Caravaggio és kortársai: 43 barokk mesterművet bemutató kiállítást nyitnak meg Temesváron

2024. szeptember 30. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

A temesvári művészeti múzeum egy különleges, Caravaggiónak és a körülötte kialakult művészi körnek szentelt kiállítást mutat be, ami 2024. november 16. és 2025. február 28. között lesz látogatható. A „Caravaggio fényei. Az európai festészet modernitásának kezdete, mesterművek Roberto Longhi gyűjteményéből” címet viselő tárlatnak a kurátorai a világ egyik legjelentősebb Caravaggio-gyűjteményéből válogatották a műveket, írja a G4Media.

A kiállítás a firenzei Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi (Roberto Longhi Művészettörténeti Alapítvány) és a római Civita Mostre e Musei együttműködésével jön létre, és a Temes megyei tanács finanszírozza. A rendezvény a román és az olasz kulturális minisztériumok védnöksége alatt valósul meg, és egyúttal folytatása a Temesvár 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatának, amely a város kulturális örökségének gazdagítását célozza.

A kiállításon összesen 43 műalkotás lesz látható, köztük egy eredeti Caravaggio-festmény, ami 1597-ben készült, valamint olyan jelentős mesterek munkái, akik Caravaggio hatása alatt álltak, mint Lorenzo Lotto, Jusepe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti és Gerrit Van Honthorst. A művek mindegyike a firenzei Roberto Longhi gyűjteményből származik, amely a barokk mesterművek egyik leggazdagabb gyűjteménye, és a Caravaggio által elindított festészeti stílus modernitásának megértéséhez kínál betekintést.

A kiállítás helyszíne a Barokk Palota Ioachim Miloia Galériája lesz, ahol a látogatók megcsodálhatják a 33 különböző művész által készített festményeket, amelyek Caravaggio innovatív stílusának lenyomatait viselik magukon. A célja, hogy bemutassa Caravaggio hatását az európai festészetre, és hogy hogyan változtatta meg a művészek látásmódját a fény és árnyék, valamint a realizmus ábrázolásában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!