Kolozsvár terein lép fel kilenc kórus, a közönséget is bevonják az éneklésbe

2024. október 8. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépülete körüli utcákban, lépcsőkön, a középkori várfal tövében énekelnek szombat este magyar és román énekegyüttesek az először megszervezett Kolozsvári Kórusok Éjszakáján (KÉK).

A budapesti Csíkszerda kóruscsalád ötletét a Visszhang kórus hozza el Kolozsvárra. Róluk legutóbb akkor írtunk, amikor márciusban Karl Jenkins Stabat Mater című művének kelet-európai ősbemutatójára készültek.

Az eseményen kilenc kórus lép fel, a budapesti Csíkszerda mellett főleg kolozsvári együttesek, a BBTE Ortodox Teológiai Karának Adoremus Dominum kórusa, a Guttman Mihály Pedagógus Kórus, a Szent Cecília Kórus, a Kolozsvári Belvárosi Unitárius Egyházközség Unisono kórusa, a Visszhang kórus, a Napoca Viva kórus és a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium Guttmann Mihály Vegyeskara, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Zeneművészeti Karának Szalman Lóránt Kórusa. Az együttesek bemutatása és a koncertek műsora a Visszhang kórus honlapján olvasható.

18:30-tól minden résztvevő kórus két perces villámbemutatkozót tart az Egyetem utcában, a Mária-oszlop melletti téren, aztán 19:00-től, 19:30-tól és 20:00-tól párhuzamosan hallgathatóak a koncertek a különböző helyszíneken: a Piarista templom lépcsőin, a Fogoly utcai várfal előtt, a Színház utcában, a Virág (I. M. Klein) és Vár (Fortăreței) utca kereszteződésénél és a BBTE főépületének lépcsőin. Minden szabadtéri helyszínnek megvan a beltéri alternatívája is, arra az esetre, ha eleredne az eső.

Az esemény zárómozzanataként a résztvevő kórusok a korábban erre az alkalomra kiírt pályázat nyertes művét, Tóth Péter Silver Moonshine című alkotását adják elő. Összesen 9 zeneszerző 11 pályaműve érkezett a felhívásra, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri Tóth Péter érdemes művész Mechler Anna versére szerzett kompozícióját. Az éneklésbe rövid énektanulást követően a közönség is bekapcsolódhat.

A Kórusok Éjszakáját évről évre télen és nyáron is megszervezik a budapesti Palotanegyed terein a Csíkszerda Egyesület önkéntesei és a Csíkszerda kóruscsalád tagjai. Az estébe nyúló eseményen Magyarország minden szegletéből és külföldről érkező kórusok lépnek fel. Ezt az eseményt hozza el most Kolozsvárra a Visszhang kórus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!