Filmtettfeszt: a Képzelt faágra száll egy madár nyerte a Filmgalopp fődíját

2024. október 6. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Október 5-én este a kolozsvári Győzelem moziban átadták a 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle díjait. A Filmgalopp fődíját Paniti Roland filmje, A Képzelt faágra száll egy madár nyerte el. A film főszereplője, akit Tompa Eszter alakít, egy Németországban dolgozó mineralógus, aki egy esküvőre tér haza Erdélybe. A zsűri – Moldovai Katalin, Szabó R. Ádám és Varga Ferenc – indoklása szerint a film egyedi hangvételű, közhelymentes, emlékezetes szereplőkkel és természetes történetmeséléssel. Az alkotás a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetében készült, mint államvizsga projekt, és a díjjal együtt 700 000 forint pénzjutalmat is kapott, amelyet az NFI ajánlott fel.

A zsűri különdíját Jackpot című film nyerte el, amelyet Makkai Márk rendezett a Sapientia EMTE filmszakán. A film egy játékgépfüggő fiatalról szól, aki pénzt kér a barátnőjétől, miközben egy tragikus gengsztertörténetet talál ki indoklásul. A zsűri szerint a film erős vizuális stílussal rendelkezik, és a humor használata különösen dicséretes. A különdíj mellé 300 000 forint pénzjutalom is járt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 200 000 forintos díjat az Az én lányom című 10 perces családi dráma nyerte el, amelyet Eröss Henrietta rendezett. A film egy hallássérült kislányt nevelő házaspár dilemmáit mutatja be az iskolaválasztás körül. A zsűri szerint a film kiváló témaválasztásával kiemelkedik, mivel egy ritkán reprezentált kisebbség helyzetére hívja fel a figyelmet. Ez a film nyerte az online közönségszavazást is, amiért egy ajándékcsomagot kapott a Nobila Casa felajánlásából.

További elismerések is kiosztásra kerültek: Kerekes Barbara, aki több versenyfilmben is kiemelkedő alakítást nyújtott, és Vaida Emanuel, a Narancs című film operatőre is ajándékcsomagot kapott kimagasló vizuális munkájáért.

Az ünnepségen Damokos Csaba átvehette a Sárga Csikó Díjat Kósa András Lászlótól, a bukaresti Liszt Intézet vezetőjétől, míg Ritter György a Fám Erika-díjat kapta Papp Attila Zsolttól, a Filmtett szerkesztőjétől.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!