Dsida Jenő-díjat kapott André Ferenc csíkszeredai költő

2024. július 5. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániai Írók Szövetsége kolozsvári fiókja Dsida Jenő-díjjal jutalmazta André Ferenc költőt.

A csíkszeredai származású költőt, irodalmárt a Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című (Jelenkor, 2023) kötetéért díjazták. André Ferenc a díj kapcsán a sajtónak azt nyilatkozta, a díj a szakma bizalmáról árulkodik, és igyekezni fog a továbbiakban is méltó lenni hozzá.

„Őszintén örülök a díjnak, mint legtöbb embernek, nekem is jól esik, ha értékelik a munkám. Szóval köszönöm mindenkinek a bizalmat és a hozzávalókat, sokaknak van kisebb-nagyobb munkája abban, ahol vagyok” – mondta a Transtelex megkeresésére.

Érdeklődésünkre hozzátette, a kötet olvasói visszhangja eddig elég pozitív, a moly.hu kommenteket is szívesen olvassa. „Néha betérek, lássam, írtak-e még róla. Számos helyre kértek interjút, szövegeket is tőlem azóta, szóval úgy érzem, dobott a jelenlétemen. Az a néhány recenzió és kritika is izgalmas, ami eddig érkezett, Márton László például nagyon alaposan elemezte a kötetet, amiért külön hálás vagyok. Szóval Kepler letért a pályájáról, de úgy tűnik jó úton jár. Én pedig követem őt, és közben dolgozom már az újabb kéziraton, ami a tervek szerint jövőre érkezik a Gutenberg kiadónál” – tette hozzá.

André Ferenc slamer, műfordító. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán tanult. Több romániai és magyarországi irodalmi folyóiratban és antológiában publikált verseket és fordításokat, valamint számos slam poetry rendezvényen vett részt. A Romániai Írószövetség debütkönyv-díjának (2018) és a Látó debütkönyv-díjának (2013) nyertese. A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör elnöke.

A Dsida Jenő-díjat azok a szerzők kapják, akik az adott évben, a legkiemelkedőbb kisebbségi nyelven megjelent kötetet alkotják. Az utóbbi években évente 1 magyar szerzőnek jutott itt díj. Alapvetően a kolozsvári fiók tagjai közül kaphatja valaki ezt a díjat, egy előző naptári évben megjelent kötetére.

A kolozsvári fiók díjátadó ünnepségén elismerésben részesült továbbá Aurel Codoban, aki a zsűri különdíját érdemelte ki. A Lucian Blaga költészeti díjat idén Viorel Mureșan kapta, a Liviu Rebreanu prózai díj Hanna Botaé lett. A Virgil Stanciu fordítói díjat Gabriela Lungu érdemelte ki, a két debütdíj pedig Andreea Popé és Doina Gecse Borgované lett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!