Holokauszt-emlékmű tervezésére írt ki pályázatot a székelyudvarhelyi önkormányzat

2024. szeptember 24. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy köztéri alkotással, emlékművel is tisztelegni kíván Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a Holokauszt áldozatainak emlékének, felhívva a jelen és jövő nemzedékének a figyelmét a holokauszt borzalmaira, ezért az önkormányzat pályázati felhívást hirdet egy székelyudvarhelyi holokauszt-emlékmű megtervezésére és kivitelezésére, áll a közleményében.

A részletes pályázati kiírást ITT találják.

Mint írták, 2024-ben a holokauszt tragikus eseményeinek 80. évfordulójára emlékezünk. Székelyudvarhely városa pedig elkötelezett a magyar nemzetet is érintő világtörténelmi fordulópontok felidézésében, a történelmi emlékezet megerősítésében annak érdekében, hogy a múlt szörnyűségei soha ne ismétlődhessenek meg, és hogy a továbbiakban méltón őrizzük a holokauszt áldozatainak emlékét.

Emlékeztettek, a Nevek. Sorsok. Holokauszt című, májusi tárlattal a városból elhurcolt személyekre emlékezett meg a város, hosszú távon pedig egy köztéri alkotással kívánnak emléket állítani.

A kortárs értelmezésű műalkotás helyszíne a Márton Áron téri Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium boltíves kapualja lesz.

Pályázhatnak a műfajban referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző szobrászok, képzőművészek, alkotók.

A pályázatot elbíráló bizottság tagjai: Farkas Ádám szobrászművész (Budapest), Bocskai Vincze szobrászművész (Szováta), Sántha Csaba szobrászművész (Szováta), Vetró András szobrászművész (Kézdivásárhely), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész (Sepsiszentgyörgy).

A műalkotás komplex megvalósítási költségkerete: bruttó 80 ezer lej. És nem csak az első helyezettet díjazná a pályázat kiírója, a pályázati felhívásban foglaltaknak maradéktalanul eleget tevő II. és III. helyezett művésznek is pályadíjat fizet. A II. helyezett művész bruttó 2.500 lej, a 3. helyezett művész bruttó 1.000 lej összegű pályadíjban részesül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!