Nagyobb védelmet kapnak a hitelesek, és szigorúbban szabályozzák a végrehajtókat is

2016. szeptember 21. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nemrég elfogadott sürgősségi rendeletét foglaltuk össze, amely megtiltja a bankoknak, hogy a lakáshitel futamideje alatt növeljék a illetékeket, vagy újakat vezessenek be. De az előtörlesztésre kivetett büntetőkamat is tilos lesz.

Jelentős változásokat hozhat a hazai hitelezési gyakorlatban a kormány által múlt héten elfogadott, néhány nap múlva érvénybe lépő sürgősségi korményrendelet, amely megtiltja a hitelintézeteknek, hogy növeljék a hitelszerződésben szereplő illetékeket, vagy újakat vessenek ki. A rendelet a fix kamatozású hitelek esetében tiltja a kamatláb, vagy a kamatmarzs változtatását a hitelintézet részéről, és arra is kitér, hogy a bank nem szabhat ki büntetőkamatot abban az esetben sem, ha az ügyfél úgy dönt, hogy idő előtt törleszti a hitelt. A bankok emellett a hitelkonstrukciók átalakítása, illetve a törlesztési terv átütemezése miatt sem kérhetnek jutalékot az ügyféltől.Az elfogadását követően 10 munkanapon belül érvénybe lépő sürgősségi kormáényrendelettel a kormány a 2004/17-es uniós irányelvet alkalmazza a hazai joggyakorlatban. A törvénytervezet minden olyan hitelszerződést érint, amely ingatlanok tulajdonjogának átruházására vonatkozik, valamint azokra a hitelszerződésekre is, amelyek valamilyen ingatlant neveznek meg garanciaként.

A Capital és a Ziarul Financiar által is összefoglalt jogszabály az ingatlanhitelt kérelmező ügyfelek teljes, és pontos felvilágosításáról is rendelkezik. Kitér a banki termékeket népszerűsítő promóciós anyagokra, illetve a szerződéskötés előtt álló ügyfelek teljes felvilágosítására is.

A sürgősségi kormányrendelet legfontosabb pontjai:

  • Megtiltja a hitelezők számára, hogy a hitelszerződés futamideje alatt illetékeket növeljenek, vagy újakat szabjanak ki. A jogszabály azt sem fogja lehetővé tenni, hogy a bankok a előre törlesztett összegre szabjanak ki illetékeket, de a hitelintézetek a törlesztés átütemezése, vagy a hitelszerződésben megnevezett garanciák cseréje esetén sem lesznek jogosultak díj felszámolására (abban az esetben, ha az új garanciák értékelésének költségeit az ügyfél fizeti).
  • A sürgősségi kormányrendelet szerint a fix kamatozású hitelek esetében a hitelintézetek a hitel futamideje alatt nem növelhetik sem a kamatmarzsot, sem a fix kamatlábat. A bankok abban az esetben sem vezethetnek be új költségelemeket a hitelszerződésbe, ha a hitel átütemezése esetén bővítik a türelmi időt (perioada de grație).
  • A jogszabály az ügyfeleknek biztosítja azt a jogot, hogy a felvett hitelt bármikor visszafizethessék teljes egészében, vagy nagyobb részletekben is, anélkül, hogy a hitelintézet ezért bármilyen büntetőkamatot, vagy az ügyfelet terhelő pluszköltséget szabjon ki.
  • A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a hitelezőnek kötelessége, hogy az adósnak megoldási javaslatokat vázoljon fel abban az esetben, ha az pénzügyi gondokkal küzd. Kényszervégrehajtás esetén viszont tiltja, hogy az ügyfélre bármilyen büntetőkamatokat szabjanak ki.
  • A jogszabály azt is tiltja, hogy a hitelintézetek a hitelszerződéseket, illetve az ahhoz tartozó egyéb kiegészítő megállapodásokat olyan intézetnek értékesítsék, vagy adják át, amelynek nincs romániai székhelye.
  • A kényszervégrehajtások költségein kívül a rendelet szerint sem újabb illetékkel, kamattal, vagy büntetőkamattal nem sújtható az adós, amennyiben a törlesztés elmaradása miatt végrehajtásra kerül sor. A kormányrendelet emellett tiltja, hogy a végrehajtó olyan módszerekkel vagy technikákkal éljen, amelyek visszaélésnek számítanak, vagy az ügyfél zaklatásának minősülnek.
  • A sürgőssági kormányrendelet azt is tiltja, hogy az adósón, az adós jogi képviselőin, ügyvédjein, vagy az adós által felhatalmazott személyeken, valamint a hitelezőn kívül bárki más információkhoz jusson a követelések behajtásáról.
  • Tilos a lakás- vagy lépcsőházajtón a követelések behajtásával kapcsolatos információkat, bejelentéseket, közleményeket közzé tenni, ez alól csak a hatóságok által jóváhagyott dokumentumok képeznek kivételt.
  • A jogszabály arról is rendelkezik, hogy az adósságbehajtásról meghozott végleges döntést a hitelintézet nem kommunikálhatja az érintett adóssal 20:00 és 9:00 közötti időintervallumban. Illetve azt is tiltja, hogy az adóst a munkahelyén keressék, illetve a munkaadóját is értesítsék a problémáiról.
  • Az ügyfeleknek emellett jogukban áll úgy dönteni, hogy a hitelintézet által fizetett, vagy a hitelintézet alkalmazásában álló értékbecslőt visszautasítják. Ebben az esetben a jogszabályok szerint az ügyfél a hitelező által második körben felajánlott, legkevesebb 15 értékbecslő közül választhat, vagy olyan szakembert is felkérhet a munkára, aki tagja az Engedélyezett Romániai Értékbecslők Országos Egyesületének.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy 2017-től az ingatlanfejlesztők csak abban az esetben nyújthatnak az általuk épített lakásokra ingatlanhitelt, amennyiben regisztrálták magukat az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (ANPC). És azt is megtiltja, hogy olyan vállalatok folytassanak végrehajtói vagy behajtói munkát, amelyek nem szerepelnek ugyanezen hatóság jegyzékében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!