Háromból egy alkalmazott simán dolgozna feketén is, csak több pénzt kapjon

2018. október 9. – 15:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint az idősebb munkavállalók nagyobb stabilitást jelentenek a cégeknek, a fiatalok pedig nagyon könnyen továbbállnak.

Minden harmadik romániai alkalmazott hajlandó lenne feketén is dolgozni, ha így több pénzt kapna kézbe – derül ki a Romániai Felmérési és Stratégiai Intézet (IRES) fókuszcsoportos kutatásából . A közvéleménykutas idén augusztus-szeptember folyamán készült, 1 220 munkavállaló megkérdezésével.

A felmérés rámutat, hogy jelenleg a romániai alkalmazottak 12%-ának több mint egy fizetett munkahelye van. Az alkalmazottak munkaügyi helyzete terén a jelentés szerint nagy gondok vannak,

20 alkalmazottból egy illegálisan, munkaszerződés nélkül dolgozik.

A közvélemény kutatás szerint három alkalmazottból legalább egy a legális munkaszerződéses kereten kívül feketén is elfogadna pénzt abban az esetben, ha így nagyobb jövedelemre tenne szert, mint a munkaszerződésben szereplő fizetése. Ötből egy alkalmazott attól tart, hogy hat hónapon belül elveszítheti a munkahelyét, négyből egy munkavállaló pedig úgy véli, ha ez bekövetkezne, akkor nehezen találna olyan állást, amelyben a jelenlegihez hasonló a fizetése.

A megkérdezettek a romániai munkaerőpiac jövőbeni változásairól úgy vélekedtek, hogy egyre több szegmens területén egyre nagyobb hangsúlyt kap az automatizálás, így vélekedésük szerint valós kockázat, hogy a közeljövőben több munkakör meg fog szűnni az új technológiák bevezetésével.

A telekommunikációs eszközök elterjedésével jelentősen megváltozott a munkavégzés milyensége is, interneten, mobiltelefonon vagy más kommunikációs eszközön keresztül négy alkalmazottból egy ilyen módon tesz eleget a munkaköri leírásának, vagy tartja a kapcsolatot a munkáltatóval.

A munkavégzés helyét illetően az derült ki, hogy egyre nagyobb az alkalmazottak mobilitása és a munkavégzés helye. Ötből egy alkalmazott legalább egy napot otthonról is dolgozik, 7% pedig valamilyen közterületen (kávézóban, vonatállomáson, repülőtéren) is dolgozik, tízből egy alkalmazott pedig nem a cégnek a székhelyén teljesíti a feladatkörét.

Ahhoz, hogy megfelelő munkahelyet találjanak, a munkavállalók 81%-a a kommunikációs készséget nevezte meg a legfontosabbnak, ezen belül pedig 71% a számítógépes ismereteket.

Az idősebb munkavállalók nagyobb stabilitást jelentenek a cégeknek?

Ami a munkaadókat illeti, többségük arra helyezi a hangsúlyt az új munkaerő alkalmazása során, hogy az állásra jelentkező személyeknek legyen szakmai tapasztalatuk, érvelésük szerint ez stabilitást jelent a cég számára. Az is kiderül a tanulmányból, hogy a független, fiatal munkavállalókra az jellemző, hogy szabadabb munkaköri leírást szeretnének, és abban az esetben, ha elégedetlenek a munkaadó feltételeivel, nem hezitálnak azon, hogy másik munkahely után nézzenek. Az idősebb alkalmazottak, akik több szakmai tapasztalattal is rendelkeznek, elsősorban a stabilitást és a kiszámíthatóságot tartják szem előtt, rájuk ebből következően az jellemző, hogy sokkal inkább tartanak a munkahelyük elvesztésétől.

A romániai munkaerőpiacra továbbá az is jellemző, hogy az alkalmazottak többsége gyakran vált munkahelyet, így átlagosan 4 évet töltenek egy adott helyen. Ez elsősorban az 1980-1995 közt, valamint az 1995 után született generációra jellemző. Az életkor előrehaladtával a munkahelyi stabilitás is egyre inkább jellemző az alkalmazottakra, viszont azokra a munkavállalókra, akik az utóbbi 5 évben első alkalommal vállaltak munkát az jellemző, hogy egy év után munkahelyet váltanak.

Az alkalmazottak a munkakör meghatározásában tartják legfontosabbnak a törvényes keretet

Ötből két munkavállaló szerint a jelenlegi munkajogi törvények negatívan érintik az alkalmazottakat, az adózási törvénykönyv pedig szintén nem mozdítja előre a munkavállalók helyzetét. A fókuszcsoportos közvélemény kutatás során munkavállalók azt hangsúlyozták, hogy egy új munkahely betöltése során kiemelten fontos tisztázni a munkaadó és az alkalmazott közti munkaviszonyt és a munkaszerződésben rögzíteni kell a munkavégzésre vonatkozó összes feltételt és kötelezettséget. A megkérdezettek szerint ellenkező esetben ez oda vezethet, hogy plusz feladatok elvégzését is rájuk bízzák, amely nem az ők munkahelyi kötelezettségük lenne.

A válaszadók többsége azon a véleményen van, hogy Romániában jelentős a szakképzett munkások hiánya, ezen pedig a szaklíceumokban zajló oktatás minőségének fejlesztésével lehetne javítani, ugyanakkor a fókuszcsoportos interjú keretében azt is megfogalmazták, hogy az oktatásra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, kiemelve a minőségi munka fontosságát. Ehhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy megfelelő irányítás alatt a diákok szakmai orientációját is elő kell segíteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!