Csökken az infláció, de drágább a krumpli

2008. október 10. – 18:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai makrogazdasági adatokon egyelőre nem látszik a világméretű felfordulás.

Az elemzők várakozásainak megfelelően a teljes évre számított infláció 7,3%-ra csökkent szeptemberben, annak ellenére, hogy az élelmiszerek és tartós fogyasztási cikkek ára nőtt. Úgy tűnik tehát, a tőzsdét leszámítva a nemzetközi hitelválság hatásai egyelőre nem érződnek közvetlenül (erről Traian Băsescu államfő véleményét lásd alább.) A drágulás leginkább a szolgáltatásokra volt jellemző – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. Augusztusban az infláció 8,02%-ra csökkent, miután júliusban az utóbbi három év legmagasabb értékére, 9,04%-ra ugrott.

Drágult a repülés és a krumpli

Augusztushoz képest a fogyasztói árak átlagban 0,40%-kal voltak magasabbak az elmúlt hónapban, ez nagyrészt a szolgáltatások 1,05%-os drágulásának köszönhető. Szeptemberben az adatok szerint nem volt különösebb ármozgás: a villanyáramért, a hőenergiáért és a földgázért ugyanannyit kellett fizetni, mint korábban; az üzemanyagok egy leheletnyivel, 0,04%-kal olcsóbbodtak, míg a gyógyszerek 0,02%-kal drágultak. A dohányosoknak 0,13%-kal kellett többet fizetniük a füstölnivalóért.

Tovább nõtt a külkereskedelmi hiány

Január és augusztus között 9,35%-kal emelkedett a külkereskedelmi mérleg hiánya (2007 hasonló idõszakához mérve), ami azt jelenti, hogy a román gazdaság többet importál, mint amennyit exportál. A kettõ közti különbség elérte a 14,58 milliárd eurót.
A kivitel üteme ebben a nyolc hónapban 18,3%-kal nõtt, ami azt jelenti, hogy az ország 22,63 milliárd euró értékben exportált árukat és szolgáltatásokat. Jó hír, hogy az export ütemesebben bõvül, mint ahogy az import volumene nõ.

Szeptemberben a legnagyobb mértékben a légi utas- és áruszállítás drágult (2,94%), továbbá a tehéntúró (2,71%), a burgonya (2,36%) és a tehéntej (2,25%). Ehhez képest a hús- és húskészítmények átlagosan 0,68%-kal kerültek többe az elmúlt hónapban. Cserébe, az INS adatai szerint 1.33%-kal kevesebbet kellett fizetni a friss és konzervgyümölcsért és 0,36%-kal kevesebbet a pékárukért.

Az év eleje óta Románia fogyasztói kosarában 37,5%-os súllyal szerepelnek az élelmiszerek, 44,7%-ban számítanak be a nem élelmiszerjellegű áruk, és 17,8%-ban a szolgáltatások. Az INS e fogyasztói kosár alapján számolja az inflációt.

Isărescu óvatosan optimista

Az utóbbi tizenkét hónap átlagát számítva a fogyasztói árak 7,8%-kal nőttek szeptemberben (augusztusban 7,7% volt az átlag). Ez az adat azért számít, mert ezt veszik alapul az Európai Unió intézményei az euróövezethez való csatlakozás feltételeként.

A Nemzeti Bank (BNR) júliusban 6%-ról 6,6%-ra emelte éves inflációs előrejelzését. A prognózisban a jegybank úgy számolt, hogy egy hordó kőolaj ára 140 dollár körül alakul. A jegybank legutóbb július végén emelte irányadó kamatát negyed százalékponttal 10,25%-ra.

A tavalyi évet 8,75%-on kezdte, tavaly júniusig 7%-ra ment le az alapkamat. A szigorítást tavaly októberben kezdte a BNR, a nagy reálbér-emelkedéssel, a lakossági fogyasztás meredek növekedésével és a gazdaság esetleges túlhevülésével indokolva lépéseit.

A BNR elnöke (kormányzója), Mugur Isărescu az inflációs adatok kapcsán azt nyilatkozta, előfordulhat az a kellemes meglepetés, hogy a pénzromlás 6% közelébe csökken.

Băsescu nyugtatja a kedélyeket

Pénteki, a gazdaságpolitikáról tartott beszédét Traian Băsescu államfő is optimistára hangolta. Igaz ugyan, hogyelmarasztalta a kormányt az inflációt gerjesztőfizetésemelési intézkedések, illetve tervek miatt, de ezzel párhuzamosan azzal nyugtatta a lakosságot, hogy Romániában egyelőre csak a tőzsdén érezni, hogy hitelválság van szerte a világon.

Băsescu szerint a tőzsde bukdácsolása a lakosságot különösebben nem érinti, mert nálunk kevesen adnak-vesznek értékpapírokat börzén. A nagy többség a megtakarításait bankbetétben őrzi. Az államfő szerint az a fontos, hogy a politikusok ne váltsanak ki pánikot az ügyfelek körében, mert a hazai bankrendszerben nincs likviditáshiány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!