Moszkva a világ legdrágább városa

2008. augusztus 8. – 20:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Moszkvában nyaralnál, startból az útra szánt zsebpénz hatványának megfelelő összeggel indulj útnak: megeshet, hogy 10 dollárnál is több pénzért kávézol meg.

1998-ban Moszkvában gazdasági krízishelyzet állt be. Bankok mentek tönkre, százezer orosz lakos tüntetett az utcákon, mert elvesztette a megtakarított pénzét. Tíz évvel később radikális változás ment végbe: Oroszország fővárosa lett a Föld legdrágább városa.

Legalábbis ez derül ki abból a Megélhetési költségek világszerte című jelentésből, amelyet a legtekintélyesebb amerikai tanácsadó cég, a Mercer állított össze. Moszkva 142,4 ponttal lett világelső, az orosz fővárost Tokió, London, Oslo és Szöul követi.

New York, a hajdani csúcstartó a tavaly még a 15. helyen állt, de a dollár folyamatos gyengülése következtében

most csupán a 22. helyet

sikerült kivívnia magának. A Nagy Alma után Los Angeles lett a legdrágább amerikai város.

Az Egyesült Államokban leginkább a dollár hanyatlása miatt esett a megélhetési költségek szintje – magyarázza Mitch Barnes , a Mercer igazgatója. Az utóbbi években megállás nélkül hígul az amerikai valuta értéke, ami 19 amerikai városban a költségek csökkenéséhez vezetett.

Legdrágább városok – Top 10

1. Moszkva 2. Tokió 3. London 4. Osló 5. Szöul 6. Hong Kong 7. Koppenhága 9. Zürich 8. Genf 10. Milánó

A Mercer hat kontinens 143 városának árait elemezte, ez alapján állította össze jelentését. A kutatók a felmérés során lakásárakat, a szállításra fordított költségeket, az élelem és szórakozás ellenértékét vették figyelembe.

Az eredményeket többek között a kormányzati ügynökségek hasznosítják, amikor a kiküldetésben lévő személyzetük napidíjának összegét kell megállapítaniuk.

Mi áll a drágaság mögött?

Amerikával ellentétben nem valószínű, hogy a moszkvai árak a közeljövőben csökkenni fognak. A helyi mágnásoknak egyre több a pénzük, az év eleji árfolyamhoz képest 8 százalékkal értékelődött fel a rubel a dollárral szemben. Moszkva 74 milliárdos otthona, ennyi gazdag ember nem lakik, és soha nem is lakott egyetlen más városban sem.

Mind közül Oleg Gyeripaszka ,Vlagyimir Liszinés Roman Abramovics a legtehetősebb, mindhárom mágnás vagyona meghaladja a 25 milliárd dollárt. Emellett a milliárdosok köre folyamatosan bővül, 13-an még be sem töltötték a 40-et.

Annak ellenére, hogy sokáig szerepelt a listavezetők között, és idén elvesztette a tavalyi második helyezését, a harmadik helyen álló Londonban sem olcsó az élet: mintegy hat dollárnak megfelelő fontot kell lepengetniük az utasoknak, ha a legendás emeletes busszal szeretnének közlekedni.

Japánban a gazdaság stagnál, de ez a tény mit sem befolyásolja Tokiót. A világon nincs másik város, ahol magasabbak lennének a lakásárak. Egy kétszobás luxuslakosztály havi bére

nem kevesebb ötezer dollárnál,

azaz hatszáz dollárral több, mint Moszkvában vagy New Yorkban.

Balázs Áron Bukarestben dolgozik egy reklámügynökségnél, de váltani szeretne: Moszkvában építgetné tovább karrierjét. Noha Moszkva drága város, Bukarestben sem olcsó az élet: Moszkvában egy városszéli garzon bérlése körülbelül havi 650 euróba kerül majd, miközben egy ilyen lakásért Bukarestben 250 eurót kell fizetni, bár ha az ember igényes, akkor bérelhet 600 euróért is garzont a román fővárosban.

A járulékos költségek Moszkvában várhatóan alacsonyak lesznek, mivel Oroszországban olcsó a gáz. Bukarestben a téli hónapokban havi ötven eurót fizettem, körülbelül ugyanez vár Moszkvában is.

De bízom abban, hogy a fizetésemből még a magas árak ellenére is képes leszek félretenni két-háromszáz eurót – mondta el a fiatal vizuális művész.

A kávé is a legdrágább

A Forbes Magazin szerint a kávé is Moszkvában a legdrágább: átlagosan 10,19 dollárba kerül egy csészényi egy kávéházban, míg a második legdrágább kávét Párizsban mérik 6,77 dollárért.
Noha a Forbes kizárólag a nemzetközi színvonalú, sok külföldi által látogatott helyeken mérte fel az árakat, az adaton a Komszomolszkaja Pravda címû moszkvai lap munkatársai olyannyira elálmélkodtak, hogy elhatározták, utánajárnak a dolognak.
Kiderült: a „legdemokratikusabb” áron a láncok – köztük a McDonald's és a Coffee House – kínálják a feketét: az elõbbiben 2,3-4 dollárnak, az utóbbiban 2,3-5,7 dollárnak megfelelõ rubel az ára, de a Sokoladnyica cukrászdaláncnál már 3,2-12,3 dollár közötti áron adnak egy kávét.
Az Arbaton sugárúton lévõ kis kávéházakban az ár már néhol eléri a 13,2 dollárt, a Tverszkoj bulváron pedig a Michael's kávéházban akár 450 rubelért, azaz 18,6 dollárért is lehet kávézni. (mti)

Forrás: MTI, Forbes

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!