Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai Erdélyben

2016. július 27. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár azért is lehet piacvezető az ingatlanárak tekintetében, mert a környező kisvárosok tehetősebb lakosai a városban fektetnek ingatlanba.

Nagyjából tíz esztendővel ezelőtt Magyarországon – nem túlzás azt állítanunk – még szinte „divat” volt erdélyi nyaralót vagy parasztházat venni. A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan – néhány éves késéssel ugyan – de a romániai kistelepülések forgalma is jelentősen lecsökkent, nem utolsó sorban az elvándorlás miatt. Nem volt nehéz megjósolni: a tendencia az erdélyi nagyvárosok ingatlanárainak drasztikus megnövekedését, míg a kisebb települések – és nyaralóterületek – ház- és lakásárainak jelentős csökkenését fogja maga után vonni.

A modern kori tendencia és ingatlanpiaci mérlege

Az ingatlanszakértők által készített legfrissebb elemzések azt mutatják, hogy az erdélyi városok ingatlanárai között is egyes esetekben óriási kontraszt lehet. A Székelyudvarhelyhez hasonló kisebb településeken, az ingatlanpiacon gyakorlatilag túlkínálat uralkodik. Ugyan a szóban forgó kisebb erdélyi városok ingatlanárainak esetében 2012-től a tendencia néhány százalékos áremelkedést mutat, napjainkban például a szóban forgó városban akár már 44-48 ezer euróért (14-15 millió forintért) is tudunk felújításra szoruló családi házat venni. Az elemzők szerint a Székelyudvarhelyhez hasonló méretű települések – legyen szó Gyergyószentmiklósról vagy éppen Csíkszeredáról – ingatlanárai a magyarországi gyakorlathoz hasonlóan mindenekelőtt az elvándorlással magyarázhatók. Az Európai Unió vívmányaként az úgynevezett mobilitás az emberek és a munkaerő szabad mozgását a korábbi évtizedek gyakorlatához képest szinte elképzelhetetlen módon tette lehetővé. Ennek egyenes következménye az a folyamat, amelynek eredményeként a legkülönbözőbb okokból vonzó környezetek valóságosan magukhoz vonzzák az embereket más területek kárára. Temesvár valamint Kolozsvár közkedvelt kertvárosi részein akár 160-190 ezer eurót (50-60 millió forintot) is elkérhetnek a jobb családi házakért. A szóban forgó városok lakásainak négyzetméterenkénti árai is hasonló képet mutatnak. A Kolozsvárhoz hasonló nagy múltú városokban található lakások négyzetméter ára 1 120-1 150 euró (350-360 ezer forint) körül alakul, ennyiért pedig már Budapesten eladó lakáshoz juthatunk valamely nem kevésbé frekventált kerületben is. Mátyás király szülővárosa a szakértők szerint egyébiránt napjainkban azért is lehet piacvezető az ingatlanárak tekintetében, mert a környező kisvárosok tehetősebb lakosai – bízva a könnyebb kiadás lehetőségében – elsősorban a városban fektetnek ingatlanba. Az elemzők szerint a folyamathoz az is nagymértékben hozzájárul, hogy a Bukarest, Temesvár vagy éppen Kolozsvár esetében tapasztalt korábbi évek infrastruktúrális fejlesztései a szóban forgó városok esetében nem csekély áremelkedést generált. A városokba települt nagyvállalatok sok képzett munkaerőt szívnak fel.

Két véglet: vidéki nyaralók és új építésű lakások

Nagyjából tíz évvel ezelőtt rengeteg cikket olvashattunk azokról az erdélyi falusi vendéglátókról, akik a falusi turizmus akkoriban várható fellendülésének jegyében gyakorlatfejlesztő tréningeken vettek részt. A vidéki területeken ezzel szemben napjainkban tényleges túlkínálat uralkodik, így az ingatlanokat a fenti városokkal ellentétben természetesen jóval nehezebb eladni. Sok magyarországi tulajdonos vett korábban nyaralónak szánt ingatlant Szovátától-Zeteváraljáig. Az évente egy-két alkalommal történő használatért persze nem éri meg fenntartásuk. A nagyvárosok új építésű lakásainak árai a kétezres évek közepén beköszöntő gazdasági válság előtti időszakhoz képest harmadával esett vissza. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 2016 elejétől az erdélyi nagyvárosokban enyhén drágultak az utóbbi kategóriába tartozó ingatlanok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!