Ha össze-vissza beszélünk, akkor nem tudunk eladni semmit

2016. június 1. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdő vállalkozásoknak a legfontosabb, hogy legyen egységes arculati kommunikációjuk, és érdemes automatizálni a Facebook használatát is.

“Nagyon sokan mondják, hogy a marketing elsősorban egy gondolkodásmód, amit nagyon nehéz elsajátítani. Nevezik az eladás művészetének is, de sokkal pontosabb, ha azt mondom, hogy a marketing tulajdonképpen a vevő és a szolgáltatás közötti kapcsolatot kezeli” – indított Ács Zoltán , a Design Terminál inkubációs programjának vezetője, aki a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program Kárpát-medencei körútjának utolsó állomásán, Kolozsváron tartott átfogó előadást a kezdő vállalkozások marketingtevékenységéről.

2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve

A marketing mellett az eseményre ellátogató fiatal vállalkozók, és vállalkozni vágyó fiatalok az üzletfejlesztés, a pénzügyi tervezés és az értékesítés témakörében hallgathattak előadásokat. Még a szakmai előadások előtt Hajnal Virág, a magyar miniszterelnökség képviselője és a program felelőse elmondta, hamarosan elérhetőek lesznek a program anyagi támogatást is biztosító pályázati kiírásával kapcsolatos információk is, ezek közzétételével viszont mindenképp szerettek volna várni a program szakmai pillérének végéig.

Nem elég a Facebook

Ács Zoltán szerint a helyes kérdés két termék összehasonlításánál soha nem az, hogy melyik a jobb, hanem, hogy melyik kinek való. “Jó marketingtervnek csak azt lehet nevezni, amely az adott terméket a megfelelő vásárlónak tudja eladni. Sokan úgy gondolják, hogy a marketingtevékenység csupán abban merül ki, hogy csinálunk egy jó Facebook-oldalt, és ott közzéteszünk tartalmakat. A Facebook viszont csak egy marketingeszköz, és egy teljes marketingstratégia része kellene legyen” – mondta Ács.

Már előadása elején felhívta a figyelmet, hogy a marketingstragia létrejöttét piackutatásnak kell megelőznie: a lehető legpontosabban tudnunk kell azt, hogy kinek adjuk el a terméket, kik a versenytársaink, és “ehhez képest kell belőni az árat, illetva magát a terméket vagy szolgáltatást is”, hiszen

a fogyasztó, a márka és a termékkategória hatnak egymásra.

A piackutatással ezért leegyszerűsítve arra a kérdésre keressük a választ, hogy adott termék, adott piacon, adott áron kell-e vagy sem. Gyakran előfordulhat, hogy valamely tényező miatt a termékek, szolgáltatások a vásárlóknál nem működnek, ilyenkor finomhangolásra van szükség. Meg kell ismerni, hogy ki a fogyasztó, csak így juttathatunk el hozzá relevánsan egy terméket. Az viszont nem működik, ha csupán megpróbáljuk kitalálni, hogy kik a vásárlóink, “csak az olyan információ számít egy termék vagy szolgáltatás validációjának, amely kutatás formájában a piacról érkezik” – jelentette ki Ács. A Design Terminál inkubációs programjának vezetője a márkaelőnyökre is kitért előadásában. Elmondta, márkaelőny szerint alapvetően kétféle típusú termékről vagy szolgáltatásról beszélhetünk: egyiknél nagyobb súlya van az érzelmi töltetnek, a másik típusnál viszont sokkal inkább egy funkciót értékesítünk. “A Coca Cola valamivel rosszabb, mint a csapvíz, de érzelmeket akar eladni. És működik, mert a vásárló olyan akar lenni, mint a reklámokban szereplő személyek. Az ilyen típusú termékeknél óriási szerepe van a brandépítésnek és az érzelmi márkázásnak” – mutatott rá Ács.A funkciónális márkaelőnyre példaként Ács a gyógyszereket hozta fel, itt a marketingstratégia rendszerint nem az érzelmekre összpontosít, hanem elmondja, milyen problémát old meg a termék, pontosan fogalmaz arról, hogy mire jó. De azért a márkaelőnyöknél is vannak átmenetek, az Aspirin alábbi reklámjai például egy funkcionális márkaelőnyökkel bíró terméket érzelmi töltettel adnának el:

A márkaelőnyök kihasználásához viszont márkát kell építeni. De mi is az a márka egészen pontosan?

“A márka egy kapcsolat a termék és a vevő között. Nem egzaktan megfogalmazható, de nincs is szükség pontos meghatározásra. Mondhatjuk azt, hogy a márka egy ígéret a fogyasztó felé, nagyon konzisztensen megfogalmazott értékek összessége” – magyarázta Ács, aki erre példaként az autógyártókat hozta fel, ahol a Volvo a biztonságot, a BMW a sportosságot, a Mercedes pedig a kényelmet jelenti nagyon sokak számára. De arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az értékek folyamatos változásban vannak, a Volvo egyik legújabb, sportosabbra sikerült autóját például a “Nem a papa autója” szlogennel próbálja értékesíteni. A svéd autógyártónál is felismerték ugyanis, hogy ha egy márkaérték túl határozottan van képviselve egy termék esetében, akkor az bizonyos vásárlókat eleve ki is zár a márkaimázzsal. Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy mikor érdemes más irányba elmozdítani a márkaértéket, mert ha “valaki túlságosan is egy célcsoportra lő, akkor tömegmárka helyett úgynevezett nismárkát hoz létre. Ez egy olyan vállalatnak, mint például a Volvo, a halálos ítéletét jelentené” – mutatott rá. Ebben a tekintetben Ács szerint különösen nagy kihívást jelenthet, hogy a brandstratégia összeállításánál egy paradigmaváltás határán állunk, a fizikai világ mellett egyre inkább jelen kell lenni a virtuális világban is, és ott is brandet kell építeni. S bár a két világ elsőre ellentétesnek tűnhet, sokkal inkább kiegészítik egymást. “A virtuális világban a marketingeszközökkel sokkal jobban lehet targetálni, a Facebook és a Google reklámok rendkívül pontosak. A fizikai világban használható marketingeszközök viszont sokkal valóságosabb, megtapasztalhatóbb élményt adnak a potenciális vásárlónak. Egy online autóreklámmal szemben még mindig nagyobb élményt ad, ha bemegyünk egy szalonba, és beülünk az általunk kiválasztott autóba” – magyarázta.Ennek ellenére a trendek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a vásárlás egyre inkább átkerül az online térbe, ezért a boltok funkciója is változik, az általuk nyújtott élmény válik kulcsfontosságúvá. Már most sincs abban semmi futurisztikus, hogy bemegyünk a boltba, megérintjük vagy akár kipróbáljuk a terméket a fizikai világban, majd hazamegyünk és megvásároljuk az internetről. Az üzletbe betérő személy így már gyakorlatilag nem is vásárló, hanem egy marketing-eszköz, aki amellett, hogy megtapasztalja egy márkának az értékeit, igen gyakran közzé is teszi a tapasztalatait az interneten.

Ács szerint ha valaki azt mondja, hogy az ő márkáját a szájról-szájra terjedő reklám miatt veszik az emberek, akkor annak gyakorlatilag nincs marketingtevékenysége, vagy egyszerűen csak hibás. A szóbeszéd önmagában nem elég, brandépítésre van szükség, amire csak stratégia mentén lehet vállalkozni – mutatott rá. Kiemelte, a piackutatás azért is kiindulópontja egy jó stratégia kialakításának, mert rengeteg adatot megtudunk belőle: például hogy a vásárló általában mennyit hajlandó várni a termékre, hajlandó-e előfizetni rá. Elmondta, a piackutatásokból érkező információk mentén 10-15 validált állítást kell megfogalmazni, és ezekre építve meghatározni a márkaértéket.

“Minél inkább érzelmeket adunk el, annál fontosabbakká válnak a márkaértékek."

A márkaértékeknél pedig kifejezetten fontos a tömör, pontos megfogalmazás, és a kifejezések élessége. Ha egy olyan nem túl éles szót választunk márkaértékként, mint például a fiatalos, akkor azzal a világon semmit nem mondtunk a márkánkról. Olyan 10-15 jellemzőre van szükség a márkaértékek megfogalmazásánál, amelyek egyenként ugyan igazak lehetnek más márkákra is, de így együtt kifejezetten a mi márkánkat képviselik” – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette, a márkaértékek pontos megfogalmazása azért is rendkívül fontos, mert ezekből később márkaüzenetet kell készíteni. Ezen a szinten Ács szerint már érdemes a márkához köthető grafikai elemeket is létrehozni. Gyakori hiba, hogy a grafikai megjelenésnél sokan első lépésként, és rendszerint túl korán is logót készítenek. Ezzel szemben egységes arculatban kell gondolkodni, aminek a logó csak az egyik része lehet. “Amíg nem vagyunk tisztában a saját márkánkkal, addig nem lehet számára jó arculatot készíteni. A tiszta kép rendkívül sokat nyom a latban, a grafikus is jobban dolgozik, ha a márkaértékeket pontosan meg tudjuk fogalmazni számára” – mondta Ács.

Ha össze-vissza beszélünk, akkor összezavarjuk a vásárlót

A szakértő előadásában a kommunikációs stratégia kialakításának módját is körüljárta. “Bármilyen termék vagy szolgáltatás előállításán dolgozunk, ki kell szakadnunk az iparágra jellemző technoktrata környezetből. A szóhasználatot, a zsargont át kell transzponálni a hétköznapi ember számára is érthető, megjegyezhető nyelvezetre vagy jelképekre” – jelentette ki. Hozzátette, a kommunikációs stratégia kialakításánál nem csupán a kommunikációs csatornákat, hanem a márkaidentitást meghatározó kulcspaneleket is létre kell hozni. A kulcspanelek olyan kulcsüzeneteket, vagy előre megírt sablonokat jelentenek, amelyeket a vállalat alkalmazottai használni tudnak a különböző megjelenések alkalmával (interjúk, bemutatók), és azt a célt szolgálják, hogy a vásárló minden téren a lehető legpontosabban kapja vissza azt az üzenetet, amelyet a vállalat a kommunikációs stratégia által kifejezésre akar juttatni az adott termékről. A csapongó kommunikációt a közösségi média eszközeinek automatizált használatával, például egy Facebook útmutató elkészítésével is vissza lehet szorítani. Ács szerint egy ilyen útmutató legtöbb 90 oldalban foglalja össze, hogy a postokhoz milyen fényképeket használhat a vállalat Facebook-oldalát kezelő alkalmazott, milyen képméreteket részesíthet előnyben, hány bejegyzést tehet közzé egy nap, milyen arányban válthatják egymást a termékekről szóló, vagy a viccesebb postok, de az is pontosításra kerülhet, hogy milyen időzítéssel, és milyen nyelvezettel kerüljenek fel a bejegyzések. Kiemelte, a közösségi média használatánál 90 karakter használata ajánlott egy-egy bejegyzésnél, határozottan nem jó a tagadó szavak használata, a nagyobb márkák esetében pedig az ironizálás vagy a humor sem ajánlatos, hiszen félreérthető, és sok esetben többet árthat, mint használ.

Kezdő vállalkozásoknak a legfontosabb, hogy legyen arculati kommunikációjuk

Ács előadása végén tanácsokat is megfogalmazott a kezdő, illetve kis- és közepes vállalkozások számára. “A legfontosabb, hogy legyen arculati kommunikációtok. Nyugaton egy teljesen átlagos kis sarki pékség is rendben van arculatilag, nem kiemelkedő persze, de jó. Kelet-Európában viszont igen gyakori, hogy a szomszéd srác csinál valami vacak arculati elemet, amivel viszont az a baj, hogy semmit nem kommunikál. Használj grafikust, de csak azt követően, hogy pontosan meg tudod fogalmazni, kinek mit adsz el” – tanácsolta Ács.A szakértő nyomatékosította azt is, hogy bár a kisebb vállalkozások számára a közösségi média egy nagyon vonzó marketing-eszköz, mégsem túl hatékony, hiszen sokkal nehezebb élményt átadni a segítségével, mint a fizikai világ marketingmegoldásaival. Szerinte egy imázskampány esetében egy üzleti lap utolsó oldalán megjelenő reklám még mindig jelentősebb eredménnyel tud járni, mint egy online hirdetés.

Arra is kitért, hogy a vállalatok PR-tevékenységénél kiemelten fontos megszólítani a média szereplőit, ismerni az újságírók érdeklődési körét, feltárni az ingerküszöbüket. “Rendkívül fontos a médiával való kommunikáció, egy jó sajtóslista kialakítása már alapvető kellene legyen. Ha közleményt írunk, az legyen rövid, azonnal, a lehető legkevesebb munkaráfordítással megjeleníthető, de hasznos lehet kicsit bővebb háttéranyagokat is mellékelni. Kifejezetten fontosak a képek, pontosan ismerni kell, hogy az online és a nyomtatott sajtónak milyen igényei vannak a képek felbontását illetően” – emelte ki Ács. Hozzátette: a PR-munkát érdemes szakemberre bízni, aki akkor dolgozik igazán profin, ha nyilatkozat-paneleket készít azoknak az alkalmazottaknak, akik a jövőben sajtómegjelenésekre számíthatnak, így garantált az egységes kommunikáció.

Ha autó lenne, milyen lenne a te márkád?

A szakértő szerint a vállalatok csak abban az esetben tudnak hatékony marketingtevékenységet végezni, ha az alkalmazottakat is sikerül bevonni a folyamatokba, illetve a dolgozók is tisztában vannak a márka főbb jellemzőivel. Ács szerint erre a célra hasznosak lehetnek a különböző asszociációs játékok is, amikor például a jobb megérthetőség kedvéért a saját márkánkat különböző autómárkákhoz hasonlítjuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!