Az emlékezés tereit járjuk be a Kolozsvári esszékben

2024. július 22. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

„A huszadik század növekvő sebességgel gurul lefelé a históriai lejtőn” – írja TGM 2006 őszén. Ez a könyv egy téridő mozgóképe, kolozsvári sorsokat, arcokat műveket helyzeteket rögzít. Ide menekült vagy innen menekülő szerzőkre is emlékezik, emlékeztet a Kolozsvári esszékben.

Koruk, korosztályuk meghatározó közegéből hívja elő őket, Kolozsvárhoz kapcsolódó, olvasmányok, élmények és csalódások közelébe kerülünk mint olvasók. TGM felidéz egy korszakot? vagy talán inkább egy folyamatot? Az erdélyi kultúra történetének néhány szereplője, intézmények és művek élednek fel a múltból. Mindnyájunk múltja ez, akár átéltük, akár csak örököltük. Megismerünk és megértünk.

Ingerülten? Fájdalmasan? Vagy büszkén? Elutasítunk helyzeteket? Vagy vállaljuk mint örökséget? És persze – mert ez aktív olvasás: beemelünk az örökségünkbe eddig alig vagy egyáltalán nem ismert tényeket, amik személyekként kerülnek elénk.

Portrésorozat ez, ha szerényen is elegáns könyv: képtár és könyvtár. És egy-egy embernek, az időben lakosnak távolodó képe. Neves és névtelen személyek, öregek és gyerekek – könyvek és intézmények, politika és művelődéstörténet, a tehetség mint a szabadság esélye és elnyomás és harc és félelem és erő és kiszolgáltatottság kerül közel olvasmányként, mint a mai ember kirándulása a hol közelinek, hol távolinak tűnő időbe. Azt a meghitt, hol büszke, hol fájdalmas érzést sugallja, itt is és most is a szakadatlanul változó Kolozsváron ehhez a letűnt időhöz.

TGM véleményei a továbbgondolás jogát erősítik. Előítéleteket is mozgásba hozthatnak, de oszlathatják is az előítélet légkörét.

Egy olyan szellemi élet folyamatosságát erősíti ez a könyv, amelyet időről időre vállalni lehet, ha megvan bennünk, mai olvasókban a kellő nyitottság, a tájékozódás igénye, meg némi tolerancia. Hiszen ez az önbecsülés kritikus módja és élni segít. Megmaradni kultúrahordozóként.

Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék kötete, amely a Transtelex és a Kijárat Kiadó közös gondozásában jelent meg, a következő boltokban és webshopokban kapható:

Kolozsváron:

  • a Gaudeamus Könyvkereskedésben (Szentegyház / Iuliu Maniu utca 3. szám),
  • valamint az Idea Könyvtér boltjában (Magyar utca / 21 Decembrie 1989 sugárút 14. szám) vásárolható meg.

Csíkszeredában a Gutenberg Könyvesboltban (Petőfi Sándor u. 4.);

Sepsiszentgyörgyön a Gutenberg Könyvesbolt Kossuth Lajos utca 1. szám alatti üzletében;

Székelyudvarhelyen a Márton Áron tér 8. szám alatti Gutenberg Könyvesboltban;

Marosvásárhelyen szintén a Gutenberg Könyvesboltban (Rózsák tere 59. sz.) vásárolható meg a kötet.

Romániában online az Idea Könyvtér webshopjából ezen a linken rendelhető,

Magyarországon pedig a Telex shopból ezen a linken lehet megrendelni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!