az általa vezetett Citron Research szerepét a történetben. Left alapvetően nem egy népszerű figura, különösen nem a kisbefektetők számára, hiszen jellemzően olyan részvényeket szokott keresni a piacon, amelyek árfolyama túl magas. Amikor azonosítanak egy ilyen részvényt, akkor jellemzően egy rendkívül egyszerű, de kicsit nehezen leírható műveletet hajtanak végre: shortolják a papírokat.

Mi az a shortolás? Azt jelenti, hogy a befektető egy cég részvényeinek zuhanására „fogad”. A legjobb egy egyszerű példával szemléltetni. Aki shortol, az gyakorlatilag kölcsön vesz egy részvényt például 100 dollárért egy bizonyos időre (a kölcsönvételért persze fizet), majd azonnal eladja azt. Ha a részvényárfolyam valóban csökken, leesik például 50 dollárra, akkor a shortos ennyiért visszavásárolja a papírt, és visszaadja annak, akitől kölcsönvette. A nyeresége pedig 50 dollár az ügyletből, mínusz a kölcsönvétellel járó költségek. Abban az esetben viszont, ha a shortosnak nem jönnek be a számításai, akkor a bukásban határ a csillagos ég, hiszen ha a részvényárfolyam megduplázódik, vagy akár tízszeresére emelkedik, az komoly gondot jelent a kölcsön visszafizetése miatt.

Szóval Lefték erre a tevékenységre specializálódtak, és finoman szólva sem voltak népszerűek: gyakorlatilag kölcsönből, sok esetben az ismertségüket is latba vetve vetettek véget olyan tőzsdei sztoriknak, amelyeknél túlértékelt árfolyamot, ellentmondásos cégtevékenységet találtak. Ezzel persze nagyon sok kisbefektetőt is felbőszítettek, akik a gyors és könnyű pénzszerzés reményében gyakran szálltak be pontosan ezekbe a papírokba.

Arra viszont nem sokan számítottak, ami az elmúlt napokban történt. Az egész azzal kezdődött, hogy Andrew Left bejelentette, shortolni fogja a GameStop részvényeit, és ilyenkor bevett befektetői gyakorlatként azt is elmondta, hogy 40 dolláros áron ajánlott eladni a papírt, mert számításaik szerint a részvény jelentősen túlértékelt, a cég EV/EBITDA mutatója 42, miközben 4-nek kellene lennie. (A mutató a redditezőket láthatóan nem nagyon érdekelte, de ha titeket érdekel, itt olvashattok róla bővebben.)

A bejelentésével Left, és több másik hasonlóan gondolkodó hedge fund is jelentősen elszámította magát. Nem gondoltak ugyanis arra, hogy az elmúlt időszakban a tőzsdék szárnyalásán nevelkedett, és pénzügyileg kissé meg is erősödött, közösségi oldalakat használó kisbefektetők neki fognak rontani a nagyágyúknak. Az r/wallstreetbets aloldalon egymást követték azok az üzenetek, amelyek arra buzdítottak mindenkit, hogy induljanak csatába a tőzsdecápák ellen, az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a folyamatra még a Tesla-alapító Elon Musk is rásegített azzal, hogy GameStop részvények vásárlására biztatott mindenkit.

Sok lúd disznót győz, különösen, ha Redditet is használ

A történet végkiemenetelét valószínűleg már sokan ismerik: a hedge fundok hatalmas veszteségekkel megfutamodtak, a GameStop amatőr befektetői pedig nagyot nyertek az ügyön, a vállalat részvényei egyetlen hónap alatt 1700%-ot emelkedtek. A DeepFuckingValue felhasználó nyeresége egyes számítások szerint az 50 millió dollárt közelíti. Andrew Lefték ugyan hamar menekülőre fogták, de a veszteségük hatalmas, ráadásul a történet odáig fajult, hogy a tőzsdecápa közösségi média oldalait feltörték, és számos fenyegető üzenetet is megfogalmaztak az irányába.

A sikeren megrészegült kisbefektetők a GameStop-hadjárat után sem fogták vissza magukat: tovább keresték azokat a papírokat, amelyek esetében magas a hedge fundok short kitettsége. Például a Koss Corporation, a Blackberry vagy a Nokia esetében is alaposan bevásároltak részvényekből, és határozottan megüzenték az alapkezelőknek, hogy ők sokkal tovább bírják, mint ameddig a hedge fundok fizetőképesek tudnak maradni. Az állapotokat az alábbi mém is jól mutatja, egyáltalán nem tűnik elhanyagolhatónak az sem, hogy sokan csupán poénból vesznek részt a „buliban”:

Mi lesz most?

Az elmúlt hetek eseményei minden bizonnyal bekerülnek a gazdaságtörténeti könyvekbe. Első körben több brókercég is – tegyük hozzá, megkérdőjelezhető módon – a kereskedés korlátozását jelentette be az érintett papírok esetén. A hatóságok részéről is minden bizonnyal lesz valamilyen komoly reakció, mert ugyan most nagyon sokan ünneplik a kisbefektetők „sikerét”, a tőkepiacok funkciója és működése szempontjából az valószínűleg egy fenntarthatatlan állapot, hogy kisbefektetők a közösségi oldalakon megbeszélik, éppen melyik alapkezelő ellen indítanak aznap hadjáratot a gyors nyereség reményében, miközben a lelkes amatőröket nem feltétlen érdekli, hogy melyik vállalatnak éppen miért nő vagy csökken a részvényárfolyama, vagy milyen direkt vagy indirekt gazdasági károkat okoznak ezzel.

Másrészt viszont a kisbefektetők most azt kérik számon, hogy miközben a tőzsdecápák jellemzően a tőzsdei túlszabályozás ellen vannak, most mégis a közösségi tőzsdézés megregulázásáért kiáltanak. A kicsik érvelése szerint ők nem sokban mások az alapkezelőknél, és a helyzet tulajdonképpen csak abban különös, hogy most a jelentős lobbierővel rendelkező Wall Street-i tőzsdecápák vannak a vesztes oldalon.

Számos elemző fontos tanulságként emeli ki a történésekkel kapcsolatban, hogy rengeteg az új kisbefektető a tőzsdéken, és ugyan kevésbé látványosan, de már egy ideje lehet tapasztalni a közösségi médiában szerveződő befektetők ténykedését, akik mélyen benne lehetnek például a Bitcoin vagy a Tesla elmúlt hónapokban tapasztalható felemelkedésében is. Rémisztő viszont, hogy a mostani helyzet sokakat a dotcom-lufira emlékeztet, amikor a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején töménytelen mennyiségű pénzt öntöttek tömegek a piacra, különösen a techcégekbe. Annak hatalmas bukás lett a vége.

Használt források: Concordeblog , Economica , CNBC , BBC

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!